Toeren door de Champagne
Frankrijk: De Champagne regio, meer dan bubbels!

Champagne alleen om te drinken? Welnee, deze Franse streek biedt veel meer! Een glooiend landschap met vele wijngaarden, lieflijke stadjes en grote steden als Reims die barsten van de historie. De Champagnestreek heeft het allemaal. Natuurlijk moet je bubbels gaan proeven, maar neem ook deze tips mee voor je bezoek aan de Champagne.

De heren van Joinville

Een van die stadjes is Joinville, een zogeheten Petite Cité de Caractère. De beste manier om Joinville te ontdekken is door je te laten rondleiden door een gids via de plaatselijke VVV. Hij vertelt je over het voormalige kasteel, de heren van Joinville en het reilen en zeilen in het Auditorium, oftewel de rechtbank. Wandel ook even over de Quai des Peceaux en bezoek het Chateau du Grand Jardin.

Qm91bGFuZ2VyaWUgSm9pbnZpbGxl

Champagne proeven

Kom je in de Champagne, dan denk je natuurlijk aan… Champagne! Je kunt in de steden een Champagnehuis bezoeken, maar nog leuker is het om één van de vijf Routes touristique du Champagne te volgen. Over ongeveer 600 kilometer kun je langs zo’n 80 plekken toeren, ervaren hoe de Champagne wordt gemaakt en niet onbelangrijk: proeven. Eén van de wijnboeren langs de route is Nicolas Bass in Rizaucourt. Nicolas en zijn vrouw Adeline leiden je graag rond over hun domein en van een proeverij van hun Champagne krijg je zeker geen spijt. Maak maar vast plaats in de auto voor wat doosjes!

Q2hhbXBhZ25lIHByb2V2ZW4=

Bijzonder overnachten in de Champagne

Ook in de Champagne vind je bijzondere logeeradressen. Naast het kanaal in het plaatsje Gudmont ligt La Source Bleue, vernoemd naar de bron waaraan het voormalige watermolengebouw grenst. In het historische pand is ruimte voor het ontbijt en diner (aanrader!). Je kunt er of een kamer huren in het moderne hotel ernaast (mét uitzicht op de bron), slapen in een gîte of de leukste: logeren in een pipowagen waar Mamaloe jaloers op zou zijn.

Vestingstadje Langres

In het verre zuiden van de Champagne, in een gebied omgeven door de Bourgogne, Lorraine en Franche-Comté, ligt het stadje Langres. Al van verre is dit vestingstadje te zien doordat het gebouwd is op een rotsplateau. 130 meter stevent het boven het landschap uit. Je kunt er wandelen over de vestingwallen, slenteren door middeleeuwse steegjes, de eeuwenoude vestingtoren bezoeken en je vergapen aan bouwwerken uit onder meer de Renaissance. Bij de VVV van Langres kun je een stadswandeling boeken.

Praktische informatie:
Waar? Noord-Frankrijk, op ongeveer 4 uur rijden vanaf Utrecht
Meer info: Via Champagne Ardennen toerisme

Tip: combineer je trip met de Franse Ardennen

Overzicht