Eten, slapen en beleven
Ontdek Nationaal Park Nieuw Land

Nationaal Park Nieuw Land is het jongste nationaal park van ons land (anno 2022) en misschien ook wel één van de meest unieke parken. Dit park in Flevoland is namelijk geheel man-made, geschapen door mensenhanden. De natuur die je ziet, was er ruim 100 jaar geleden niet. Dat feit alleen is al bijzonder en dan is er nog zoveel meer. Plan een bezoek aan Flevoland en Nationaal Park Nieuw Land en verwonder je over de schoonheid van het park en de kracht van het creëren van nieuwe natuur.

Daar waar voorheen de Zuiderzee lag, bevindt zich nu land: Flevoland. Ingepolderd, omringd door dijken en volledig ingericht op de mens. Op enkele stukken na: de Oostvaardersplassen en Lepelaarplassen. Daar waar ruim 100 jaar geleden een van de drukst bevaarbare wateren van Europa lag, de Zuiderzee, liggen nu bijzondere natuurgebieden waar vogels, vissen en wild leven. Samen met de Marker Wadden, 9 kilometer voor de kust van Lelystad, geven ze Flevoland kleur én een extra reden om deze provincie te bezoeken.

Nationaal Park Nieuw Land

Nationaal Park Nieuw Land bestaat uit de Marker Wadden, de Oostvaardersplassen, de Lepelaarplassen en het Markermeer. Het park bevindt zich op de bodem van de Zuiderzee, soms nog in de vorm van water zoals het Markermeer, soms in de vorm van nieuw land, zoals de Marker Wadden. Het is het jongste nationaal park van Nederland en uniek in de wereld, doordat het park door mensenhanden gerealiseerd is. Het is het leefgebied van tientallen soorten vogels, van bijzondere planten, van dieren als vossen, konikpaarden en heckrunderen. Van groot en klein wild.

Bewonder de zeearend (ook wel vliegende deur genoemd), lepelaars, baardmannetjes en visdieven. Duizenden trekvogels strijken neer, broeden op de Marker Wadden en trekken weer verder. Verwonder je over de moerasandijvie die de Marker Wadden in het voorjaar geel kleurt en over de burlende herten in de Oostvaardersplassen in het najaar: elk seizoen is in Nationaal Park Nieuw Land verrassend.

Wat ga je doen in Nationaal Park Nieuw Land?

Nationaal Park Nieuw Land kun je op verschillende manier ervaren: al fietsend rondom de Oostvaarders- en Lepelaarsplassen, al varend over het Markermeer en al wandelend over de Marker Wadden. Er ligt een uitgebreid fiets- en wandelnetwerk aan de rand van de natuurgebieden. Goed om te weten voor je bezoek aan Nationaal Park Nieuw Land: al wandelend en fietsend mag je de Oostvaardersplassen en Lepelaarsplassen niet in. Je blijft aan de rand van het park. Wil je de natuurgebieden echt goed ervaren, beleven en de parken in? Boek dan één van de excursies van Natuurmonumenten en/of Staatsbosbeheer. Zoals bijvoorbeeld de mogelijkheid voor de Oostvaardersplassen om in klein gezelschap per ecokar van Staatsbosbeheer op pad te gaan.

Over de Oostvaardersplassen

Natuurgebied de Oostvaardersplassen strekt zich uit van Almere tot aan Lelystad, het is een groot natuurgebied bestaande uit moerassen, water, grasland en bos. Oorspronkelijk was dit gebied bedoeld voor bebouwing. Door de economische crisis in de jaren ’70 kwam er niets van de grond, behalve wildernis waar de natuur gretig haar gang ging en waar ganzen, lepelaars en aalschovers maar al te graag neerstreken. Staatsbosbeheer besloot het gebied te ‘adopteren’ en uit te roepen tot natuurgebied de Oostvaardersplassen. Verwijzend naar de boten die hier vroeg met hun handel naar het oosten vaarden. Inmiddels is dit stukje wildernis een indrukwekkend natuurgebied waar talrijke vogels, heckrunderen, konikpaarden, edelherten, reeën, konijnen en vossen leven. Zelfs zeldzame vogels als de zeearend zijn hier neergestreken. Ontdek de schoonheid, uitgestrektheid en het wildleven in de Oostvaardersplassen tijdens een bezoek aan Nationaal Park Nieuw Land.

Handig voor je bezoek aan de Oostvaardersplassen:

 • Zowel aan de kant van Almere als aan de kant van Lelystad vind je een bezoekerscentrum, waar je welkom bent voor een hapje, drankje en voor meer informatie. Ze zijn het startpunt van verschillende excursies van Staatsbosbeheer.
 • Vanaf beide centra starten fiets- en wandelroutes, van verschillende lengtes.
 • Wil je een wandeling maken met een gids? Informeer bij Geert van Wandelen in Flevoland naar de mogelijkheden. Hij heeft prachtige verhalen te vertellen en neemt je o.a. mee naar het Kotterbos.
 • Fietsen huren voor een rondje Oostvaardersplassen? Informeer bij Ton Overdevest in Almere.

 

Over de Marker Wadden

Stel je voor: je stapt in de haven van Lelystad aan boot van de veerboot en vaart in een half uur naar de 9 kilometer voor de kust gelegen Marker Wadden. Daar ga je aan land, op land waar tot slechts 5-6 jaar geleden nog water was. Hoe bijzonder is dat?

De Marker Wadden zijn ontstaan na een idee van Roel Posthoorn. Door het sluiten van de Houtribdijk, de 26 kilometer lange dam tussen Enkhuizen en Lelystad, verslechterde de kwaliteit van het water in het Markermeer. Vogels verdwenen, vissen hadden het zwaar in het troebele water. Slib overheerste. Roel Posthoorn van Natuurmonumenten kwam met een oplossing voor natuurherstel: De Marker Wadden. Met een donatie van het droomfonds van de Nationale Postcodeloterij kon een start gemaakt worden voor de realisatie van een groep eilanden waar de natuur zichzelf kan ontwikkelen en bewijzen.

Slib, zand en klei werden vanuit het Markermeer opgespoten tot nieuw land. Nu ligt er een groep eilanden, waarvan het Haveneiland het enige voor mensen toegankelijke eiland is. Op de andere eilanden heerst rust. Alhoewel, hier werkt de natuur hard aan een nieuwe wereld. Inmiddels zijn de eilanden een natuurparadijs voor vissen en vogels, waaronder de ijseend, de dwergmeeuw en de kwartelkoning.

Op het Haveneiland vind je een kleine duurzame nederzetting, volledig zelfvoorzienend. De nederzetting bestaat uit een paviljoen van Natuurmonumenten waar je welkom bent voor informatie, het boeken van een excursie en een kop koffie of eenvoudige lunch. Er staan enkele huisjes van Natuurmonumenten en voor de eilandwachters. Daarnaast staan er vier duurzame Eilandhuisjes, gerealiseerd door Landal en ingericht door Ikea. De elektriciteit komt van zonnepanelen en een windmolen, water wordt gefilterd uit het Markermeer en stroomt weer weg naar een moerasgebied waar het op natuurlijke wijze gezuiverd wordt. De opbrengst van de verhuur van de huisjes op de Marker Wadden komt ten goede aan het beheer en onderhoud van Marker Wadden. Met jouw verblijf steun je de natuur.

Op het Haveneiland zijn twee wandelingen uitgezet, langs verschillende uitkijktorens en vogelkijkhutten waaronder de Aalscholver, de Lepelaar en de Duikeend. Leuker nog: reserveer de excursie met een gids van Natuurmonumenten die je in 1,5 uur meeneemt over het eiland en je prachtige verhalen vertelt over het ontstaan van de Marker Wadden, de flora en fauna en tal van leuke weetjes deelt.

Handig voor je bezoek aan de Marker Wadden:

Wil je een bezoek brengen aan de Marker Wadden, dan zijn deze tips handig en praktisch om te weten:

 • Vanuit Lelystad vertrekken dagelijks op verschillende tijdstippen een veerboot naar de Marker Wadden.
 • Het is 30 minuten varen, je boekt een tijdslot met een vaste heen- en terugreis. Je hebt ongeveer 4 uur op het Haveneiland.
 • Op het Haveneiland is een Eilandpaviljoen van Natuurmonumenten aanwezig, met toiletten, een informatiecentrum en de mogelijkheid om koffie, fris, lekkers en een eenvoudige lunch te kopen.
 • Een wandelexcursie met een gids, duur 1,5 uur, kun je ter plekke reserveren.
 • Er zijn twee wandelroutes uitgezet: een rondwandeling van 3,4 kilometer en een kustroute van 7,2 kilometer. Ter plekke kun je een wandelkaart kopen.
 • Blijven slapen kan in een van de duurzame Eilandhuisjes van Landal. Vroeg boeken is een must!
 • Wil je na afloop van je bezoek aan de Marker Wadden nog een hapje eten? Restaurant De Rede ligt in de Bataviahaven van Lelystad, tegenover de veerboot. Een gezellig en sfeervol restaurant, met een toegankelijke kaart.

Blijf overnachten in Flevoland

Om Nationaal Park Nieuw Land de aandacht te kunnen geven die het verdiend én om de verschillende natuurgebieden binnen het nationaal park te kunnen verkennen, is het handig om te blijven overnachten. Zo heb je alle tijd om de Marker Wadden te ontdekken, een kijkje te nemen bij de Oostvaardersplassen en eventueel ook vogels te spotten bij de Lepelaarplassen.

 • Op de Marker Wadden staan, op het Haveneiland, duurzame Eilandhuisjes, gebouwd met natuurbeleving als uitgangspunt. Er staan slechts vier ecologische eilandhuisjes voor 4-5 personen, dus je begrijpt: vroeg boeken (min. 1 jaar van tevoren) is een must. Weg van de bewoonde wereld, omringd door natuur en met ruimte in overvloed is dit een plek zoals er maar weinig van zijn. Uniek!

Handige websites voor meer informatie over Nationaal Park Nieuw Land:

(headerfoto: Natuurmonumenten @Peter Leenen)

Overzicht