witte Margrietjes

6x Op een kleedje in het gras
Eropuit: Let’s picknick! 6 toffe plekjes

witte Margrietjes

Een dagje de natuur in wordt nog leuker met een heerlijke picknick in het vooruitzicht. Laat de stadse drukte achter je om neer te strijken op de mooiste picknickplekken in het bos, langs de waterkant of met een prachtig uitzicht over zee.

Een zomerse picknick is slow living op z’n best. Heerlijk luieren in goed gezelschap op een kleedje in de zon. Blote voeten op het gras of in het zand. Een uitzicht waar je naar blijft kijken. Lekkere hapjes en drankjes binnen handbereik. Krijg je ze al, de picknickkriebels? We selecteerden zes fijne picknickplekken voor je waar je met goed gevulde mand de dag wel doorkomt.

Tip 1. Picknicken met het Ibiza-gevoel

Voor een Ibiza-gevoel hoef je niet het vliegtuig te pakken. In de tuin van Buitenplaats De Plantage in Vogelenzang stap je gewoon in een hangmatje aan de vijver. In een relaxed sfeertje geniet je hier van originele slow food gerechtjes van de kaart. Maar je kunt ook een gevulde picknickmand-met-kleedje bestellen. Die staat dan voor je klaar in het restaurant in de sfeervol verbouwde kas. Zoek een mooie plek in de tuin en geniet van biologische lekkernijen als desemboterhammen, een soepje, taartje en fruitsapje. Bio-bubbels en Cava om de zomer te vieren, kun je apart bijbestellen. Tip: begin de dag met mooie een strandwandeling; de zee is heel dichtbij!

Buitenplaats De Plantage – Vogelenzangseweg 49A, 2114 BB Vogelenzang
Open: zeven dagen per week, wisselende openingstijden.

Mieren op je kleed
maken je zomerkriebels compleet

Tip 2.  Zomerkoninkjes proeven tijdens je picknick

Ben je ook zo dol op zomerkoninkjes? Dan is aardbeienboerderij RozemArrie bij Ommen een heerlijke uitvalsbasis voor een picknick. De familie Rozema teelt hier al ruim tien jaar verschillende rassen. Een aanrader is het Picknickkruiwagen Arrangement. Met de gevulde kruiwagen zoek je een mooie plek op het erf van de boerderij óf middenin het aardbeienland. In een handomdraai maak je er een tafeltje van om alle lekkernijen uit te stallen. Waarbij aardbeien uiteraard niet ontbreken. Er is ook een theeschenkerij met knus terras.

RozemArrie – Ridderinkweg 1 Arriën
Open: van juni t/m augustus van 10.00-20.00 uur (zondag gesloten, maandag vanaf 12.00 uur).

Tip 3. Luie zondag in het park op je kleedje

Het Arnhemse Sonsbeekpark is elke dag van de week fijn voor een picknick. Maar tijdens de eerste zondag van de maand is het hier een waar feestje rondom de Sonsbeekmarkt. Neem je mand mee en kies ter plekke de lekkerste streekproducten en foodtrucksnacks uit voor een lunch op het gras. Er is altijd livemuziek en theater en wie zin heeft kan zich inschrijven voor een inspirerende workshop. Geen zin om te shoppen? Dan bestel je gewoon een kant-en-klare picknickbox bij Anne en Max aan de Bakkerstraat.

Anne & Max – Bakkerstraat 50, 6811 EH Arnhem
Open: alle dagen (van 08.00-18.00 uur, zondag vanaf 9.00 uur). Picknick twee uur van tevoren bestellen.

Tip 4. Op je strandlaken picknicken

Eerlijk is eerlijk. De Dombursche Bier en Melksalon is zo’n gezellige stek; daar kun je uren blijven hangen. Maar het strand ligt om de hoek en de golven lonken. Gelukkig kun je het lekkerste van de kaart ook laten inpakken en meenemen naar zee. Alle gerechten en taarten zijn homemade van biologische ingrediënten en streekproducten. En ze verkopen er nog steeds lekkere biertjes, net als in 1911. Neem je koelbox mee en wandel vanaf hier naar een van de mooie stranden van de oudste badplaats van Zeeland. Wil je de drukte vermijden, kies dan voor strandovergang Westhove richting Oostkapelle.

Bier en Melksalon – Weststraat 11, 4357 BL Domburg
Open: alle dagen van 09.00-17.00 uur

Tip 5. La Dolce Vita picknick

De picknickmanden van Bread & Delicious staan garant voor een culinair verwendagje in en rond Maastricht. De meesterpatissier alhier staat bekend om zijn macarons en guimauves, een fruitige marshmellow. Maar ook het zuurdesembrood hier heeft veel fans. Wil je het romantische achterland van de stad verkennen met zo’n heerlijke goodiebag? Informeer dan naar het arrangement ‘Picknick & Vespa’. De bakkerij werkt namelijk samen met verhuurbedrijf My Vespa in Maastricht. Al toerend over holle wegen en langs hoogstamfruitgaarden kom je dan vanzelf de mooiste picknickplekjes tegen. Als het zonnetje dan ook nog schijnt, is het echt La Dolce Vita daar in het zuiden.

SO Delicious – Stationsstraat 21-23, 6221 BN Maastricht

Tip 6. Met de picknickbakfiets

Het Groene Hart op een originele manier verkennen? Huur een picknickbakfiets. Vanuit Stolkwijk peddel je op je mobiele picknickmand dwars door de Krimpenerwaard. De Land en Waterroute brengt je naar de Zilverstad, leuk voor een bezoekje aan het Zilvermuseum. De Stroopwafelroute voert naar Gouda. Onderweg steek je de Hollandse IJssel over met het pontje. Ontdek je liever de natuur, dan leidt de Boerenkaesroute je door een karakteristiek Hollands landschap met weides, slootjes en koeien. Uiteraard kom je langs veel picknickplekjes waar je – afhankelijk van je arrangement – geniet van heerlijke tapas, ‘Broad met Kaes’ of een cupcaketraktatie. Ga je op pad met kinderen tot 4 jaar? Dan mogen die mee in de Kinderbakfiets.

Picknickbakfiets.nl – Benedenkerkseweg 108, 2821 LE Stolwijk

Picknicken in de natuur?

Verlaat voor een avontuurlijk uitje de gebaande paden en zoek in de Nederlandse wildernis je ultieme picknickplek. Ontdek een van de speelbossen, waar behalve natuurlijke speeltoestellen ook picknickplaatsen zijn ingericht. Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten organiseren gedurende de zomermaanden ook excursies mét picknick voor volwassenen en kinderen. Kijk voor meer mooie picknickplekjes en een activiteitenoverzicht op www.natuurmonumenten.nl en www.staatsbosbeheer.nl

Overzicht