Op pad in de stad
Stedentrip: Einbeck, stad van vakwerkhuizen, bier en oldtimers

Einbeck is een charmant stadje met een centrum vol vakwerkhuizen, een museum vol oldtimers en een brouwerij-traditie van meer dan 700 jaar. Ontdek deze stad aan de rand van de Harz. Als bestemming op zich of in combinatie met een bezoek aan een van de acht andere steden in Nedersaksen waaronder Hannover, Hildesheim en/of Hamelen.

Omschrijf de stad Einbeck, gelegen in het midden van Duitsland (van oost naar west), in drie woorden en je krijgt: bier, vakwerk en oldtimers. Verken de stad aan de hand van deze thema’s en tips:

Tip 1: Stadswandeling langs vakwerk(huizen)

Wandel door Einbeck en je wandelt door het verleden. Einbeck is een vakwerkstad. Zodra je het centrum in loopt, zie je de eerste prachtige vakwerkhuizen uit de Renaissance. Maak een stadswandeling en kijk regelmatig omhoog voor versieringen, kleuren en indrukwekkend houtsnijwerk. Eén huis springt eruit: het Eikesche Haus, 400 jaar oud en versierd met 100 koppen en maskers. Tegenwoordig huist hier de Tourist Information. Nog een indrukwekkend gebouw is het Altes Rathaus in hartje stad, met de drie karakteristieke puntige ronde torens. Hier op de Marktplatz hoef je alleen maar een rondje om je as te draaien om de mooiste huizen te zien, van het Brodhaus tot de huidige apotheek.

Tussenstop maken? Een paar tips:

  • Einbecker Kaffeerösterei aan de Marktplatz, voor de beste koffie van de stad
  • Steinhaus aan de Marktplatz, voor elk moment van de dag
  • Gill & More aan Hallenplan, voor thee met taart
  • Proef de Einbecker mosterd in de oude mosterdmolen in het centrum

Tip 2: In de sporen van het Einbecker bier

Zeg Einbeck en je zegt bier. De ‘biertraditie’ gaat in deze voormalige Hanzestad meer dan 700 jaar terug, toen het Einbecker bier voor grote welvaart zorgde. Een groot deel van de huizen in de stad had brouwrechten. Kun je je voorstellen hoe dat hier geweest moet zijn? Bierbrouwerijen in elk huis, op elke hoek van de straat. De welvaart van het bier zorgde voor een rijke binnenstad, die rijkdom zie je nog altijd terug in de gevels van de vakwerkhuizen.

In de stad is een bierwandeling uitgezet. Volg de sporen van de biergeschiedenis van Einbeck langs het bierpad, aangeduid met witte biervaten op de straat. De biervaten leiden je in 2,5 kilometer door Einbeck, vanaf het Altes Rathaus in hartje stad tot aan de Einbecker bierbrouwerij op de Neustädter Kirchplatz. Verspreid langs de wandeling staan 8 grote metalen vaten met informatie over de geschiedenis van het bier en de stad. Plan tijd in voor een bezoek aan het Stadtmuseum, waar je het oudste biervat van Duitsland vindt. Weet je na afloop van de wandeling nog niet genoeg over bier en Einbeck? Meld je aan voor een rondleiding bij de brouwerij en sluit af met een Einbecker (Bock-)biertje in de gezellige bierkelder. Wil je graag de verschillende soorten bier proberen? Wandel terug naar de Marktplatz, naar Das Brodhaus, de oudste herberg van Nedersaksen voor een proeverij met 5 soorten bier.

Brodhaus Einbeck – Marktplatz 13, Einbeck

Tip 3: Terug in de tijd bij PS.Speicher in Einbeck

Naast bier en vakwerkhuizen staat Einbeck bekend om de oldtimers. Het PS. Speicher museum heeft de grootste collectie oldtimers van Europa, verspreid over meerdere depots. In de oldtimerstad ligt aan de rand van het historische centrum een voormalige graansilo, een industrieel ogend gebouw waar nu parels van oldtimers in tentoongesteld staan. Een gave locatie voor een gave verzameling oldtimers (motoren en auto’s). Wandel door de tijd en leer meer over de geschiedenis van de mobiliteit. Van de eerste fietsen en eerste auto’s tot all-time favorites als Volkswagen T2 busjes en Fiat Panda’s. Zo leuk om te zien!

Omdat de verzameling zoveel groter is, dan dat er plaats is in de graansilo vind je in de stad nog een paar andere depots: vier PS. Depots met historische motorfietsen, vrachtwagens, bussen en (kleine) auto’s. Check voorafgaand aan je bezoek de openingstijden van deze depots, ze zijn niet dagelijks geopend.

PS.SPEICHER Automuseum –  Tiedexer Tor 3, Einbeck

Tip 4: Dineren bij Genusswerkstatt PS. Speicher

Tussen het PS. Speicher Museum en het FREIgeist hotel ligt een restaurant dat qua stijl, sfeer en keuken perfect past bij de omgeving. Genusswerkstatt PS. Speicher is een modern restaurant, waar gekookt wordt met passie. Met producten uit de omgeving, mosterd uit Einbeck en vlees van boeren uit de buurt. Alles op de grill (nee, niet de grille van een oldtimer) bereid. Leuk om in de stijl van het museum en het hotel te blijven en hier te dineren.

Genusswerkstatt PS.SPEICHER – Tiedexer Tor 3b, Einbeck

Tip 5: Logeren bij FREIgeist hotel in Einbeck

Naast het PS.Speicher Museum ligt een hip design hotel: PS. Speicher hotel van FREIgeist. Een hotel voor vrije geesten. Hier verblijven is inspirerend én comfortabel. Tijdens je eerste stappen in het hotel zie je de link naar het museum. Oldtimer motoren ‘rijden’ tegen de wand omhoog en tafels zijn gemaakt van onderdelen van auto’s. Het hotel in Einbeck hoort bij de FREIgeist hotels, waarvan er meerdere in de omgeving zijn maar wel allemaal uniek. Met een ongewone architectuur, een prikkelend interieur en inspirerende ideeën. Met een bar en lounge, een goed restaurant naast de deur en hippe kamers met leuke details.

PS. Speicher FREIgeist hotel Einbeck –  Tiedexer Tor 5, Einbeck

Nog meer tips voor je stedentrip Einbeck

Einbeck ligt op slechts drie uur rijden van Arnhem. Een leuke bestemming dus voor een lang weekend, zeker wanneer je je bezoek aan de stad combineert met een van de leuke andere steden in de omgeving. Wat denk je van Hamelen, Hannover, het kleine zusje van Berlijn, Braunschweig, Celle, Goslar, Göttingen, Wolfenbüttel of romantisch Hildesheim? Ga je liever de natuur in? De Harz en het Wesenbergerland liggen om de hoek!

Voor alle ins & outs over Einbeck bezoek je de website van Einbeck Tourismus.

(Foto’s: Mede door grijs weer (en sneeuw!) tijdens mijn bezoek aan de stad gebruik ik in dit artikel ook foto’s van ©Tourismus und Kulturring Einbeck, ©STIFTUNG PS, ©Daniel Li Photography en ©mehle-hundertmark-fotografie)

Overzicht