Houten ladekast boordevol snoep in de mooiste verpakkingen

Voor smaakmakers en fijnproevers
Stedentrip: de mooiste en lekkerste winkels van Zutphen

Houten ladekast boordevol snoep in de mooiste verpakkingen

Bezoek je Zutphen? Dit zijn de mooiste en lekkerste winkels van de stad. Hippe hotspots, conceptstores en delicatessenzaken. Mijn favorieten in Hanzestad Zutphen.

De mooiste en lekkerste adressen van Zutphen zijn prima te voet te ontdekken. De historische binnenstad is compact en gaat naadloos over in de Nieuwstad. Wanneer je door de straten dwaalt, kom je bijna vanzelf langs de mooiste adressen. Neem de tijd om te verdwalen, ga regelmatig een koffietje halen en vergeet ook deze tips voor je stadswandeling niet mee te nemen. Ontdek waarom Zutphen ‘the place to be’ is voor smaakmakers en fijnproevers.

De mooiste winkels in de Hanzestad

Zutphen heeft een aantal prachtige conceptstores, verspreid over het centrum. Alleen al voor deze winkels wil je een stedentrip Zutphen plannen. Neem de tijd voor de Lange Hofstraat, waar je een aaneenschakeling vindt van fijne adressen.

RADIJS Conceptstore

‘Radijs maakt je leven net iets mooier’… is de slogan van deze conceptstore. Misschien was ‘weet waar je aan begint’ passender geweest. Loop hier binnen en je bent verkocht. Zoveel moois! Van Nederlandse designers, upcoming ontwerpers, bekende merken als Storytiles en Jurianne Matter. Woonaccessoires, tassen, sieraden, kleding… Verkocht!

RADIJS – Laarstraat 20, Zutphen

De etalage van Radijs conceptstore in Zutphen, een van de mooie adressen.

Hupsch Conceptstore

Net buiten het historische centrum van Zutphen vind je conceptstore Hupsch met een fijne collectie woonaccessoires, sieraden, cadeautjes. Van de pastelkleurige vaasjes van Foekje Fleur, tassen van Puc, kleding van het Deense merk ‘Soaked in Luxury’, lampen van Studio Snowpuppe en… en… Gaan!

Hupsch Conceptstore – Nieuwstad 4, Zutphen

sieraden, tassen en woonaccessoires op een tafel in Hupsch

Horta Bloemen en meer

Horta, in de Lange Hofstraat, is een van de mooiste bloemenzaken van ons land. Alleen het historische pand is al de moeite waard om te bewonderen. Met karakteristieke stoere balkenplafonds, oude houten en tegelvloeren, ornamenten. Bomvol met de mooiste bloemen, weelderige planten, vazen, takken, groendecoraties en bloemstukken. Verleidelijk mooi!

Horta Bloembinders – Lange Hofstraat 13, Zutphen

ByNord conceptstore 

Heb je bij Horta de verleiding weten te weerstaan? Dan wacht je aan de overkant van de straat een nieuwe uitdaging in de Lange Hofstraat: Conceptstore ByNord. Scandinavisch design in alle soorten en maten en mooie merken: o.a. House Doctor, Meraki, Madam Stolz en Ferm Living. Woonaccessoires, kaarsen, meubels, kleding, servies, sieraden. By far mijn favoriet in Zutphen.

ByNord conceptstore – Lange Hofstraat 16-a, Zutphen

Het interieur van conceptstore By Nord in Zutphen

Stilleven – interieur | advies | winkel

Denk je alles gehad te hebben, loop je gelijk tegen Stilleven aan, direct naast ByNord. In het 16e eeuwse pandje geeft eigenaresse Mera Martinet interieur advies. Haar focus: ‘meer stilte in je leven’. Door meer rust in je interieur te creëren, vind je ook meer rust in je leven. In haar winkel proef je deze stille woonsfeer: een harmonisch geheel van zachte materialen, naturel tinten, hout en mooie basics.

Stilleven – Houtmarkt 73, Zutphen

De gevel met een rotan bankje ervoor van Stilleven, conceptstore in ZutphenEen Scandinavisch interieur bij woonwinkel Stilleven in Zutphen

De lekkerste winkels van Zutphen

Zutphen blijkt een paradijs voor lekkerbekken te zijn. Vind ik het daarom zo fijn om in deze stad te zijn? Van wijn tot chocolade, van biologisch brood tot noten, van oud-Hollands snoepgoed tot vers gebrande koffie… Een stad vol culinaire adressen waar je van gaat watertanden.

Van Rooyens Bakkerij – koek of cake?

Je komt er niet zo maar weg, die Lange Hofstraat. Naast bovenstaande winkels vind je er ook de bekende Van Rooyens Bakkerij. Van heinde en ver komen mensen hier naartoe voor de Veluwse Appelcake, beroemd en niet normaal lekker. Daarnaast bakt de bakker Zutphense Walburgers: luxe oliebollen met noten, rozijnen en kaneel. Wie ga jij trakteren?

Van Rooyens Bakkerij – Lange Hofstraat 22, Zutphen

Noten & Zo

De geur van vers gebrande noten verspreidt zich over de Lange Hofstraat. Voorbij gaan aan Noten & Zo gaat je dus ook niet zomaar lukken. De moderne delicatessenzaak, in een historisch pand, is gespecialiseerd in noten en zuidvruchten. Daarnaast heeft de winkel een fijn assortiment authentieke Italiaanse pasta, verse olijven en olijfolie op de tap.

Noten & zo – Lange Hofstraat 34, Zutphen

Neleman ‘just fucking good wine’

Ga niet naar huis zonder bij Neleman te zijn geweest, een eigentijdse wijnwinkel waar je zintuigen op meerdere manieren op scherp worden gezet. Door het strakke design interieur, ontworpen door een Poolse ontwerpster, door de kleurrijke etiketten en door de opvallende wijn met het label: ‘Just fucking good wine’. Eigenaar Derrick Neleman prikkelt graag en wil tegelijkertijd gewoon goede wijn verkopen, zonder al te veel blabla. Biologisch en bijzonder lekker! Loop binnen, om te proeven en je even in Valencia te voelen.

Neleman – Groenmarkt 10, Zutphen

De wijnwinkel van Neleman in Zutphen, een rij wijnflessen op blank houten schappenWijn proeven bij Neleman, een man schenkt glazen wijn in

Museumwinkel Het Snoepje

Zoetekauwen opgelet: in het centrum van Zutphen vind je het nostalgische snoepwinkeltje Het Snoepje, boordevol glazen potten met oud-Hollandse snoepjes, bijzonder verpakt lekkers, chocolaatjes, pepermuntjes, toverballen, lolly’s, … Ouderwets gezellig en lekker.

Het Snoepje – Ravenstraatje 3, Zutphen

Ouderwetse snoepzakken hangen voor een kast vol snoeppotten

Driekant – biologische bakkerij en broodcafé

De bakkerij van Driekant vind je zowel in de Lange Hofstraat en op de Lijmerij (achter het station). Loop hier binnen om een keuze te maken uit de meer dan 30 ambachtelijk gebakken biologische broodsoorten. Of voor een kop koffie of lunch op een warme plek, in het lunchcafé in het historisch pand in het centrum of het broodcafé in een industrieel erfgoedpand in de Noorderhaven.

Driekant – Lange Hofstraat 23-25 en Lijmerij 23-25, Zutphen

Bonbonatelier Janson – chocoladeparadijs

In de Korte Hofstraat ruikt het naar chocolade. Dat kan ook niet anders, achterin het Bonbonatelier Janson worden de bonbons, chocoladeletters en arretjescake voor je neus gemaakt. Al ruim 20 jaar is dit het adres voor ambachtelijke chocolade en bonbons. Die laatste met een mooi assortiment aangepast aan het seizoen. De liefde voor (eerlijke!) chocolade gaat hier zo ver dat eigenaar Huub Janson jaren geleden gestart is met het Chocoladefestival, inmiddels uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerend festival met chocolade in alle soorten en maten.

Misschien nog wel leuker dan een doosje bonbons mee naar huis nemen, is de bonbons zelf maken. Chocolatier Huub Janson geeft workshops om je vingers bij af te likken. Niet alleen lekker, ook leerzaam. Je leert over de herkomst van je chocolade, hoe er wordt geprobeerd zoveel mogelijk gebruik te maken van eerlijke chocolade, over smaken en temperaturen. En dan, proberen maar. Wedden dat je bonbons nog lekkerder smaken?

Bonbonatelier Janson – Korte Hofstraat 12, Zutphen

Bonbons bij een van de lekkerste adressen van Zutphen.

De Pelikaan koffie & thee

Zutphen en De Pelikaan worden vaak in één adem genoemd. De koffie- en theewinkel geniet landelijke bekendheid. Wekelijks wordt er verse koffie gebrand, voor thuis of om ter plekke van te genieten in de tearoom. Je kijkt je ogen uit in de winkel: het staat propvol met theesoorten, koffielikeurtjes, zakken met bonen, de mooiste serviezen, keukengerei, chocolade, boeken, lekkers van de Marienwaerdt en theepotten. Zie je hier maar eens te beheersen…

De Pelikaan – Pelikaanstraat 9, Zutphen

Uithangbord met Koffie 'de Pelikaan', zwart met gouden lettersEen koffiebrander in werking bij de Pelikaan in Zutphen

Meer tips voor Zutphen?

Je leest het al, te veel lekkere en mooie adressen voor slechts een dag. Ik heb de grote winkelstraat, de Beukerstraat, nog niet eens genoemd. Wil je alle bijzondere plekjes van Hanzestad Zutphen ontdekken, dan zit er niets anders op dan te blijven slapen.

  • Een van de bijzondere logeeradressen is B&B Hut 16. Een B&B met privé wellness waar je na een dag shoppen je vermoeide lichaam tot rust laat komen in de sauna of whirlpool.
  • Slaap je liever in een hotel? Midden in het historische centrum ligt Hotel ‘s Gravenhof, een 4-sterren hotel.

Kom je met de auto? Parkeer ‘m voor slechts enkele euro’s per dag op de Houtwal, waarna je zo de stad inloopt.

Tip: bezoek ook de andere Hanzesteden langs de IJssel, ieder met een eigen charme.

 

 

Overzicht