Verlichte kerstbomen in de tuin van Hoeve Beusdalshof

Sprookjesachtig en romantisch
Zuid-Limburg: Beleef de magie van kerst

Verlichte kerstbomen in de tuin van Hoeve Beusdalshof

Wanneer de eerste kerstbomen in het straatbeeld verschijnen, is Zuid-Limburg allang klaar voor de kerst. Twinkelende kerstlampjes verlichten het Heuvelland, kribkes (kerststallen) staan her en der verspreid langs velden en wegen en elk weekend is er een andere kerstmarkt te bezoeken. In combinatie met een bourgondische tussenstop en een bijzonder plekje om te overnachten heeft Zuid-Limburg alles in huis om in de kerststemming te komen en een romantische kerst te beleven. Beleef de magie van kerst in het zuiden van ons land met deze tips.

Kerst proeven en beleven op een kerstmarkt

Geen betere plek om in de kerststemming te komen dan op een kerstmarkt. Kerstcadeautjes kopen, proeven van streekproducten en typische kerstlekkernijen, opwarmen bij een vuurkorf, meezingen met de kerstliederen… Daarvoor hoef je echt niet naar een van de grote kerstmarkten bij onze buren in Duitsland of België. In Zuid-Limburg is de keuze uitgebreid. Van groots in Magisch Maastricht en Kerststad Valkenburg tot kleinschalige markten in dorpen en op unieke locaties.

Een van die unieke locaties is Kasteel Mheer. Het kasteel vormt het decor voor een jaarlijkse kunst- en kerstmarkt op de binnenplaats en in de bijgebouwen. De historische setting geeft extra sfeer aan de stands met kerstdecoraties, kunst & kitsch, brocante, streekproducten en kerstbomenverkoop.

Route d’Amuse, de smakelijkste kerstwandeling

Een van de meest toeristische plaatsen in Zuid-Limburg is Valkenburg. Bezoekers komen voor de mijnen, de grotten, de historische Kasteelruïne en de gezellige terrassen. In de laatste weken van het jaar wordt de stad omgetoverd tot Kerststad Valkenburg, tot ver over onze grenzen bekend en geliefd. Met kerstmarkten en kerstsfeer in de Gemeentegrot en de Fluweelengrot, honderden lichtjes in de stad, speciale culinaire wandelingen, een schaatsbaan, nostalgische kerstmarkt en een gezellig kerstdorp met houten chalets met lekkers en leuks. Warme glühwein op het plein, een broodje zuurvlees, Limburgse biertjes… Af en toe een beetje hysterisch, maar echt helemaal kerst!

‘Preuf’ de smaak van Limburg en de kerst met de Route d’ Amuse in Kerststad Valkenburg. Vanaf half november tot de eerste week van januari kun je kiezen voor een van de vier wandelroutes door de stad. Tijdens de wandeling, ongeveer 4-6 kilometer (afhankelijk van de route), wandel je zowel door de stad als een stukje door de aangrenzende natuur. Onderweg stop je bij vier horecazaken (van hippe tent tot gezellig oubollig café) waar je verwend wordt met een winterse amuse. Happen en stappen in een wereld van kerst.

Handig om te weten over de Route d’amuse:
Verkrijgbaar bij: Visit Zuid-Limburg Experience Valkenburg
Wanneer: half november t/m eerste week januari
Dagelijks
: 12.00 – 18.00 uur
Prijs: € 11,95 p.p.
Tip: vermijd de zondagen

Kerstwandelen langs Kribkes in het Heuvelland

Met al die culinaire verleidingen om je heen is een stevige winterse wandeling een prettige afwisseling. Trek je wandelschoenen aan en loop een van de kerstwandelingen door het Limburgse Heuvelland. Door de Voerstreek (net over de grens in België) en in het Heuvelland lopen verschillende Kribkeswandelingen. Tijdens de aanloopperiode naar kerst (advent) tot en met Drie Koningen op 6 januari staan er tal van kerststallen in alle soorten en maten opgesteld bij herbergen, in de dorpen, langs landweggetjes, op kruisingen en bij Mariakapelletjes. Sommigen prachtig verlicht, anderen sober en nauwelijks zichtbaar.

Bewonder de kerststallen tijdens een Kribkeswandeling. Vanuit verschillende dorpen zijn wandelroutes uitgezet, variërend van 2 tot 12 kilometer. Bekijk je de Kribkes liever vanuit de auto, kies dan voor een van de drie routes met een lengte van 18 tot 80 kilometer.

Neem de tijd voor je wandeling. Onthaast, ontspan en kies voor een pauze met warme chocolademelk of een stevige erwtensoep bij een van de uitspanningen die je passeert.

Magische momenten in een wereld vol warmte

Tussendoor opwarmen?

Van al die gezellige kerstbomen, Kribkes, stralende lampjes, kerstliederen en de geur van glühwein krijg je vanzelf een warm hart. Mocht je tussendoor toch willen opwarmen, of ergens gezellig neerstrijken om even uit te rusten en weer op te laden, kies dan voor een van de volgende adressen verspreid over het Limburgse Heuvelland.

  • De Gerardushoeve in Epen voor koffie met vlaai (!) met het mooiste uitzicht over de glooiende heuvels. Authentiek aan de buitenkant, een verrassend warm en sfeervol interieur.*
  • Herberg de Smidse in Epen voor een stevige lunch, terug in grootmoeders tijd. Vieze wandelschoenen geen bezwaar!*
  • De 4 Jaargetijden in Epen voor de lekkerste cappuccino van allemaal.*
  • Burgemeester Quicx, Coffee & More als je de kerstdrukte in Valkenburg even wilt ontvluchten. Voor een stijlvolle koffie (met de grootste koek ooit bij je koffie) in een historische setting.
  • Brasserie Amuseer in Wijlre voor een bourgondisch diner.
  • Talentino in Margraten voor de leukste bediening en huisgemaakte brownie.
  • De Zeute Aardbei voor Flammkuchen bij de houtkachel. Onthoud dit adresje voor de zomermaanden, als tussenstop tijdens je wandeling of fietstocht. Voor verse aardbeien van het veld.
  • En een van mijn favorieten: Loods81 in Margraten voor een genietmoment met een grote G. Taart, borrel, lunch of diner; schuif aan voor het vele lekkers.

* Goed te combineren met de Kribkeswandeling van 6 kilometer vanuit Epen.

Meer tips voor de kerst in Zuid-Limburg:

Tijdens de weken voor en na de kerstdagen is er veel te beleven in Zuid-Limburg. Wat dacht je van een rit met de stoomtrein van de Kerst Expres Miljoenenlijn? Een amusetocht in Sittard of WinterTijd in Heerlen?

Beleef de magie van kerst en ontdek alle activiteiten en tips bij

Visit Zuid-Limburg 

Tip: probeer je trip doordeweeks te plannen, dan is het veel minder druk.

Overzicht