‘Als kind droomde ik van een eigen kabouterhuisje’, vertelt Esmeralda, uitbaatster van Theepaviljoen de Horsten in Wassenaar. Nu serveert ze koffie en thee met huisgemaakt lekkers in een heel idyllische theehuisje, haar ‘kabouterhuisje’. Het romantische theehuis, verstopt in de bossen op Koninklijk Landgoed De Horsten, is de eerste verrassing in een reeks van verrassingen die me te wachten staan in de Streek van Verrassingen. Ik deel graag mijn tips en ontdekkingen voor 24 uur intens genieten in deze regio: 10x eten, slapen en beleven. Laat je ook verrassen!
Mocht je nu denken: ‘waar ligt die Streek van Verrassingen?‘ Misschien ben je er onbewust wel eens geweest! Het is de streek tussen Leiden, Wassenaar, Voorschoten, Leiderdorp, Oegstgeest en Katwijk. Een afwisselende regio met stranden, historie in het hart van Leiden, musea, verrassende natuurgebieden en landgoederen.
Tip 1. Theepaviljoen de Horsten
Een korte wandeling over Koninklijk Landgoed De Horsten brengt je naar het ‘verstopte’ theehuisje van Esmeralda. Verstopt in het groen, maar gelukkig goed gevonden door wandelaars, passanten en gezinnen met kinderen. Het rietgedekte theehuis was vroeger het jachthuis van Prins Hendrik (broer van Koning Willem II), de jachttrofeeën sieren de wanden nog altijd. Nu is het een aangename (tussen-)stop tijdens een wandeling over het landgoed en een bestemming op zich. Alleen al voor de taart op de kaart: die wordt hier met een grote glimlach zelf gebakken en met nog meer liefde geserveerd.
Theepaviljoen De Horsten – Papeweg 36, Wassenaar
Tip 2. Koninklijke Landgoederen De Horsten
Ben je hier toch, maak dan ook een lange wandeling over Koninklijk Landgoed De Horsten. Dit gebied, aan de rand van Wassenaar, bestaat uit de landgoederen Ter Horst, Raaphorst en Eikenhorst (waar Koning Willem Alexander en Koningin Maxima wonen). Er zijn diverse wandelroutes uitgezet over De Horsten, waaronder een rondje van 1 kilometer, 4 kilometer en 7,5 kilometer. Wanneer je je auto parkeert op het parkeerterrein aan de Papeweg in Wassenaar kun je de wandelingen zo starten. Over bruggetjes, langs statige lanen, door het bos en langs het water. Afwisselend en prachtig! Ook het Marskramerpad (van het Duitse Bentheim naar Den Haag) passeert het landgoed.
Heb je zin in een lange wandeling? Begin met een koffie bij Theepaviljoen De Horsten en wandel vervolgens naar het Landgoed van Duivenvoorde, voor de lunch bij het Hof van Duivenvoorde.
Voor wandelroutes en meer informatie neem je een kijkje op de website van Koninklijke Landgoederen De Horsten.



Tip 3: Landgoed en kasteel Duivenvoorde
Vanuit De Horsten kun je de paaltjes van de rode wandelroute (7,5 kilometer) volgen en bij de Horstlaan doorsteken naar Landgoed en kasteel Duivenvoorde. Op dit landgoed, een landschapspark met als stralend middelpunt het 13e eeuwse kasteel, zijn geen wandelingen uitgezet, maar de weg wijst zich vanzelf. Volg de paden door het park, door het bos, langs de kasteelgracht en naar het kasteel. Op vrijdag en zondag kun je een rondleiding volgen met een gids door het kasteel, op de overige dagen is het huis ook te bezoeken met een bijzondere audiotour.
Kasteel Duivenvoorde – Laan van Duivenvoorde 4, Voorschoten
Tip 4: Restaurant Hof van Duivenvoorde
Op een bijzonder plekje achter de muren van de Leidse Tuin op Landgoed Duivenvoorde ligt de volgende verrassing: Restaurant Hof van Duivenvoorde. De locatie op het landgoed is bijzonder, de architectuur uniek. Hoe opvallend het design ook, dit duurzame plekje gaat mooi op in de omgeving. Bij mooi weer is het terras een geweldige plek, vooral de ‘luie’ stoelen in het gras. Uitkijkend over de tuin en het landgoed strijken de uren voorbij terwijl jij geniet van lekkers uit de keuken van Hof van Duivenvoorde. Ook binnen is het prachtig! Licht, strak en eigentijds ingericht.
Op de kaart van Hof van Duivenvoorde vind je gerechten bereid met zoveel mogelijk streekproducten en groente uit eigen tuin. Vrijwilligers die helpen het landgoed te onderhouden, plukken op hun dagelijkse rondje verse kruiden, bloemen en plantjes voor de kok. Neem even een kijkje in de moestuin, daar komt je eten ook vandaan!
Hof van Duivenvoorde is open voor ontbijt, koffie met lekkers, lunch, een high tea en een borrel. Regelmatig worden er speciale activiteiten georganiseerd: boomgaard diners met lange tafels op het gras, kaarslicht rondleidingen bij het kasteel met vooraf een diner, picknicks op het landgoed. Zo leuk, hou het in de gaten!
Hof van Duivenvoorde – Laan van Duivenvoorde 1a, Voorschoten



Tip 5: Hortus botanicus in Leiden
Meer groen? Bezoek de Hortus botanicus in Leiden, de oudste botanische tuin van Nederland. De bomen die je gezien hebt tijdens je wandeling over de landgoederen zul je er niet zien, wel tropische verrassingen in een bijzonder decor. Vleesetende planten in de Wintertuin, planten uit Japan, Aronskelken en bekerplanten in de tropische kas en reuzen waterlelies in de warmste kas. Maak een wandeling door het groene hart van Leiden: indrukwekkend en rustgevend, en dat in hartje stad!
Ook een bezoek aan het Hortus Grand Café mag niet ontbreken. Hip ingericht, met een botanische look & feel in een serre.
Hortus botanicus – Rapenburg 73, Leiden



Tip 6: De Singelparkroute in Leiden
Rondom het historische hart van Leiden ligt een 6 kilometer lange singel, nog prachtig in tact met oude vestingwallen, stadsmolens, industriële monumenten en bezienswaardigheden als de Hortus Botanicus. Onlangs zijn de verschillende parken, pleinen en groenstroken langs de Singel met elkaar verbonden tot één groot Singelpark, een initiatief van inwoners en gemeente. Er is een Singelparkroute uitgezet van 6 kilometer, een goed bewegwijzerde route die je in een groene ronde om de stad leidt.
Je kunt vanaf de Hortus Botanicus de route oppakken en langs de Sterrenwacht verder wandelen. Je wandelt niet alleen door groen en langs het water, de Singelparkroute is ook leuk omdat je een ander beeld van de stad krijgt. Tijdens de wandeling word je regelmatig geprikkeld om een van de zijstraatjes in te slaan, waar grachtenpandjes je verleiden om te komen kijken.
Meer weten? Bezoek het Singelpark.



Tip 7: Brasserie De Poort
Halverwege de Singelparkroute (wanneer je start vanaf de Hortus Botanicus) passeer je Brasserie De Poort, in/bij een van de stadspoorten van Leiden. Historisch van buiten, hip van binnen. Warm en gezellig, met ‘love to share’ als basis voor de gerechten op de kaart.
Plof hier neer na je wandeling langs de Singel, na een stadswandeling of meer aan met je bootje: het is hier leuk! Bestel samen een aantal bites van de kaart, deel, proef en geniet.
Wil je je echt laten verrassen? Bestel de Goeie Mie thee! Meer zeg ik niet…
Geïnspireerd door het uiterlijk van de brasserie en genoten van het lekkere eten? De Brasserie groep heeft meerdere locaties in de Streek van Verrassingen waaronder Brasserie Meelfabriek Zijlstroom en Brasserie Buitenhuis.
Brasserie De Poort – Haven 100, Leiden



Tip 8: Overnachten bij hotel Ex Libris
In een van de mooiste straatjes van Leiden, De Kloksteeg in de historische Pieterswijk, ligt hotel Ex Libris. Verspreid over twee monumentale pandjes liggen de kamers van het hotel, 8 in totaal. De klassiek ingerichte kamers zijn van alle gemakken voorzien, met een kingsize tweepersoons bed, airconditioning, televisie met Netflix en een badkamer met regendouche.
Het ontbijt wordt voor de gasten in de gelagkamer op nummer 4 geserveerd.
Hotel Ex Libris – Kloksteeg 4, 2311SL Leiden
Extra tip: ga op de geur van versgebakken appeltaart af en strijk voor een koffie met de allerlekkerste appeltaart van Nederland neer bij de buurvrouw Madame Marie.
Tip 9: Ontbijt bij Teds Place
Ontbijten kan in het hotel, maar je kunt er ook voor kiezen bij een leuk plekje in de stad te gaan ontbijten. De keuze is reuze! Bij Teds Place ben je vanaf half acht ’s ochtends welkom voor een all day brunch. Yoghurt met fruit en granola, zoete of hartige wafels, bananenpannenkoeken met ahornsiroop, een bagel, Eggs Benedict of… Hoe ga jij de dag in de Streek van Verrassingen starten?
Teds Place – Lange Mare 60, Leiden



Tip 10: Bezoek Museum Voorlinden
Er zijn maar weinig musea waar ik echt enthousiast van word, maar Museum Voorlinden in Wassenaar is een must-visit. Een van de grootste verrassingen van mijn bezoek aan de Streek van Verrassingen. Dit particuliere museum voor moderne en hedendaagse kunst verrast je in meerdere opzichten. Museum Voorlinden verbindt mensen, kunst, natuur en architectuur op een indrukwekkende wijze. De ligging in de natuur, aan de rand van de duinen, het museumgebouw met de enorme raampartijen waardoor binnen buiten lijkt te zijn, de collectie kunst… Alles klopt! Bewonder klassiekers als ‘Couple under an Umbrella’, ‘Swimming Pool’ en de ‘Skyspace‘, maar neem vooral ook de tijd voor de tentoonstelling ‘Listen to Your Eyes’.
Combineer je museumbezoek met een wandeling door de duinen en het aangrenzende bos met na afloop een bezoek aan het restaurant van Voorlinden in het landhuis.
Museum Voorlinden – Buurtweg 90, Wassenaar



Meer weten over de Streek van Verrassingen?
Nieuwsgierig geworden naar deze tips en heb je zin gekregen om de Streek van Verrassingen te gaan verkennen? Er is nog zoveel meer te zien en doen. Van lange strandwandelingen in Katwijk tot fietsen door de duinen, dineren aan het water en … en…
Lees ook deze tips:
- De Streek van Verrassingen in 6 tips
- De 5 leukste terrassen aan het water
- Ontdek Leiden, Stad van Ontdekkingen
En bezoek voor alle tips, routes en informatie de website van