Roze huisje in Leiden

Hofjes, historie en hotspots
Stedentrip: Leiden, Stad van Ontdekkingen

Roze huisje in Leiden

Leiden noemt zichzelf de Stad van Ontdekkingen. Met recht! Met maar liefst 2800 monumenten is er in elk deel van de stad wel iets bijzonders te bewonderen, van stadspoort tot molen tot grachtenpand tot kerk tot… Maar ook de charmante straten, de 28 kilometers aan grachten, de hofjes en verborgen hotspots wachten om ontdekt te worden. Trakteer jezelf op Leiden en laat je verleiden door deze tips en bijzondere plekjes waarbij je het ‘drukke’ centrum links laat liggen en in alle rust de stad verkent.

Tip 1: Madame Marie steelt je hart

Ik verlies niet snel mijn hart aan een plekje, maar als er een plekje is waar ik als een blok voor ben gevallen dan is het Madame Marie. Dit koffiehuisje zit in een van de mooiste straatjes van historisch Leiden, waar de geur van versgebakken appeltaart tussen de gevels hangt en zachte klanken van klassieke muziek door de openstaande deur ontsnappen en de Kloksteeg vullen. De sfeer is sereen. Het pandje is een lust voor het oog en ademt historie. De eigenaresse heeft alle authentieke details in het 17e eeuwse pandje zo goed mogelijk bewaard. Eeuwenoude tegels op de vloer en langs de muur, waarvan er eentje ondersteboven geplaatst is. Een kachel, doorkijkje naar de lagergelegen keuken, een trappetje waarop je je hoofd moet buigen; er is veel te ontdekken in dit charmante pandje.

Laat je verLEIDEN

Stap op de geur van de appeltaart af, bestel een koffie bij gastvrouw Marieke en zoek een plekje op een van de bankjes voor de ramen in de steeg of neem plaats aan een van de tafeltjes binnen. Vertraag en geniet van een bijzonder moment waarbij je voor even vergeet wat er in de rest van de wereld gebeurt.

Madame Marie – Kloksteeg 2, 2311 SL Leiden
Geopend van woensdag tot zondag

Tip 2: Schommelen in de Pieterskerk

Dat gevoel van rust en sereniteit nog even vasthouden? Bezoek de Pieterskerk, de oudste kerk van de stad, nu een monumentale evenementenlocatie waar je ook als bezoeker welkom bent. Bij binnenkomst voel je je klein en nietig naast de imposante pilaren en de hoogte van de kerk. Loop op je gemak door de kerk, neem plaats in een hangmat, drink wat in alle rust in het kerkcafé en doe iets wat je nergens anders in een kerk kunt doen: schommelen!

De schommel die opgehangen is in het schip van de kerk maakt je bezoek aan de Pieterskerk extra speciaal. Je gaat niet hard of hoog, maar zwaait zalig door de kerk terwijl een licht briesje je wangen streelt. Kinderen en volwassenen mogen schommelen.

Pieterskerk – Pieterskerkhof 1A, 2311 SP Leiden
Geopend: woensdag tot zondag

Tip 3: Verstopte paradijsjes in hartje Leiden

Blijf nog even rond de Pieterskerk hangen en ga op zoek naar enkele van de mooiste hofjes van de stad. Verstopte paradijselijke plekjes, onzichtbaar vanaf de straat. Verspreid over de stad liggen 35 hofjes, stuk voor stuk idyllische plekjes. Je kunt een groot aantal (17) van die hofjes bezoeken tijdens de Hofjeswandeling. Rondom de kerk vind je het Jean Michelshofje, het Van der Speckhofje en het Jean Pesijnhofje (dicht bij Madame Marie). Vanaf de straatkant zie je alleen een deur of een nauw steegje, loop je door (in stilte) dan stap je een oase van rust binnen. Zo bijzonder in hartje stad!

Hofjeswandeling – verkrijgbaar bij VVV Leiden, Stationsweg 26, 2312 AV Leiden

Tip 4: Laat je schilderen door Rembrandt

In een van de mooie straten rond de Pieterskerk vind je de Latijnse School, de plek waar ook een van onze grote meesters, Rembrandt, les heeft gehad. Hij leerde hier schetsen. Gluur even naar binnen in dit rijksmonument en laat je vastleggen door Rembrandt 2.0.

Latijnse School – Lokhorststraat 16, 2311 TA Leiden

Tip 5: Een oase van rust, de stadstuin van het Pakhuis

Niet ver van het Pieterskwartier ligt Grand Café Pakhuis. Wandel op je gemak door charmante straten, stegen en over het Rapenburg naar het Pakhuis, voor een lunch (borrel of diner) in de stadstuin. Nog zo’n oase van rust.

Het monumentale pand heeft een stoer en industrieel interieur, in stijl met het gevoel van een pakhuis. De wand met grote fusten springt direct in het oog. De ommuurde stadstuin wordt omringd door metershoge bomen die zorgen voor schaduw en een verkoelend briesje, maar ook zonnestralen bereiken het terras.

Op de kaart klassiekers als burgers, clubsandwich, Oma Bobs kroketten, uitsmijters en salades. Betaalbaar, goed en gezellig!

Pakhuis Leiden – Doelensteeg 8, 2311 VL Leiden

Tip 6: Varen met Boot en Broodjes

Hoe leuk is het om de stad vanaf het water te aanschouwen. Rondom het historische centrum liggen singels die je de grandeur van Leiden laten zien. Vaar langs de historische haven met de molen naar de Rembrandtbrug, langs de botanische tuin waar weelderige planten en bomen groeien en bloeien, bekijk de Sterrenwacht vanaf het water, vaar langs parken, onder schaduwrijke bomen en onder ophaalbruggen via de Meelfabriek en de Zijlpoort (waar Brasserie de Poort een pracht terras heeft) terug naar het beginpunt. Je kunt in een uurtje met een sloep van Boot en Broodjes rond de singel. Of kies je liever voor een tocht over de grachten, waarbij je dwars door de stad vaart en vanaf de mooiste gracht, de Rapenburg, alle historische gevels bewondert en op zoek gaat naar het kleine roze huisje? Langs de Korenbeursbrug en De Burcht? Of maak er een dagje uit van en combineer je vaartocht door Leiden met een tocht naar de Kagerplassen.

Vaar je liever niet zelf? Scheep dan in op een rondvaartboot voor een vaartocht van 50 minuten (6 kilometer) door de stad.

Boot en Broodjes – Blauwpoortsbrug 1, 2312 GA Leiden
Min. leeftijd zelf varen: 21 jaar

Een leuke tussenstop maken? Leg aan bij het terras van Tabú, voor een culinaire stop in Latijns-Amerikaanse sfeer. Bestel nachos-to-go om onderweg van te smullen!

Tabú – Rembrandtstraat 27, 2311 VV Leiden

Trakteer jezelf op een stedentrip Leiden

Je begrijpt, bovenstaande tips zijn slechts een kleine greep uit het aanbod aan bezienswaardigheden, hotspots, historische plekken en idyllische straten in Leiden. Trakteer jezelf op Leiden en ga ontdekken hoe mooi de stad is.

Meer informatie over de Stad van Ontdekkingen vind je op www.visitleiden.nl

Je vindt er een stadsgids vol inspiratie en tips, een stadsplattegrond met alle bezienswaardigheden, musea, stadswandelingen, lekkere plekken, mooie winkels etc.

Tip: blijf slapen in Leiden (of in de omgeving) en combineer je stedentrip met een bezoek aan de Streek van Verrassingen, de Leidse regio.

Overzicht