Ontdek de streek van Verrassingen op de fiets

Zoveel leuks in je 'achtertuin'
Ontdek de Streek van Verrassingen in 6 tips

Ontdek de streek van Verrassingen op de fiets

Niet alleen Leiden, de Stad van Ontdekkingen, heeft veel moois om te ontdekken. Ook in de omliggende regio (bekend van de bollenvelden) vind je tal van bijzondere plekjes. De streek rondom Leiden noemt zich dan ook de Streek van Verrassingen. Hier liggen de badplaatsen Katwijk en Noordwijk en dorpen als Warmond en Oegstgeest. Laat je verrassen door mijn 6 tips.

1. Fiets door de duinen bij Katwijk

Aan de kust bij Leiden ligt Katwijk. Met de lange boulevard, strandhuisjes, strandtenten en een gezellig centrum een echte badplaats. Katwijk ligt in Nationaal Park Hollandse Duinen, dat zich uitstrekt van Hoek van Holland tot aan Hillegom. Wanneer je in Katwijk op de fiets stapt en vanaf de boulevard zuidwaarts fietst, fiets je een beschermd natuurgebied in: Berkheide. Door het natuurgebied zijn fiets- en wandelroutes uitgezet. Fiets door de duinen richting Wassenaar en/of Scheveningen en ontdek hoe mooi het hier is. Duingraslanden, bijzondere planten, kleine meertjes; het natuurgebied is afwisselend en prachtig! Vanaf de Vlaggenduin zie je het duingebied goed en kijk je uit richting Katwijk met de witte kerktoren en de Soefitempel.

Na je fietstocht zin in zand, strand en gezelligheid? Strijk neer bij Surf en Beach op het strand in Katwijk.

2. Het schoonste strand en de beste strandtent van Zuid-Holland

Hoe bijzonder, het beste strandpaviljoen van Zuid-Holland ligt aan het schoonste strand van de provincie. Dubbel genieten dus wanneer je naar Strandpaviljoen Surf en Beach in Katwijk gaat. Het paviljoen is van het ontbijt tot laat geopend, je vindt hier elk moment van de dag dus een lekker plekje. De sfeer is gemoedelijk, het interieur licht en van deze tijd.

Met je voeten in het zand op een mooie zomerdag of bij een van de haardjes op een frisse lente- of herfstdag. Ook in de winter, het paviljoen is het hele jaar geopend!

Strandpaviljoen Surf en Beach – Boulevard Zeezijde 9, 2225 BB Katwijk aan Zee

3. Picknicken in Oegstgeest

‘Terug naar Oegstgeest’ is de titel van een roman van Jan Wolkers. Én misschien ook wel jouw gedachte wanneer je er eenmaal bent geweest.

Heb je een reden nodig om er naar toe te gaan? Oegstgeest heeft twee kastelen: Kasteel Endegeest en Kasteel Oud-Poelgeest. Die laatste, Kasteel Oud-Poelgeest, ligt op de prachtige Buitenplaats Oud-Poelgeest en heeft in het monumentale Koetshuis een restaurant. Op een zonnige dag zit je op het mooie terras onder de hoge bomen. Of, nog leuker, je bestelt een goed gevulde picknickmand bij het restaurant. Haal je mand af en wandel een stukje over het landgoed om een lekker plekje te zoeken met zicht op het romantische kasteel. De eeuwenoude bomen bieden genoeg schaduw, het gras rondom de kasteelvijver nodigt uit om lekker in het zonnetje te genieten.

Een picknickmand uitpakken is elke keer weer een verrassing. Broodjes, een salade en fruitsalade, lekker sapje…. Heb je iets te vieren, upgrade je picknick met een heerlijke cava of wijn! Wie weet volgt het huwelijksaanzoek dan vanzelf…

Kasteel/Restaurant Oud Poelgeest – Poelgeesterweg 1, Oegstgeest
Picknickmand vanaf € 22,50 voor twee personen

4. Aardbeien plukken in de Indoorvolkstuin

Heb je fietsen gehuurd? Fiets dan langs de Indoorvolkstuin in Rijnsburg, gelegen langs het Oegstgeesterkanaal. De Indoorvolkstuin biedt in de kassen plek aan tientallen volkstuintjes van particulieren. Wat begon met een idee het terrein voor nieuwbouw te behoeden is uitgegroeid tot een gewilde plek om een volkstuin te hebben. Van strakke moestuintjes tot weelderig begroeide kavels; in de kas vind je groente, fruit, bloemen en planten van (moes-)tuiniers van over de hele wereld.

Daarnaast kun je in de aardbeienkas je eigen aardbeien plukken. Verser dan vers en biologisch: zo lekker! Neem even plaats op het terras in de kas voor een koffie, sapje of bakje aardbeien en loop via de biowinkel met streek- en biologische producten waaronder o.a. onbespoten groente, fruit, pure sapjes, boerenkazen en eieren weer naar je fiets.

Indoorvolkstuin – Kanaalpad Noord West 1, 2231 NX Rijnsburg

5. Inspiratie in de Festina Lente Tuin

Festina Lente tuin is een kwekerij, bezoektuin en pluktuin. En wees niet bang; echt niet alleen in de lente geopend. Het is een plek om inspiratie op te doen in de ‘inspiratietuinen’, waar veel van de planten uit de kwekerij in volle grond te bewonderen zijn. Je ziet dus goed wat je kunt verwachten bij aankoop van je planten. De planten in de kwekerij worden ‘langzaam’ gekweekt; Festina Lente (haast je langzaam) zonder toegevoegde ‘snelgroeiers’ en hulpmiddelen.

Wandel op je gemak rond, zoek bijzondere planten uit voor in je eigen tuin en ga naar huis met een weelderige geplukte bos bloemen. Heb je advies nodig? De plantenverzamelaars van Festina adviseren je graag!

Festina Lente Tuin – 1e Mientlaan 13, 2223 LG Katwijk aan Zee
Gratis toegang

6. Proef de streek (van verrassingen)

Neem de smaak van de streek mee. Verzamel tijdens je bezoek aan de Streek van Verrassingen de lekkerste lokale producten voor thuis, om nog even te kunnen nagenieten. De aardbeien van de Indoorvolkstuin, lekkernijen van Oma Appel (huisgemaakte jam, chutney, siroop, gedroogde groente en fruit), honing van imker Dirk Jan Binnendijk uit Leiderdorp, huisgemaakte jam van blauwe bessen en aardbeien uit de moestuin van Brasserie Meelfabriek Zijlstroom in Leiderdorp, kaas van Boerderij de Eenzaamheid in Warmond, een Hortus biertje van Brouwerij Pronck in het centrum van Leiden…

Meer tips voor je bezoek aan de Streek van Verrassingen

Leiden, Katwijk, Noordwijk, Voorschoten, Wassenaar en Oegstgeest horen allemaal bij de Streek van Verrassingen. Ga zelf op ontdekkingstocht en sla een keertje linksaf waar je normaal gesproken rechtsaf gaat. Verras jezelf met die verborgen tuin waarvan je het bestaan niet wist, dat terras aan de plas waar je nog nooit geweest bent, trakteer jezelf op Leiden, proef de streek, begin de dag met yoga aan het strand, volg de Wolkers Wandelroute in Oegstgeest… En lees ook deze tips voordat je gaat!

Overzicht