Vlonderpad

Opladen in het bos
Bosbaden, hier moet je zijn!

Vlonderpad

Iedereen weet dat buiten zijn, een wandeling in de natuur en een frisse neus halen in het bos goed voor je zijn. In Japan gaan ze nog een stapje verder met shinrin-yoku, vrij vertaald als bosbaden. Het doel? Tijd doorbrengen in het bos en opgeladen én gelukkig weer naar huis.

Wat is bosbaden?

Bosbaden is een Japanse traditie. Het houdt in dat je werkt aan het versterken van je welzijn door langere tijd in het bos te zijn. Dat kan d.m.v. een lange boswandeling, maar ook door een plekje te zoeken in het bos en de rust op je in te laten werken. Zo zorg je voor stressvermindering en verbeter je je immuunsysteem.

Bosbaden klinkt je misschien nog een beetje raar en vaag in je oren. Het is eigenlijk heel simpel. Bosbaden betekent zo bewust mogelijk alles om je heen in je opnemen. Zet je zintuigen op scherp en hoor, zie, ruik en voel. Het gaat bij bosbaden niet om het kilometers maken in het bos. Het is dan ook niet te vergelijken met een boswandeling. Het is juist belangrijk dat je vertraagd en stap voor stap de omgeving, geuren en kleuren in je opneemt. Door een stapje terug te doen, begint het ontspannen. Weest je bewust van elke stap die je zet. Wat hoor je? Wat zie je om je heen? Wat ruik je? Heb je al eens heel bewust de geur van het bos opgesnoven? Zo lekker, zeker ook na een regenbui!

Zo langzaam lopen is in het begin best even raar, maar het went. Je merkt dat je in een trager ritme komt, een flow. Een bijzonder gevoel. Je voelt je veel meer een met de natuur en ontdekt zoveel meer dan alleen het gekwetter van de vogels en de wind door de bomen. Zoek een zacht plekje op het mos en ga even liggen; ontdekken wat je voelt… Wedden dat de stress langzaam uit je weg vloeit. Eigenlijk net als mindfulness, met volledige aandacht in het moment zijn.

Echt bosbaden?

Wist je dat je ook letterlijk kunt bosbaden? Reserveer daarvoor vakantiehuis de Boshut bij Apeldoorn. Dit smaakvol ingerichte huisje heeft een buitenbad. Geen zwembad, maar een echt bad. En dat is zo heerlijk! Lekker warm water, het geruis van de bladeren boven je hoofd, een glimp van de sterrenhemel, een flesje bubbels erbij. Optimaal ontspannend! Dat is nog eens bosbaden.

De mooiste plekjes in het bos

Wil je optimaal genieten van het bosbaden, blijf dan overnachten bij een Bijzonder Plekje in het bos. Zo kun je op elk moment van de dag het bos in lopen, boslucht inademen en je even onderdompelen in het groen. Wie wil kan letterlijk een bosbad nemen door de bladeren in te duiken.

Bij deze plekjes bevind je je midden in het bos; 24 uur per dag ‘bosbaden’ dus.

1. Boshuis Friesche Duin – een vakantiehuis in de bossen van Appelscha

2. Boutique hotel Beekhuizen – een bijzonder hotel aan de rand van de Posbank

3. Bosvilla Hygge – een design vakantiehuis in het bos bij Nunspeet

4. Hotel Hoog Soeren – boutique hotel midden op de Veluwe

5. Magisch Mollenvlied – uniek gelegen bed & breakfast

6. De Wolfsberg – boutique hotel in de bossen bij Groesbeek

7. Slapen in het bos – B&B in de bossen bij Apeldoorn

8. Huis ter Bos – luxe vakantiehuis op de Utrechtse Heuvelrug

9. Boswachterswoning Beekhul – een voormalige boswachterswoning in het bos bij Eerbeek

Wil jij dus iets bijzonders doen en ultiem ontspannen? Ga bosbaden!

Bekijk alle tips voor een vakantie in het bos

Overzicht