Roodgele vuurtoren op een dijk met schaapjes in Nedersaksen

De schoonheid van Nedersaksen
Duitsland: De mooiste plekjes langs de Noordzeekust

Roodgele vuurtoren op een dijk met schaapjes in Nedersaksen

Wanneer je vanuit Groningen de grens overgaat en noordwaarts rijdt, voelt het nog lang alsof je in Nederland bent. Vervolg je weg naar de Duitse Noordzeekust en zie langzaam de verschillen in beeld komen.

Dit stukje Duitsland, regio Nedersaksen, is bijzonder mooi. Voor mij de ontdekking van het jaar! Anders dan je misschien verwacht van Duitsland; regelmatig wordt dit land in een zin genoemd met authentiek en oubollig. Ontdek hier charmante havenplaatsjes, hippe restaurants, schilderachtige dorpjes, eindeloze ruimte, lange dijken en tal van mogelijkheden om een vakantie mee te vullen. Laat je hoofd leeg waaien, geniet van de rust en ruimte en ervaar de gastvrijheid.

De Noordzeekust en UNESCO Werelderfgoed Waddenzee

Sinds 2009 is de Waddenzee een UNESCO Werelderfgoed; een beschermd natuurgebied, met een uniek ecosysteem, dat zich uitstrekt van Den Helder tot aan Esbjerg in Denemarken. Zelfs met het water dat zich twee keer per dag terugtrekt, vind je hier een schat aan dieren en planten. Er leven meer dan 10.000 verschillende dieren en planten op en bij de zeebodem. In de modderige bodem is veel leven te bekennen, al lijkt het anders op het eerste gezicht.

Ook in Noord-Duitsland wordt het land beschermd door een lange dijk langs de Waddenzee. Hoewel dit stukje Duitsland minder laag ligt dan ons eigen land, is leven zonder dijken hier onmogelijk. Over de dijken lopen diverse wandel- en fietsroutes. Voor dagjesmensen en voor meerdaagse tochten:

  • Watten-route: deze lange afstandswandeling loopt van Nederland naar Ostfriesland, over dijken en door het groene binnenland
  • Noordseeküsten-Radweg: een lang afstandsfietspad, onderdeel van een rondje Noordzee (6000 km door acht landen). Het traject door Oost-Friesland laat je het mooiste van de kust zien: de Waddenzee, vuurtorens, Hanzesteden, havenstadjes als Greetsiel en eindeloos veel windmolens.
  • Friesenroute Rad up Pad: fiets in 273 kilometer langs het mooiste van Oost-Friesland. Langs de kust, door het groene binnenland, door dorpjes, over bruggetjes en dijken.

Voor de Duitse Noordzeekust liggen net als bij Nederland en Denemarken Waddeneilanden. Het rijtje van Nederlandse Waddeneilanden vindt hier een vervolg: Borkum, Juist, Norderney, Baltrum, Langeoog, Spiekeroog en Wangerooge zijn de grootste eilanden, per boot bereikbaar vanuit de Duitse havenplaatsjes. Let goed op de zandbanken, waar zeehonden lekker liggen te luieren.

Oost-Friesland in Nedersaksen

De vlakke Noordzeekust, de Waddeneilanden en de Waddenzee horen voor een groot deel bij Oost-Friesland, onderdeel van Nedersaksen. Wees niet verbaasd als je de Duitse taal even niet verstaat, hier wordt nog veel Oost-Fries gesproken. Als je je even inspant best goed te verstaan en herkenbaar. Door de karakteristieke gevels in de havenplaatsjes en de ophaalbruggetjes onderweg waan je je hier soms zelfs even in ons eigen Friesland.

De mooiste plekjes langs de Noordzeekust

Ontdek de schoonheid van Nedersaksen en Oost-Friesland aan de hand van mijn tips, van Emden noordwaarts. Uiteraard niet alleen maar mooie plekjes, ook lekkere plekjes voor een aangename tussenstop!

1. Rysum – even terug in de tijd. Wanneer je bij Emden de snelweg verlaat, is een van de eerste dorpjes het dorpje Rysum, gelegen op een terp. Parkeer je auto en wandel op je gemak door de smalle straten waar het lijkt of de tijd stil staat.

2. Campener Leuchtturm – de hoogste vuurtoren van Duitsland. Beklim de toren (ongeveer 60 meter hoog, met ruim 300 treden) en krijg een goed beeld van het omliggende landschap. Van de dijken, het wad tussen land en zee, de eindeloosheid. Van begin april tot begin november dagelijks geopend vanaf 11.00 uur (behalve bij slecht weer). Campener Leuchtturm- Leuchtturmstraße, 26736 Krummhörn

3. Osterburg Slot & Burgcafé – voor een korte tussenstop en een versnapering, zeker bij mooi weer. Het terras van het Burgcafé ligt verstopt achter de grote boerderij en biedt je zicht op het slot. Osterburg Burgcafé An der Osterburg 1-2, 26736 Krummhörn

4. Pilsumer Leuchtturm – deze leuke vuurtoren moet je even bezoeken. Parkeer je auto op de aangewezen parkeerplaats en wandel op je gemak over de dijk, met zo’n weids uitzicht dat de grens tussen land en hemel vervaagt, naar de rood-gele vuurtoren. Een eyecatcher in het vlakke landschap bestaande uit Waddenzee, dijk en weilanden.

5. Havenstadje Greetsiel – deze Oost-Friese parel is een van mijn leukste ontdekkingen aan de Noordzeekust. Parkeer je auto aan de rand van het centrum en wandel op je gemak door de straten met kinderkopjes in het oude centrum. Pakhuizen, historische panden en trapgevels getuigen van een rijk (handels-)verleden. De visserij was hier een belangrijke bron van inkomsten. Nog altijd liggen er kotters in de haven. Rondom de haven vind je de mooiste pandjes, kleurrijk en idyllisch. Met gezellige terrassen, goede restaurants, een ijssalon en Poppingas Alte Bäckerei (even binnen kijken!).

Aan de haven ligt het Rettungsschuppen Café, met een heel fijn terras en ligstoelen in het gras om de hele dag naar de bootjes te staren. Der Rettungsschuppen Café –

6. Norden – de oudste stad van Oost-Friesland. Dit stadje staat ook wel bekend als de theestad. In het voormalige raadhuis vind je nu het Teemuseum, waar je veel leert over de geschiedenis van thee en de Oost-Friese theeceremonie. Ga niet weg uit Norden zonder een bezoek aan Konditorei Café Remmers, waar je echt even een taartje moet eten. Konditorei Café Remmers – Neuer Weg 28 – 26506 Norden

7. Carolinensiel – bijna net zo charmant als Greetsiel. Via Nessmersiel, Dornumersiel, Bensersiel en Neuharlingersiel bereik je uiteindelijk Carolinensiel. Ook dit is een leuk havenplaatsje, met verschillende restaurants en terrassen rondom de haven. Ook hier in de haven oude zeil- & vissersboten. Echt even stoppen!

Zeker doen tijdens je bezoek aan dit stukje Nedersaksen:

Dit stukje Nedersaksen heeft eindeloos veel mogelijkheden voor een weekendje weg of vakantie. Zeilen, surfen, kiten, wandelen, fietsen en…

  • Wadlopen: op meerdere plaatsen langs de Noordzeekust worden wadwandelingen georganiseerd. Bij eb ga je onder begeleiding van een gids het wad op. Leuk en leerzaam! Het gaat hier niet om de afstand, je gaat geen kilometers lopen, maar om meer te leren over het wad. Ik ging vanuit Otterndorf op pad, met Frau Antje. Ze vertelt je niet alleen meer over de Waddenzee, ook over de dijken en de geschiedenis van de omgeving. Frau Antje is een wandelende encyclopedie. Aan de rand van het wad trek je je schoenen uit om blootsvoets te wandelen. Voel het zand tussen je tenen, langzaam overgaand in modder. Ontdek hoe je ziet dat er leven zit in de bodem onder je voeten. Bewonder een kwal van dichtbij, zoek naar krabben onder de stenen en graaf naar…

  • Ostfriesische Teezeremonie: waar je ook gaat in Oost-Friesland, de talloze Teestuben waar je thee drinkt volgens een eeuwenoude traditie met een ‘Kluntje und Rohm’, vallen op. Probeer een traditionele theeceremonie mee te maken. Ik werd uitgenodigd voor de ceremonie tijdens mijn verblijf in de boomhut van Resort Baumgeflüster en genoot van het moment. Van het samen zijn en de mooie achterliggende gedachte van dit ritueel.

  • Picture perfect strandkorf: sla af en toe af naar een van de stranden aan de Noordzeekust en je zult zien dat het vol staat met kleurrijke strandkorven; moderne versies van de traditionele tweepersoons strandstoelen. Leuk en zo fotogeniek! Huur er eentje voor een paar uur, klap de bankjes uit en ga lekker languit uit de wind liggen. Met zicht op zee geen gek idee.

Meer lezen over Nedersaksen?

Overtuigd van de schoonheid van dit stukje Duitsland en ook positief verrast? Plan een vakantie naar Nedersaksen. Zelfs een weekendje is mogelijk, in slechts drie uur rijd je van Arnhem naar Oost-Friesland!

Overzicht