Karakteristiek landschap met een molen

Van Hanzestad tot wijngaard
Fietsen langs de (Oude) IJssel in de Achterhoek

Karakteristiek landschap met een molen

De Achterhoek is groot en heeft zoveel gezichten. Eeuwenoude kastelen en landgoederen in de bossen rondom Vorden, de Oude IJsselstreek met weilanden en kerkenpaden ten zuiden van Doetinchem, het karakteristieke coulisselandschap met vestingstadjes in het oosten. Neem de tijd om te ontdekken! Spring op de fiets en rijdt vanuit Doetinchem een rondje IJssel en Oude IJssel. Een eerste kennismaking met de Achterhoek (vanuit het westen van het land).

Je kunt je rondje langs de Oude IJssel en de IJssel op elk punt langs de route starten. Een mooi begin is Hotel Villa Ruimzicht in Doetinchem, waar je na een koffie (en een taartje van Natasja?) begint aan je fietstocht langs de hoogtepunten aan de beide rivieren. Naast het genieten van de landschappelijke schoonheid zijn deze stops meer dan de moeite waard:

1. Laag Keppel

Net buiten de stad Doetinchem gaat de fietsroute al snel langs de Oude IJssel. Geen verkeer, behalve fietsers, wandelaars en bootjes op de rivier terwijl je je eerste kilometers door de weilanden fietst. Maak een tussenstop in Laag Keppel, waar de watermolen langs het fietspad direct opvalt. Wanneer je goed kijkt, zie je verscholen tussen de eeuwenoude bomen Kasteel Laag Keppel liggen. Niet vrij te bezoeken, wel vrij te bewonderen vanaf de entree van Landgoed Keppel.

2. Hanzestad Doesburg

De Oude IJssel mondt bij Doesburg uit in de IJssel. Je hoeft eigenlijk alleen maar de rivier te volgen om in deze mooie Hanzestad terecht te komen. Tijd voor een tussenstop bij Stadsbierhuys De Waag in hartje stad. Maar niet voordat je een wandeling door de historische straten hebt gelopen. Het pleintje bij de Roggestraat met het rijtje restaurants doet buitenlands aan. Wandel even langs de gekleurde huizen aan de Markt, door de smalle steegjes met prachtige pandjes en langs het Arsenaal.

De Waag staat bekend als het oudste café van Nederland, je stapt hier even terug in de tijd. Ouderwetse gezelligheid in een ‘bruin café’ met een traditionele kaart. En Doesburgse mosterdsoep die je moet proberen nu je in Doesburg bent.

Stadsbierhuys De Waag – Koepoortstraat 2, 6981 AS Doesburg

3. Bronckhorst, het kleinste stadje van Nederland

Vervolg je fietstocht door de Achterhoek richting Bronckhorst, bekend als het kleinste stadje van Nederland. Een idylle tussen de weilanden, bestaande uit een paar straatjes met voornamelijk (rietgedekte) boerderijen. Parkeer je fiets en wandel op je gemak door dit ‘openluchtmuseum’ met als centraal middelpunt Herberg De Gouden Leeuw, in een van de mooiste stadsboerderijen van ons land. Heb je tijd voor een koffiestop?

Herberg De Gouden Leeuw – Bovenstraat 2, 7226 LM Bronkhorst

4. Wijngaard en theetuin Um D’n Olden Smid

Wist je dat de Achterhoek meer dan 20 wijngaarden heeft? Wanneer je langs de andere kant van de Oude IJssel terug fietst richting Doetinchem kun je een stop maken bij Wijnboerderij ‘t Heekenbroek in Drempt of een ommetje maken naar Wijngaard en theetuin Um d’n Olden Smid in Velswijk. Deze biologische wijngaard bestaat sinds 2005 en onderscheidt zich door andere wijnsoorten te verbouwen én de wijnranken volgens de gordijn methode te plaatsen. Zo kan de wind er onderdoor en overheen en zijn de wijnranken minder kwetsbaar. Het biologisch runnen van de wijngaard werkt zo beter. Het resultaat? Niet traditionele landwijnen met een ander smaakpatroon dan je misschien gewend bent. Echt even gaan proeven dus!

Je bent bij Um d’n Olden Smid van mei t/m september welkom voor een rondleiding door de wijngaard en een proeverij waarbij je 6 wijnen proeft in combinatie met wat hapjes.

Um D’n Olden Smid – Keijenborgseweg 31, 7021 LW Velswijk

Meer weten over de Achterhoek?

De Achterhoek heeft een uitgebreid netwerk aan fietspaden, verbonden door knooppunten. Aan de hand van de fietskaarten of online routeplanner stippel je makkelijk je route uit. Op Achterhoek.nl vind je daarnaast een overzicht van de mooiste kant-en-klare routes in de Achterhoek.

Lees ook deze tips:

Of ontdek alle tips van Achterhoek Toerisme

Overzicht