Oprijlaan naar een boerderij met koeien in de wei

Het geluk van Nederland
De Achterhoek: 5 redenen om te gaan

Oprijlaan naar een boerderij met koeien in de wei

Plan een weekendje weg of een paar dagen vakantie naar de Achterhoek en je zult positief verrast zijn over de schoonheid, variatie en gastvrijheid in de regio. Hoewel de Achterhoek geen wereldberoemde bezienswaardigheden heeft, zoals Zeeland met de Deltawerken of Zuid-Holland met Kinderdijk, zal de Achterhoek je niet teleurstellen. Sterker nog, de Achterhoek gaat je verwachtingen overtreffen. Qua rust, qua ruimte, qua natuur en… 5 redenen om de Achterhoek te gaan ontdekken:

1. De Achterhoek is veelzijdig

De Achterhoek, gelegen in de provincie Gelderland, strekt zich uit vanaf de IJssel (langs de steden Doesburg en Zutphen) en Montferland tot aan de Duitse grens bij Winterswijk. Het is een grote regio met een verrassende veelzijdigheid aan landschappen. Langs de IJssel ligt een rivierenlandschap met uiterwaarden, weilanden en een weids karakter. Rondom het heuvelachtige Montferland liggen uitgestrekte bossen, net als in de omgeving van Vorden, afgewisseld met karakteristieke landhuizen, historische buitenplaatsen en kastelen met parkachtige tuinen. Verder oostwaarts zie je steeds meer het kenmerkende coulisselandschap en is het landschap licht glooiend. Beekjes slingeren door de bossen, in de weilanden grazen koeien en eeuwenoude bomen omzomen de wegen. Verspreid tussen de akkers en weilanden liggen boerderijen met oranje daken, alsof ze spontaan zijn rondgestrooid.

De Achterhoek, het geluk van Nederland

Naast die aantrekkelijke variatie in landschappen en natuur vind je in de Achterhoek charmante hanzesteden als Doesburg en Zutphen en vestingstadjes als Groenlo en Bredevoort. Of wat denk je van Doetinchem en Winterswijk? Genoeg cultuur op te snuiven, zeker wanneer je ook de Achtkastelenroute fietst vanuit Vorden. Er is zoveel te zien, doen en beleven dat een vakantie al snel te kort is. Er is voor ieder wat wils, gewoon in de Achterhoek!

2. Een walhalla voor fietsers en wandelaars

Fietsers weten de weg naar de Achterhoek al goed te vinden. Niet zo vreemd, het fietsknooppuntennetwerk biedt meer dan 1400 kilometer fietsplezier, alleen in de Achterhoek! Fietsen langs en over eeuwenoude tractorpaden, slingerende fietspaadjes door de bossen, gravelpaadjes door weilanden en kilometers lange lanen. Je kunt hier nog kilometers fietsen door de natuur zonder veel andere fietsers tegen te komen. Fiets langs wijngaarden en theetuinen, landgoederen en vestingstadjes; de eerder genoemde landschappelijke variatie maakt je fietstocht extra bijzonder. Kies eens voor een meerdaags culinair fietsarrangement!

Verken je liever al wandelend de omgeving? Ook voor jou heeft de Achterhoek een flink aantal verrassingen in petto. Het wandelnetwerk heeft ruim 150 startpunten, waar je een kant-en-klare wandelroute kunt volgen. Ga je liever zelf op pad? Ruim 3000 kilometer aan paden wachten op je. Wat dacht je van wandelen over de heuvels in het Bergherbos in Montferland, een route verkennen over het landgoed Hackfort, de paden op over de Gorsselse Heide, het Liefdespad lopen of te voet Nationaal Landschap Winterswijk ontdekken?

3. De smaak van de Achterhoek

Proef de Achterhoek! Je leert de Achterhoek pas echt goed kennen, wanneer je niet alleen ziet, doet en beleeft maar ook proeft! Het najaar is traditiegetrouw hét seizoen om naar de Achterhoek af te reizen. Het wildseizoen is dan geopend en wildarrangementen prijken op menig menukaart. Van een smakelijke lunch tot culinaire diners en compleet verzorgde ‘wilde’ weekendarrangementen. Maar dat is niet het enige lekkere uit de regio.

Proef de passie!

Wist je dat de Achterhoek bijna twintig wijngaarden heeft? Fietsroutes verbinden de verschillende wijngaarden, waar je welkom bent voor een rondleiding of wijnproeverij. Bij kleinschalige brouwerijen wordt lokaal bier gebrouwen; probeer eens een Hackfort Biertje of bier van de Bronckhorster Brewing Company. Proef ijs op de boerderij, kaas van Geitenboerderij De Brömmels of mosterdsoep in Doesburg. De keuze aan streekproducten is groot!

4. Écht veel ruimte

Wanneer je op zoek bent naar rust en ruimte… Al toerend, wandelend en fietsend door de Achterhoek, over landweggetjes, bospaadjes en zandpaden, ervaar je hoeveel ruimte er nog is in ons land. Het coulisselandschap lijkt oneindig, de vergezichten in de IJsselstreek weids en de bossen uitgestrekt. Ervaar en voel wat die ruimte met je doet door een paar dagen te blijven slapen.

5. Ontdek de bijzondere plekjes in de Achterhoek

Wanneer je verblijft bij een Bijzonder Plekje in de Achterhoek, dan geniet je van het beste van de regio. De gastvrijheid van de Achterhoekers komt nog recht uit hun hart en dat voel je. Door de manier waarop je welkom wordt geheten, er alle aandacht voor je is en je de beste tips voor in de omgeving krijgt. De veelzijdigheid van de regio zie je terug in het aanbod aan accommodaties. Van pipowagen tot wellness huisje en van design vakantiehuis tot aan landelijke B&B. Je vindt hier gegarandeerd een plekje dat bij je past. Ze kijken naar je uit!

-> 10 bijzonder overnachten in de Achterhoek

Meer lezen over de Achterhoek?

Er zijn nog zoveel meer redenen te noemen om naar deze streek in Gelderland te gaan. Ga het zelf ontdekken!

Ontdek de Achterhoek, het geluk van Nederland

Overzicht

Ook leuk om te lezen