Grachtenpanden in Middelburg

Om elke hoek een verrassing
Stedentrip: Middelburg, onze 10 tips

Grachtenpanden in Middelburg

Er is wel eens gezegd dat Middelburg ook wel het kleine Amsterdam van Zeeland genoemd wordt. En die vergelijking lijkt niet uit de lucht te komen vallen: grachten met dito panden, charmante steegjes, hippe horeca en bij uitstek een stad om te voet of met de fiets te bezoeken.

Middelburg staat bol van de mooie panden. De stad is ontstaan in de 9e eeuw, de Ringwalburg werd gesticht tegen Vikingen. Het centrum telt wel 1100 monumenten. 

Parkeer je auto aan de rand van de stad, want die heb je hier echt niet nodig. Slenter op je gemak rond en proef de sfeer! Verrassend mooi en met zoveel leuke adressen. Ga op pad in de stad met deze tips voor je stedentrip Middelburg. 

Tip 1. Wandelen door de stad Middelburg

Maak een stadswandeling door Middelburg om de stad goed te leren kennen en meer te ontdekken over het rijke verleden van Middelburg. Meer dan 1100 monumenten telt deze stad, ooit de tweede VOC-stad na Amsterdam. Vele historische gebouwen zijn ’historiserend’ opgebouwd, nadat de binnenstad werd gebombardeerd in WOII. Oftewel ‘nieuw naar oud model’.

De wandeling leidt langs prachtige monumentale plaatsen zoals het imposante Oude Stadhuis op de Markt, de Lange Jan en door pittoreske steegjes die de stad rijk is. De huizen en pleintjes lijken zo uit een Anton Pieck-tafereeltje te komen.

Ga vooral ook lekker zelf dwalen, er zijn zoveel mooie straten in Middelburg te ontdekken: de Reigerstraat (met de ‘beroemde’ Frietboetiek), de Sint Jansstraat en vergeet vooral het straatje tussen de Dam en de Kuiperspoort niet.

Tip 2. Van de Drvkkerij word je blij!

Start je dag met een lekkere koffie mét Zeeuwse bolus in de brasserie van de Drvkkerij, die goede koffie met een boekenwinkel combineert. De Drvkkerij (nee, geen typefout) is een begrip tot in de verre omgeving én al eens uitgeroepen tot beste boekhandel van Nederland. Een heerlijke plek om een paar uur te ‘verdwijnen’ tussen de boeken in hartje Middelburg.

De Drvkkerij – Markt 51, 4331 LK Middelburg

Tip 3. Gouwe ouwe Sint John

Vraag om tips voor Middelburg en Café Sint John wordt genoemd, nog zo’n begrip in de stad. Het sfeervolle authentieke pand ademt historie. De krakende houten vloer, robuuste muren en balken en de schouw doen je direct denken aan zo’n typisch bruin café. Het is hier dan ook altijd gezellig druk, ook in de zomer op het terras op idyllische Vismarkt. Hier begint de dag met een koffie en een krantje, gevolgd door de lunch met tosti’s en later op de dag dat verrukkelijke yoghurtijs, waarvoor gasten speciaal naar Sint John komen. Een borreltje met vrienden na?

Café Sint John – Sint Janstraat 40, 4331 KD Middelburg

Tip 4. Op het matje bij de Juf

Aan het Damplein zit de Juf, waar je welkom bent voor ontbijt, lunch en borrel in het hart van de stad. Wat begon als adres waar je zoet werd gehouden met taart, koek, kruimels en high tea is inmiddels een geliefde plek voor ontbijt en lunch.

Om je vingers bij op te eten

Start de dag met pancakes, yoghurt met granola of een gepocheerd eitje op toast. Of schuif aan voor de lunch, alles is hier kakelvers!

De Juf – Damplein 20, 4331 GD Middelburg

Tip 5. De verrassing van de stad: Fromagerie Forianne

Hoge ramen, een leuke scooter voor de deur, delicatessen en kazen in beeld; op het eerste gezicht is Fromagerie Forianne een kaas- en specialiteitenwinkel in een historisch pand in hartje stad. Naast wanden vol kaas verkoopt de fromagerie ook noten, charcuterie, olijven en wijn. Dat is op zich al lekker, maar loop even door naar achteren en je ontdekt een prachtige lunchroom én een stadstuin met terras. Een oase in de stad, waar je geniet van rijkelijk belegde broodjes (met echt niet alleen maar kaas, al zijn die hier natuurlijk wel het lekkerst!).

Fromagerie Forianne – Damplein 1, 4331 GC Middelburg

Tip 6. Voor de lekkerste koffie Expresszo & Koffiepand

Beide namen verraden waarvoor je komt: de lekkerste koffie van Middelburg haal je bij Expresszo en het Koffiepand. ‘Vers gezet en met liefde gebrand’ zo wordt de koffie geserveerd in het monumentale pand van Expresszo aan de Pottenmarkt. Je bent hier al vroeg in de ochtend welkom voor je eerste shot van de dag. Ook bij het Koffiepand wordt alles met liefde gemaakt. En die aandacht proef je! Wat je hier zeker ook moet proeven is de Zeeuwse babbelaarcheesecake. De smaak van Zeeland in een taartje.

Het Koffiepand – Korte Geere 19, 4331 LE Middelburg
Expresszo – Pottenmarkt 22, 4331 LM Middelburg

Tip 7. Honeypie, voor taart en taart en taart

Kleurrijk, origineel en gezellig; dat is Honeypie. Als ze dan ook nog eens de lekkerste taarten serveren, dan weet je dat het goed zit bij dit gezellige theehuis in Middelburg. Honeypie ligt net buiten de winkelstraten, maar je loopt hier graag een paar stappen extra voor.

Life is short, eat the cake

Koffie, thee, smoothies, limonade en een grote keuze aan taart: appel speculaastaart, Willie Worteltaart of een James Brownie. Niet alleen het interieur is uniek, ook de kaart! En de high tea.

Honeypie – Achter de Houttuinen 50, 4331 NJ Middelburg

Tip 8. De Herberg, de huiskamer van Middelburg

De Herberg is een allemansvriend, een restaurant met een gezellige huiselijke sfeer. Ingericht als een zitkamer kun je hier binnen opwarmen bij het haardvuur (in een oude televisie!) of met lekker weer van de zon genieten op de schommelstoel op het terras. Hier kun je terecht voor een salade of broodje tijdens de lunch, of een diner of paar biertjes later op de avond. Vaste sluitingstijden hebben ze hier niet, ze blijven open zolang het gezellig is.

De Herberg – Pottenmarkt 2, Middelburg

Tip 9. Bloemen en meer

Middelburg stikt van de leuke winkeltjes. De leukste vind je in de Sint Jansstraat en de Langeviele. Hoewel ik normaal gesproken weinig over winkels schrijf, zijn er twee plekjes in Middelburg die ik graag even onder de aandacht breng: Pluk de Dag en Huis van Bloemen.

Huis van Bloemen zit op een prachtige locatie, bijna letterlijk onder de Lange Jan en op het hoekje van de leuke Reigerstraat. Het is dé bloemist van Middelburg, waar je naast dagverse bloemen ook planten, vazen, woonaccessoires en glas kunt kopen. Je komt ogen tekort!

Waar je ook zeker ogen tekort komt, is Pluk de Dag met geuren, kleuren en smaken die je raken. ‘Pluk geluk’ was ook een goede benaming geweest voor de verzameling bloemen, planten, vazen, meubels, decoratie, kussens en accessoires. Vol, veel en mooi! Om alles op je in te laten werken, heeft Pluk de Dag een brasserie waar ook alles te koop is. En dan heb ik het niet alleen over koffie, taart en lunch.

Pluk de Dag – Turfkaai 3, Middelburg
Huis van Bloemen – Koorkerkhof 14, Middelburg

Tip 10. Slapen bij Eva tijdens je stedentrip Middelburg

Waren we al onder de indruk van de stad, we stromen echt over als we onze B&B zien. We slapen bij Evelien, aan de rand van Middelburg. Beter: bed and breakfast Slapen bij Eva. Het voormalige tuinhuis van Evelien is omgetoverd tot gastenverblijf, een plekje waar Ibiza, Marokko en Scandinavië samenkomen in het interieur. Mooie basics, een serene sfeer… een adres om je hart aan te verliezen!

Slapen bij Eva – Brandenburglaan 15, 4333 BX Middelburg

Tips voor de omgeving van Middelburg

Liever slapen in een hotel? Boek dan een nachtje in het Roosevelt, een prachtig boutique hotel midden in de stad. Dan heb je de volgende dag nog tijd om nog meer leuks in de stad te ontdekken!

Voorkeur voor een appartement tijdens je stedentrip Middelburg? Verblijf bij Number 9 in hartje stad. De appartementen beschikken over alle faciliteiten voor een onbezorgd verblijf. Kies het appartement met het vrijstaande bad1

Bezoek ook zeker deze tips in de omgeving van Middelburg:

  • Het Kaslokaal – voor koffie, thee, taart en lunch in de kas of mooie tuin
  • Pluktuin de Hazenberg in Aagtekerk – voor thee, taart en ijs in de tuin een pracht bos bloemen mee naar huis
  • Domburg, zowel het stadje als het strand
  • Eva & Kato in Grijpskerke – woonwinkel met brocante, hebbedingen…

Lees alle tips voor een vakantie in Zeeland

Overzicht