Historische centrum in Groningen

10 tips voor je stedentrip
Stedentrip: Groningen, de leukste tips!

Historische centrum in Groningen

Groningen: de hoofdstad van Groningen, een bruisende studentenstad, een stad met zowel historie als hippe plekken, met grachten, hofjes, The Social Hub en… heel veel te ontdekken. In zowel de stad als in het ‘achterland’. Na een paar dagen op stap in en rond de stad zeg ik volmondig: ‘Ja, er gaat niets boven Groningen!’. En daarom: 10 tips voor je stedentrip.

Zoals altijd laten we het ontdekken van bekende plekken als de Martinitoren, de Markt, het Groninger Museum, het station van Groningen, de Vismarkt en het Academiegebouw aan jou over. Ik geef je graag tips voor de leukste en mooiste plekjes buiten de bekendste bezienswaardigheden.

1. Logeren bij The Social Hub Groningen

Een van de belangrijkste tips voor je bezoek aan Groningen: verblijf minimaal 1 nacht in de stad, bij voorkeur meer. Er is zoveel te zien en beleven, een dagje gaat echt tekort zijn. Kies voor een verblijf in The Social Hub, hip en betaalbaar; een goede keuze. Voor de locatie met het centrum van de stad letterlijk om de hoek, voor het moderne interieur, voor de sfeer, voor de woordgrappen verspreid in het hotel…

Je hoeft echt geen student te zijn om in het hotel te verblijven, het levendige hotel is voor iedereen leuk. En hoewel het hotel groot is, voel je je als gast toch gezien. Een gezellig ontvangst met een waterijsje omdat het buiten tropisch warm is, een enthousiast verhaal met tips bij de huurfietsen van het hotel en bij vertrek een flesje water voor onderweg. Terwijl we ons inchecken, wordt er fanatiek tafeltennis gespeeld in de lobby, gestudeerd in een van de stilte ruimtes en gesport in de fitness. De ruimtes, met felle kleuren, wisselend interieur en prikkelende ontwerpen lopen naadloos in elkaar over.

Het interieur stimuleert verbinding, creativiteit en speelsheid

Ondanks al die bedrijvigheid is het muisstil op onze hotelkamer, een Deluxe King Room. De kamer is niet groot, maar heeft alles wat je nodig hebt voor een verblijf in de stad. Grappige details, een Nespresso apparaat, een badkamer met goede douche…

Het ontbijt wordt geserveerd in restaurant The Commons, op de begane grond. Naast ontbijt ben je hier de hele dag door welkom. Voor koffie, lunch, cocktails, diner…

2. Fietsen tijdens je stedentrip Groningen

The Social Hub heeft toffe fietsen te huur (en leuke arrangementen waarbij een fiets inbegrepen is) om de stad te verkennen. Nog leuker, ze hebben al een fietsroute voor je uitgezet in de stad. Kriskras door de stad langs de mooiste plekken en bezienswaardigheden. Een goed plan om je stedentrip Groningen te beginnen met deze fietsroute, dan heb je gelijk een idee waar alles ligt! Fiets door het Noorderplantsoen, langs het treinstation (met prachtig stationsgebouw), het Groninger Museum, het Forum, de Martinitoren en de Markt, de Vismarkt, de mooiste straten; een goede eerste kennismaking met de stad.

3. Paviljoen Zondag in het Noorderplantsoen

Een van de eerste leuke plekken die je tegenkomt op je fietstocht, ligt in het Noorderplantsoen. Het park is een geliefde plek voor de Stadjers (inwoners van Groningen). Op een zomerse dag liggen het gras en de waterkanten vol vrolijk recreërende stadsgenoten. Midden in het park ligt paviljoen Zondag, waar het naar eigen zeggen elke dag een beetje weekend is. Met een plekje in een van de ligstoelen in het gras onder de hoge bomen, aan de aanschuiftafels of zitjes verspreid over het terras heb je weekendgevoel zo te pakken.

Noorderplantsoen – Kruissingel 1, 9712 XN Groningen

4. (Vegan) Mahalo

Net zo zonnig is de uitstraling en de gastvrijheid van Mahalo, gelegen aan de Verlengde Grachtstraat met zicht op het groen van het Noorderplantsoen. Bij Mahalo draait het om goed eten, good vibes en community. Biologisch, vegan, met aandacht voor de gasten en voor de wereld. IJslollies, smoothie bowls, chocoladetaart, lavendelcake, luchtige lunch of… bestel een picknickmand en kies een plekje in het Noorderplantsoen tussen de Stadjers. De mand wordt geleverd inclusief deken en is voor elk moment van de dag te vullen met lekkers: ontbijt, lunch of taart.

Mahalo – Verlengde Grachtstraat 1, 9717 GD Groningen

5. Delicatessenzaak en lunchcafé Food Matterz

Mijn favoriet in de stad? Koffie- en lunchplekje Food Matterz! Of beter gezegd een plekje voor koffie, lunch, delicatessen en (woon-)accessoires. Het interieur, de sfeer, het pand, de aandacht voor eten; bij Food Matterz klopt het totaalplaatje. Bij binnenkomst voelde het even alsof ik mijn lievelingsplek in Zweden binnenliep, door de uitstraling, de taarten in de vitrine en de producten op de schappen waaronder Nicolas Vahé. Nicolas Vahé combineert een passie voor lekker eten met kwaliteit (goede ingrediënten) en minimalisme. Precies wat ik bij Food Matterz ervaar. Alleen al de zorg en aandacht waarmee ons koffiemomentje wordt geserveerd.

Food Matterz – Oude Ebbingestraat 86, 9712 HM Groningen

6. Het Forum, een letterlijk en figuurlijk hoogtepunt

Het Forum in Groningen springt direct in het oog wanneer je door de Groningse binnenstad loopt. Het spectaculaire moderne gebouw heeft een uniek ontwerp, zowel van buiten als binnenin. Een must-see! Voor het uitzicht vanaf het dak(terras), voor de hotspot NOK in de nok van het Forum en vooral voor het ontwerp. 10 verdiepingen, verbonden door roltrappen die beide ‘torens’ verbinden en lijken te zweven in de grote open ruimte in het midden. Een architectonisch hoogstandje, dat onderdak biedt aan onder andere een bioscoop, bibliotheek, de Groningen Store (VVV), exposities, Smartlab en restaurant.

Het Forum – Nieuwe Markt 1, 9712 KN Groningen

7. (Stadsstrand) DOT

Nog zo’n opvallend gebouw vind je in de wijk (het Ebbingekwartier) achter The Social Hub. De ‘ufo’  is de creatieve (ontmoetings)plek van gastrobar DOT. Een restaurant met feestzaal, bioscoopzaal en een groot terras in het zand met loungebanken, containers met zitjes en bartafels. In de zomer vind je direct naast DOT een tijdelijk stadsstrand.

DOT – Vrydemalaan 2, 9713 WS Groningen

8. Wadapartja!

Op mijn oproep voor de leukste plekjes in Groningen werd Wadapartja veelvuldig getipt. Bij het hardop lezen van de naam viel het kwartje: ‘Wat apart ja!’. Eigenzinnig past beter bij de twee locaties van Wadapartja, waarvan je er zeker eentje tijdens je stedentrip Groningen moet hebben bezocht. Het interieur is knetterleuk, de sfeer knus, huiselijk en gezellig. Ondanks de gekkigheden toch laagdrempelig. En alles is te koop. Naast de accessoires (o.a. servies en kaarten) in het winkeltje kun je ook de stoelen, het bestek, de plantjes en de lampen kopen. Leuk! En lekker. Wadapartja houdt van lokaal en koopt zoveel mogelijk ingrediënten van Groningse ondernemers (Baxbier, koffie van Koffiestation Groningen en brood van Groningse bakker Luuk).

Wadapartja Westerhaven – Pottebakkersrijge 21, 9718 AG Groningen
Wadapartja Zuiderdiep – Gedempte Zuiderdiep 39-41, 9711 HB Groningen

9. The Smooth Brothers

Of het komt door de hoeveelheid studenten in de stad die regelmatig een vitamineshot kunnen gebruiken of omdat de smoothies, bowls en sapjes van The Smooth Brothers zo ongelooflijk lekker zijn: wat het ook is, The Smooth Brothers zijn een hit in de stad. De lange wachtrij verklapt de locatie in de Zwanestraat (een van de gezelligste winkelstraten van Nederland). Een verfrissende tussenstop, naast lekker ook nog eens gezond!

The Smoot Brothers – Zwanestraat 31, 9712 CK Groningen

10. Reitdiephaven

Heb je je fiets van The Social Hub nog, fiets dan naar de jachthaven van Groningen om een terrasje te pikken met zicht op de gekleurde (houten) huizen langs de Reitdiephaven. Een fotogenieke plek, waar je ook sloepjes kunt huren. Bij Food Matterz kreeg ik al even het gevoel in Scandinavië te zijn, ook bij het Reitdiephaven kun je maar zo denken in Zweden rond te lopen. Komt dat dan toch door de ligging van Groningen in ‘het hoge noorden?’.

Aanvullende tips en informatie voor je stedentrip Groningen:

Beklim de Martinitoren, wandel door de Prinsenhof, ga varen of suppen over de grachten, ga winkelen, borrelen en dansen bij het Stadslab op het Suikerterrein of taartjes en toetjes eten bij TOET. Ontdek hoe mooi Groningen is!

Blijf slapen: The Social Hub Groningen
Waar: Boterdiep 9, 9712 LH Groningen
Prijs vanaf: € 69,- per nacht
Extra’s: ontbijt optioneel, fietsen te huur

Bekijk de actuele prijzen en beschikbaarheid voor je stedentrip!

BONUSTIP: Ga zeker ook dag stad uit! In dit artikel met 10 tips voor het Waddenland vind je tips voor de mooiste dorpen, leuke plekjes voor een tussenstop, terrassen met het mooiste uitzicht…

Overzicht