Historische gevels in Vianen

Historisch hart
Stedentrip: klein maar fijn Vianen

Historische gevels in Vianen

Ontelbare keren ben ik langs de afslag Vianen aan de A2 gereden, waarbij het geen enkele keer in me opgekomen is om af te slaan. Want waarom zou ik naar Vianen gaan? Onwetendheid… de historische binnenstad blijkt een tussenstop waard.

Uiteraard is Vianen meer dan die afslag langs de A2. Het stadje ligt net onder de stad Utrecht, aan de rivier de Lek. Een paar tips waarom je hier een keer de snelweg moet verlaten.

De historische binnenstad van Vianen

Vianen (ook wel Vrijstad Vianen) heeft ruim 190 monumenten, waarvan een groot aantal in het centrum van de stad liggen. Haal een stadswandeling bij de VVV in hartje stad en wandel langs de gracht waar nog stukken stadsmuur staan, de Hofpoort, de indrukwekkende Lekpoort (kijk dat witte smalle huisje!), het Stadhuis met een wel heel aparte gevel en de oudste watertoren van ons land.

De VVV bevindt zich in een monumentaal pand, samen met het Stedelijk Museum waar wisselende exposities te bewonderen zijn. Elke eerste zaterdag van de maand kun je een stadswandeling o.l.v. een gids maken, start 14.00 uur op het kerkplein.

VVV Vianen – Voorstraat 97, 4132 AP Vianen

Terrasje pikken in Vianen

Van theetuin aan de stadsmuur tot koffietentje en delicatessenwinkel; Vianen heeft een ruim aanbod aan horeca. Aan de Voorstraat (de ‘hoofdstraat) vind je meerdere terrassen, waaronder Zas en Fratsen waar het naar eigen zeggen ‘altijd wel een beetje chaos is, geen één dag is hetzelfde!’ Bij mooi weer zit je hier op het terras met zicht op de imposante Lekpoort. Op een minder mooie dag voelt het binnen, door het kleurgebruik, toch een beetje als een vakantiedag. Een leuke plek voor de lunch of high tea.

Zas en Fratsen – Voorstraat 8, 4132 AR Vianen

Favoriet FLINN

Wat mij betreft is FLINN alleen al reden om de snelweg te verlaten. FLINN is een winkelcafé met een Scandinavische look & feel. Wie me kent, weet: ‘Dan heb je me!’. Wees welkom voor het ontbijt, lunch of voor een cadeau voor vrienden of jezelf! De (woon-)accessoires bij FLINN zijn met zorg uitgekozen, net even anders dan anders en hebben een verhaal. Je vindt hier, in het creatieve interieur, naast vertrouwde merken als Zusss, Gewoon Jip en Zeeplokaal, regelmatig nieuwe merken en andere producten.

Koffiebar, lunchroom en winkel in één

Op de kaart bij FLINN gezond (en) lekkers; o.a. haverkoeken, wraps, bananenbrood, homemade ice coffee, salades én appeltaart van oude taarten. Hoe dat zit? Dat vind je uit tijdens je tussenstop!

FLINN – Voorstraat 11, 4132AM Vianen
(zondag en maandag gesloten)

Bekijk meer tips voor een leuke stedentrip

Overzicht