Zo doe je dat!
Grenzeloos genieten in West Zeeuws-Vlaanderen

Retranchement 23 april 6.00 uur: door de oranje gordijnen zie ik de schaduwen van de heg waarachter ons retro Volkswagen busje verstopt staat. De takken vol fris nieuw blad wiegen zachtjes op de wind, ze lijken me te wenken. Snel trek ik een broek en dikke trui over mijn pyjama aan want waaien doet het hier altijd. Een frisse bries waait zachtjes over de slapende camping, de dijk op, het bruggetje over naar de duinen aan de rand van het Zwin. Dit natuurgebied op de grens van Nederland en België is het decor van een geweldige zonsopgang. De eerste stralen zetten de takken van de duindoorns in vuur en vlam. Een roodborstje zet het orkest van ontelbare vogels in, konijnen dansen over het duinpad. Daar waar de golven van de zee het natuurgebied in rollen, waar zoet vermengd wordt met zout geniet ik samen met een ontbijtende reiger ademloos van dit spektakel.

Ik ben een paar dagen weg, op ontdekking in West Zeeuws-Vlaanderen. Daar waar ze je graag zien, waar verborgen plekjes liggen in de uitgestrekte, op het eerste oog leeg lijkende polders, waar de wind je wenkt om eropuit te gaan, waar je voelt en proeft dat de bourgondische Belgische buur hier nog altijd invloed heeft en waar je alleen maar je hart hoeft te volgen om te genieten en op te laden. Of volg deze tips en treed in onze voetsporen!

Tip 1: Zin in ‘t Zwin

Natuurgebied het Zwin is bepalend voor deze regio en dus het ideale punt om niet alleen de dag maar ook mijn reis door West Zeeuws-Vlaanderen te beginnen. Door de open verbinding met de Noordzee stroomt bij vloed zout water schaamteloos over de grens het Belgische achterland in. De combinatie van nat en droog, zoet en zout, zand en klei zorgt voor een unieke variatie aan dieren en planten maar is ook typerend voor de streek. Zowel de natuur als de mensen trekken zich hier niks aan van de grens.

Tip 2: Op de fiets langs Verdwenen Zwinhavens

Om goed te begrijpen hoe bijzonder dat eigenlijk is, moet je even de geschiedenis in duiken. Huur een elektrische fiets (echt doen want je hebt hier altijd tegenwind) en volg de route van de Verdwenen Zwinhavens. Langs die route (die op zich al de moeite waard is) staan speciale “virtual reality” kijkers die je een kijkje geven in vervlogen tijden toen de Zwingeul nog een belangrijke vaarroute richting de stad Brugge was. Burchten en kastelen sierden de oevers en bewaakten de grenzen. Totdat door verzanding de natuur het weer van ons overnam.

Tip 3: Wandelen over de wallen van Retranchement

Hoe belangrijk het bewaken van de grenzen tegen de vijand en het water was, bevestigt ook een rondleiding over de wallen van het dorpje Retranchement. Je kunt dat natuurlijk op eigen gelegenheid doen want er zijn mooie vergezichten genoeg. Maar het is zeker aan te raden een gids van het gidsenteam Zeeuws Vlaanderen te vragen je te vergezellen. De vele verhalen over toen en nu, over hoe bourgondisch België met de tijd samensmelt met handig Holland maakt het helemaal af.

Van twee walletjes eten

Met de geschiedenis in je achterhoofd is de verwondering nog groter als je de gezellige Zeeuwse kustplaatsjes afstruint. Hoe kan het dat in het verre verleden grenzen zo duidelijk zijn gesteld, er zelfs hartstochtelijk voor gevochten is terwijl je er nu zo heerlijk schaamteloos van twee walletjes kunt eten (en drinken)?!

Tip 4: Grenzeloos genieten in Retranchement

In Retranchement doe je dat bij restaurant Grenzeloos. Bestel hier de ‘pomme de terre Zeelandaise’. Een oer-Hollandse gepofte pieper maar dan met de lekkerste zeevruchten en, om het af te maken, een beetje kaviaar. Neem hier gerust een glaasje champagne bij. Alleen voor een speciale gelegenheid? Nee hoor, in West Zeeuws-Vlaanderen vieren we gewoon ‘vandaag’!

Tip 5: Op de thee bij Juffertje in het Groen

Grenzeloos gastvrij zijn Luc en Hanneke van theehuis Juffertje in het Groen bij camping de Wachtsluis. Ook als je niet op de camping logeert, ben je ’s morgens van harte welkom voor een kopje koffie of thee op het knusse terras aan de dijk. Kun je gelijk gebruik maken van alle tips die Hanneke voor je heeft. Een tocht langs alle boerderijen bijvoorbeeld waar je de lekkerste kaas, hangop en sap kunt kopen.

De camping heeft het vermogen je van een luxepaard te veranderen in een echte kampeer-avonturier. Wil jij ook zo vanuit je bed de dijk op sluipen voor een magische zonsopgang maar heb je geen eigen kampeerspullen? Huur dan ook zo’n tof Volkswagen busje bij Bijzondere Busjes of ga op stoer met een Landrover met daktent en reserveer een plekje bij de Wachtsluis. Het staat garant voor een onvergetelijk kampeeravontuur!

Tip 6: De Eetboetiek in vestingstadje Sluis

Het stadje Sluis is een echte publiekstrekker. Maar laat de drukte je niet weerhouden want het is te charmant om over te slaan. Daarnaast zijn de lifestyle winkel en het restaurant van de Eetboetiek alleen al de moeite waard. Van beiden word je wel een beetje hebberig en keuzestress ligt op de loer. Maar geen zorgen, ik help je. De huiscocktail met een likeur gemaakt van kruiden uit de duinen van Cadzand is heftig maar heerlijk en de bitterballen met garnalen, kaas en Iberico zijn om je vingers bij op te eten.

Tip 7: Museum van bizarre uitvindingen

Even het drukke centrum ontvluchten maar wel de grenzeloosheid van deze streek op je in laten werken doe je bij het Bizarium. Dit museum staat bol van passie en verwondering. De particuliere verzameling van zowel geniale als knotsgekke uitvindingen zorgt voor hilariteit en inspiratie. Vele uitvindingen zoals de zwemfiets en de haargroeihelm hebben het grote publiek dan wel niet gehaald maar stonden aan de basis van grote uitvindingen. Goede reden dus om je nooit tegen te laten houden door grenzen en je fantasie de vrije loop te laten.

Tip 8: Het goede van Groede

Ondernemers met smaak en passie brengen in een oud gymlokaal letterlijk leven in de brouwerij. Door hard werk en steun van heel West-Zeeuws Vlaanderen is daar sinds begin 2022 de hotspot het Brouwerslokaal geopend. Hier serveren ze kleine hapjes om te delen. “Alles van grond tot mond” zeggen de trotse eigenaren en passant als ze vol overgave één van hun eigen gebrouwen bieren aanprijzen bij de frisse asperge salade en steak tartaar gemaakt van ingrediënten van enkel lokale leveranciers.

Een weekendje weg of vakantie in West Zeeuws-Vlaanderen

Krijg je van deze tips ook de smaak te pakken en heb je zin om de paden op te gaan? Te fietsen langs Noordzee dijken, te wandelen over uitgestrekte stranden, te dwalen door het Zwin of over de vlonderpaden in de Verdronken Zwarte Polder bij Nieuwvliet-Bad? Charmante en idyllische dorpjes te ontdekken, je te verbazen over de gastvrijheid van de Zeeuwen en te proeven van lokaal lekkers? Boek een weekendje weg of vakantie in West Zeeuws-Vlaanderen!

Meer tips om grenzeloos te genieten vind je op de website van West Zeeuws-Vlaanderen.

Overzicht