Heidelberg aan de rivier, herfstbomen en kleuren

Romantische stad aan de Neckar
Duitsland: ontsnap aan de drukte in Heidelberg

Heidelberg aan de rivier, herfstbomen en kleuren

Heidelberg: voor de een de mooiste stad van Duitsland, voor de ander een plaats om vooral uit de weg te gaan. Moet je het feit dat veel toeristen de stad weten te vinden je laten tegenhouden om Heidelberg te bezoeken? Nee, want het is er zo mooi als de verhalen beloven – en er zijn genoeg plekjes waar je tot rust kunt komen.

Het is niet moeilijk te zien waarom zoveel mensen vallen voor de charmes van deze stad: google Heidelberg en je ontdekt beelden van een robuust kasteel dat boven de stad uittorent, met een brug uit een sprookje boven een rivier. Hoewel, een sprookje… Toeristen uit alle windhoeken staan er zij aan zij om het beste plaatje te schieten en ook de andere trekpleisters worden drukbezocht. Gelukkig hoef je niet ver te gaan om hen te ontwijken.

De tuinen van Schloss Heidelberg

Sinds jaar en dag is Schloss Heidelberg de bekendste bezienswaardigheid van de stad. Een kabelbaan brengt je er vanuit de binnenstad heen en met een speciaal ticket krijg je toegang tot het plein en het balkon van het kasteel, een iconisch groot wijnvat en het Duitse apothekenmuseum.
Hoewel het uitzicht prachtig is en het kasteel best indrukwekkend, is een bezoek niet direct iets dat je op je wishlist zou moeten zetten: je struikelt er over de gidsen en groepen. Wel de moeite waard, en minder drukbezocht, is de Schlossgarten. Vanaf de uitgestrekte tuinen zie je de ruïne in volle pracht in een panorama met de rivier. Je kunt er prima picknicken – en je hoeft er niet voor bij te betalen zoals bij het kasteel, een kaartje voor de kabelbaan is genoeg.

Maak een boswandeling op de top van de Königstuhl

Vanaf de Königstuhl – de heuvel waarop het kasteel van Heidelberg is gelegen – heb je een prachtig uitzicht over de omgeving. Ook kun je er heerlijk wandelen. Om er te komen, neem je de kabelbaan tot station Molkenkur, waar je je reis voortzet in een gondel die wellicht honderd jaar geleden al heen en weer ging. Je laat niet alleen het Heidelberger Schloss achter je, maar ook de meeste toeristen. Er zijn talloze routes, maar twee ervan zijn perfect aangegeven: de Erlebnisweg en de Via Naturae. De eerste is gericht op gezinnen en loodst je in twee kilometer langs verschillende bosactiviteiten, eindigend in het Märchenparadies – een sprookjesspeelparadijs voor kinderen. De Via Naturae is met acht kilometer een stuk pittiger, maar ook een stuk rustiger: ik kwam tijdens mijn wandeling maar liefst één persoon tegen. Ik kan me voorstellen dat het begrip ‘waldeinsamkeit’ – de rust van het alleen in het bos zijn – er uitgevonden is: een wonderlijk contrast met de drukte van de binnenstad.

Kom tot rust rond de Neckarwiese

‘Die Seele baumeln lassen’ oftewel ‘je geest tot rust laten komen’: het is mijn favoriete Duitse uitdrukking. Ik ervaarde precies dat toen ik door Neuenheim dwaalde, een wijk met grote, kunstzinnige huizen en fijne cafés, waar ook de botanische tuin is gelegen. Aan de oever van de rivier, de Neckar, vind je de Neckarwiese: een strook groen waar de inwoners van Heidelberg in de zomer aan het water zitten, barbecueën en zwemmen. Het mooie is dat je ook aan de drukte van de stad kunt ontsnappen als je erheen wandelt: een smal pad direct aan het water brengt je van en naar de Alte Brücke, en levert ook nog eens een prachtig uitzicht op.

Beklim de Heiligenberg in Heidelberg

In Neuenheim vind je ook de Philosophenweg, na het kasteel de bekendste bezienswaardigheid van Heidelberg. Deze route was een trekpleister voor filosofen, dichters en andere creatievelingen die zich door de natuur lieten inspireren. Niet voor niets: vanaf deze weg heb je een mooi uitzicht op de stad en op het kasteel aan de overkant van het water. Tegenwoordig is ‘tot rust komen’ niet echt het gevoel dat je met deze weg zou associëren, omdat ook de gewone lieden het pad hebben ontdekt. Tenzij je van de route afwijkt en verdergaat, naar boven, de Heiligenberg op. Het is een fikse klim, maar geeft je wel het gevoel er even helemaal tussenuit te zijn, zeker als je van het centrum af wandelt richting de buitenwijken van Heidelberg. Tussen de hoge bomen vind je af en toe een hut waar je even op adem kunt komen, terwijl je geniet van het mooie uitzicht over de stad.

Tip: ontwijk de Schlangenweg, de bekendste toegang tot de Philosophenweg vanaf de Alte Brücke. Menig toerist pijnigt er, haast in polonaise, zijn/haar benen – en dat terwijl je ook rustig vanuit de hoofdweg in Neuenheim kunt lopen.

Ontdek Duitse wijnen in Rohrbach

Heidelberg ligt in Baden-Württemberg, een deelstaat van Duitsland waar heerlijke wijnen worden geproduceerd. Een van de oudste wijnbouwgebieden in de regio behoort tot de wijk Rohrbach. Vanuit bus- en tramstation Rohrbach-Süd kun je kiezen voor een korte of een lange wandeling, gewijd aan de Duitse wijnen. Tussen de wijnranken door leer je welke druivenrassen er in Duitsland groeien, welke wijnen het populairst zijn en waarom het gebied zo geschikt is voor wijnbouw.

Meer weten over Duitsland als wijnland? Ontdek de fijnste wijnen in Oostenrijk, Duitsland en Zwitserland.

Dwaal door de sfeervolle straatjes buiten de hoofdstraat

Ook de straatjes in het centrum van Heidelberg zijn goed voor verrassingen. Zo ontdekte ik in een zijstraat met charmante huisjes bijvoorbeeld het opschrift ‘Liebespaare bitte hier küssen’ – eentje in de categorie ‘Dingen die je alleen maar ziet als je er de tijd voor neemt’, en natuurlijk helemaal leuk als je met je partner een romantisch weekendje weg bent.

Heidelberg heeft een lange winkelstraat waar je je hart op kunt halen. Heb je geen zin in de bekende ketens? Sla dan de zijstraatjes in en ga bijvoorbeeld winkelen bij Vierling!, een interieurwinkel waar ze mooie en duurzame spullen verkopen.

Vierling! – Theaterstraße 16, 69117 Heidelberg

Enkele tips voor je stedentrip naar Heidelberg

Reis je naar Heidelberg? Met de auto doe je er vanuit Utrecht ongeveer 4,5 uur over. Een fijn en comfortabel alternatief is de trein: je bent een half uur langer onderweg, maar vanuit Utrecht kom je er al met één overstap in Frankfurt.

Wil je meer van Duitsland ontdekken? Met de Interrail-pas voor Duitsland combineer je Heidelberg gemakkelijk met een bezoek aan andere Bijzondere Plekjes.

Ook leuk: bezoek Heidelberg als tussenstop onderweg naar je Zuid-Europese vakantiebestemming.

Meer lezen over Duitsland?

Overzicht