Rijtje vakwerkhuizen in Monschau, een typisch vakantie dorp in Duitsland

Alles bij de hand in veelzijdig buurland Duitsland
Veelzijdig vakantieland Duitsland

Rijtje vakwerkhuizen in Monschau, een typisch vakantie dorp in Duitsland
Een goede buur is beter dan een verre vriend – dat spreekwoord is zeker van toepassing op ons buurland Duitsland. Want hoe handig is het om een buurland te hebben dat zo veelzijdig is, dat je eigenlijk alles voor een fijne vakantie bij de hand hebt? Als je bij Duitsland een beetje oubollig gevoel krijgt, loont het zeker de moeite om dit land een tweede kans te geven. Want wat zijn er veel fijne en bijzondere plekjes te vinden!

 

Toegegeven, vakantie vieren in Duitsland klinkt (helaas) nog altijd minder spannend dan op vakantie gaan naar Frankrijk of Italië. Niets blijkt in de praktijk minder waar. Duitsland is als vakantieland bijzonder veelzijdig, gastvrij en heeft zelfs de verwende vakantieganger (zoals ik…) veel te bieden.

Een stedentrip Duitsland?

De Duitse hoofdstad Berlijn is een stad met een fascinerende geschiedenis, die de laatste jaren bovendien steeds populairder is geworden vanwege de progressieve en creatieve sfeer. Maar ook dichter bij huis zijn genoeg interessante bestemmingen te vinden voor een Duitse stedentrip. Wat denk je bijvoorbeeld van Aken, Hamburg, Keulen, Münster of Bremen? Of het romantische Heidelberg! Elke stad heeft zo zijn bijzonderheden – de grootste kerstmarkt bijvoorbeeld, of de meeste vakwerkhuizen. En natuurlijk kun je er lekker winkelen!

Vergeet ook de steden in Nedersaksen niet! Ze zijn perfect te bereiken voor een weekendje weg in Duitsland. Al eens aan het romantische Hildesheim gedacht? Of Braunschweig in combinatie met Celle?

Zicht op Heidelberg tussen herfstbomen, zicht over de rivier

Trek de natuur in tijdens je vakantie in Duitsland

Meer nog dan voor Duitse stedentrips komen veel Nederlanders naar Duitsland om te wandelen, fietsen, klimmen en kajakken. Duitsland heeft dan ook prachtige natuurgebieden zoals de Eifel, het Zwarte Woud, Saarland, de Harz, de Noordzeekust en Sauerland. Hier en daar ligt tussen de boomtoppen een stoer kasteel verscholen, voor als je je outdoor-activiteiten wilt afwisselen met wat geschiedenis. En na een flinke wandel- of fietstocht door de Duitse natuur smaakt zo’n Duits biertje – misschien wel met een bratwurst of schnitzel – natuurlijk extra goed.

Toren van een kasteel in Beieren

Naar het strand tijdens je vakantie in Duitsland

Toegegeven, Duitsland is vooral een bossen- en rivierenland. Veel Duitsers komen juist graag naar de Nederlandse kust. Maar in Noord-Duitsland vind je wel degelijk een strook strand en zelfs Duitse waddeneilanden als Borkum en Sylt. Uitwaaien aan zee kan dus ook bij onze oosterburen. Vergeet ook de bijzondere kustlijn van het eiland Rügen en op Usedom in de Oostzee niet. Krijtrotsen en zandstranden wisselen elkaar af.

Geen wonder dat Duitsland onder Nederlanders zo’n populair vakantieland is. Of je nu één accommodatie in Duitsland kiest, of een roadtrip door Duitsland gaat maken – viel Spaβ!

Tip: Ontdek Nedersaksen

Gekleurde strandkorven aan zee in Noord-Duitsland

Een weekendje weg in Duitsland

Duitsland ontdekken in één dag? Vergeet dat maar, om dit prachtige vakantieland beter te leren kennen heb je minimaal een weekend nodig. Er is zo veel te zien en te doen! En het leuke is dat er al prachtige steden, knusse dorpjes en afwisselende natuur net over de grens te vinden zijn. Ver rijden voor de mooiste plekjes in Duitsland hoeft dus helemaal niet: ontdek Duitsland dichtbij!

Duitsland ligt, zeker als je in het oosten van Nederland woont, om de hoek en is daarom een prima bestemming voor een stedentrip en voor een leuk weekendje weg in de natuur!

Ga bijvoorbeeld de grens over naar Münster, ideaal voor een stedentrip in Duitsland. Dit plaatsje ligt dichterbij dan je denkt en doet qua sfeer denken aan Haarlem en Utrecht; knusse pleintjes en straten, een sfeervolle oude binnenstad en gezellige winkels. Het is slechts twee uur rijden en daarom is Münster perfect voor een weekendje weg.

Maar ook Keulen met de bekende Dom en Aken zijn zeker een bezoekje waard. Kortom; genoeg te doen in Duitsland en je hoeft niet eens dagenlang in de auto te zitten om de leukste en mooiste steden en regio’s te bezoeken. Ideaal voor een paar dagen met de kinderen, met vrienden of vriendinnen of alleen.

Ontdek alle boeken van Bijzonder Plekje

Bestel onze boeken

Ook leuk om te lezen: