Zicht op het dal

Glitter & glamour
Oostenrijk: 5 tips voor Bad Gastein

Zicht op het dal

Vaak, als je verwachtingen hoog zijn, valt het achteraf gezien een beetje tegen. En hoewel ik mijn verwachtingen om die reden probeer te temperen, bereiken ze toch hun hoogtepunt als de bergen rond Salzburg onder mij in beeld komen. Na de landing rijd ik in ongeveer een uur van de luchthaven van Salzburg naar het Gasteiner dal. Na een kleine klim bereik ik Bad Gastein. Dit dorp, waar ik zo reikhalzend naar uitkijk, moet gaan bewijzen dat Oostenrijk niet alleen uit eeuwenoude tradities en authentieke plekjes bestaat.

Hier in de bergen vind je ook kunst, cultuur, geschiedenis en glamour! Als ik uitstap, wiegt de wind kleine pluisjes door de lucht. Zo met de zon erop lijken het wel kristallen die het stadje een natuurlijke glans geven.

Bad Gastein

Bad Gastein ligt rondom een grote waterval. Het water klettert de rotsen in de bergen af om een Grande Entree te maken in het dorp. Vanaf de verschillende promenades, die om de waterval heen gebouwd zijn, hoor en zie je het bruisende water. De waterval is een letterlijke bron van energie.

Het is niet moeilijk om te zien dat Bad Gastein een rijke geschiedenis heeft. Het vele goud dat hier gevonden werd en bronnen met helend water brachten het dorp een ongekende rijkdom. Het doet me denken aan prachtig antiek tafelzilver wat herinneringen draagt aan diners en feesten vol pracht en praal. De slogan van het dorp is dan ook: “Aus alter Geschichte entsteht neuer Glanz! En dat slaat de spijker op z’n kop!

In Bad Gastein zijn ze druk bezig met ‘zilver poetsen’. Oude statige gebouwen worden in ere hersteld en de nieuwbouw is modern maar sluit naadloos aan op de geschiedenis. Dit geeft het dorp een authentiek karakter. De energie van de waterval stroomt ook in de lokale bevolking. Er zijn hier net zoveel mooie initiatieven als er waterbronnen zijn. Hippe concept stores, pop-up café’s, concerten en galeries. Die bedrijvigheid en energie in het dorp maken Bad Gastein zo bijzonder! Daarom 5 tips die je energie geven en waarvan je gaat stralen.

1. Hotel Villa Excelsior

Binnenkomen bij Villa Excelsior is alsof je een stap terug doet in de tijd. Een kapstok met nertsmantels alsof ze net van frêle schouders af zijn gegleden. Een hoekje met antieke wandelstokken voor statige heren en het zilveren bestek waar Sigmund Freud ook mee heeft gegeten. Hier kun je dagen ronddwalen, je ingraven in de geschiedenis en doen alsof de toekomst niet bestaat. Maar wat hier echt geschiedenis schrijft, is de ongekende gastvrijheid van Christof, de eigenaar. Met veel grandeur schrijdt hij rond in zijn hotel. Heeft voor iedereen de tijd, een vriendelijk woord en wuift zijn gasten met alle liefde uit. Waarbij zijn grote (natuurlijk antieke) zegelring in het zonlicht net zo straalt als de pretlichtjes in zijn ogen. 

Hotel Villa Excelsior – Reitlstraße 20, 5640 Bad Gastein

2. Kunst en cultuur in Gastein

“The hills are alive with the sound of music” zingt Julie Andrews in de film the Sound of Music. Dit deuntje moet doorgeklonken hebben tot in het Gasteiner dal. In zomer en winter worden hier de meest uiteenlopende concerten gegeven. Van volksmuziek tot Martin Garrix of Helene Fischer. Van intieme woonkamerconcerten tot grote openluchtfestivals in de bergen. Ook al is het niet direct jouw muziek, het bezoeken van een concert is zeer de moeite waard. De voorstelling van de beroemde Salzburger Camerata voelt als de soundtrack van mijn dag in Bad Hofgastein. Maar ook andere kunstvormen spelen een grote rol. Ieder jaar verblijven bijvoorbeeld kunstenaars een aantal weken in Gastein om iets te creëren wat met de regio te maken heeft. Dit resulteert in kapelletjes van ijs en sneeuw of levensgrote skistokken van materialen uit de bergen. Deze omgeving is zo inspirerend dat misschien ook jouw innerlijke kunstenaar boven komt drijven.

3. Felsentherme – bergen wellness

Over drijven gesproken…. Bij de Felsentherme dobber je mee op een rustgevende flow. Dikke zachte badjassen, sauna’s geurend naar dennenbos en rustruimtes met uitzicht op de bergen. Hier laat je alles even bezinken, drijven je zorgen langzaam weg en bruis je daarna weer van energie!

Felsentherme Bad Gastein – Bahnhofplatz 5, 5640 Bad Gastein

4. Concept stores

Het gezellige centrum van Bad Gastein heeft uiteraard ook de oude vertrouwde dirndls en Edelweiss souvenirs. Maar daarnaast ook hippe concept stores. Bij KWP koop je alles wat de eigenaresse zelf ook zou dragen, drinken of gebruiken. Kruip hier in het hoekje van de bar met een kop koffie en een taartje om eens goed te bedenken wat je nou echt wilt kopen want zo op het eerste gezicht wil je alles wel meenemen. Vergeet ook WALLY niet. Deze winkel ademt modern Oostenrijk met een knipoog naar het verleden. Denk aan dikke wintertruien met een hip randje of vintage sierraden. Maar ook voor geurkaarsen met frisse berglucht ben je hier aan het goede adres.

KWP – Kaiser-Wilhelm-Promenade 3&4, 5640 Bad Gastein
WALLY am Wasserfall – Straubinger Platz 1, 5640 Bad Gastein

5. B&B Rudolfshöhe

Strikt genomen ligt de Rudolfshöhe niet in de stad. Maar deze mannen uit Berlijn hebben het Gastein gevoel helemaal begrepen. Ze laten met hun sfeervolle B&B, met hier en daar een Tiroler touch, op een fantastische manier zien hoe de betovering van de bergen uitstraalt naar het dorp. Tel daar het adembenemende uitzicht over Bad Gastein bij op en ik weet zeker dat je het met me eens zult zijn. De vier kamers zijn zo ingericht dat je je er gelijk thuis voelt al werkt het warme welkom met een kopje koffie natuurlijk ook mee. Slaap je hier niet  hou dan in de gaten wanneer Jan en Stefan het restaurant openen voor passanten.

Waldhaus Rudolfshöhe – Hardtweg 1, 5640 Bad Gastein

Ook naar Gastein? Bekijk de website

P.S. combineer je bezoek aan het dorp met een paar dagen in de Gasteiner bergen

Overzicht