Het mooiste van Lissabon
Stedentrip? Onze tips voor Lissabon

Bel me midden in de nacht en vraag of ik mee ga naar Lissabon en ik spring meteen op het vliegtuig. Wat een zalige stad! Een stad waar je je thuis en welkom voelt zodra je er binnenrijdt. Of je nu gaat voor hippe hotspots, cultuur en historie, (straat) kunst of goed, puur eten, dit is je stad. Kijk maar!

Overal de Portugese Azulejos (tegels)

Hoe kun je hier niet van houden? Veel oude huizen hebben gevels met Portugese tegels, Azulejos. In zonnige kleuren, in pasteltinten, met oceaanblauwe patronen. In iedere straat verrassen de gevels je weer. Natuurlijk kun je hier de tegels ook kopen.

Culinair genieten tijdens je stedentrip Lissabon

De Portugezen zijn net als Nederlanders al eeuwenlang handelaars. Dat merk je ook in hun eten. Verse vis van dichtbij, maar wat je van ver haalt is ook lekker, dus volop invloeden van buiten het land. Eet je gluten- of lactosevrij? Geen enkel probleem bij de meeste restaurants. Loop ook eens binnen bij een van de delicatessenzaken voor ham of kaas en sla zeker de ‘pastel del nata’ niet over bij een bakker.

​Lissabon, de stad met de mooiste uitzichten

Lissabon is gebouwd op zeven heuvels en ligt aan de riviermonding van de Taag. Dat staat garant voor prachtige vergezichten over de stad en over het water. Er zijn verschillende liften in de stad om naar de ‘bovenstad’ te komen, waaronder de bekende trams en de ijzeren Elevador de Santa Justa in het centrum. Langs de kade van de Taag aan de Avenida Brasilia heb je ook een prachtig uitzicht, zeker vanaf MAAT. Via een trap bereik je het dak van dit museum.

Hip & historisch Lissabon

Lissabon combineert hip met historisch. De hoger gelegen wijken hebben kronkelende, middeleeuwse straten (wandel eens door Mouraria), terwijl het lager gelegen centrum (Baixa) wat ‘nieuwer’ is. In 1755 werd dat deel namelijk verwoest door een aardbeving. Op Praça do Comércio (Baixa) (aan de Taag) vind je fijne terrassen (lunch bijvoorbeeld bij Can the Can) en het Lisboa story centre. Hier wordt de historie van Lissabon interactief uitgelegd. Leuk voor kinderen! Een serieuzer museum met oude kunst is het Museu Nacional de Arte Antiga (Rua das Janelas Verdes). Een echte Rembrandt zie je in Museu Calouste Gulbenkian (Av. de Berna 45A). Verspreid door de stad vind je veel streetart. Je kunt met een tuktuk een streetart tour doen.

Smaakt Lissabon naar meer? Bekijk de 10 leukste & lekkerste restaurants

Overzicht