Ontbijtruimte met kerkbanken

Hemels overnachten
Tip: Een Nachtje in de Kerk

Ontbijtruimte met kerkbanken

Zoek je altijd iets speciaals voor je weekendje weg? Wil je de liefste verrassen met een uniek verblijf? Of heb je voor je huwelijksnacht nog geen romantische bruidssuite gevonden? Ben je fan van Zeeland en wil je er graag een weekend of langer naar toe? Of wil je ‘gewoon’ een nachtje weg omdat echt even samen zijn zo fijn is? Reserveer dan een plekje bij het Nachtje in de Kerk in het Zeeuwse Vrouwenpolder. Dit bijzondere adres verovert gegarandeerd je hart!

Nachtje in de Kerk

Nachtje in de Kerk is een unieke B&B, aan de strandweg in de dorpskern van Vrouwenpolder. De B&B heeft op dit moment twee gastenkamers, De Consistorie en De Pastorie. Wanneer je via het torentje de kerk binnenkomt, valt je mond open. Zoveel licht, de metershoge ramen, de ruimte, de sfeer… Alsof je hier een wereld van rust en sereniteit betreedt. Een plek om tot bezinning te komen.

De gemeenschappelijke ruimte is helemaal van deze tijd en past toch bij de sfeer van de kerk. Een oude kerkbank uit Middelburg doet nu dienst als bank bij de eettafeltjes. Op een oude schoolkaart van Zeeland zie je waar je je bevindt: in het Zeeuwse Paradijs. 

Hoe het allemaal begon

De nodige panden zijn al bekeken, wanneer Leonard op Funda het kerkje uit 1952 in Vrouwenpolder ontdekt. Bij de eerste vluchtige blik springt Ineke geen gat in de lucht. Wanneer ze samen met Leonard het kerkje binnenstapt, weten ze het zeker: dit is het! Ondanks dat het kerkje tamelijk overwoekerd is en binnenin barstensvol planten en tierlantijnen staat, zien Leonard en Ineke het helemaal voor zich. Project ‘Nachtje in de Kerk’ is geboren. Een verbouwingstraject van ruim drie jaar volgt.

Leonard en Ineke zijn niet de enigen die wat in het kerkje zien. Tijdens een brainstormsessie blijken de architecten aan tafel net zo enthousiast en komen verschillende schetsen tevoorschijn. Geïnspireerd gaat Leonard aan de slag met alle ideeën en ontwerpt uiteindelijk naar eigen inzicht het interieur. De verbouwing van het kerkje wordt zo bijzonder dat een nominatie voor de architectuurprijs van Zeeland volgt.

Drie jaar lang wordt elke vrije minuut besteed aan het opknappen en verbouwen van het kerkje. De zeldzame authentieke details die nog bewaard zijn gebleven worden gekoesterd: de oorspronkelijke houten vloer, de hoge ramen, het orgel balkon en een kast waar de bijbels in stonden. Voor de rest krijgt alles een enorme opknapbeurt!

Het ontwerp is uniek: in de grote ruimte worden vier symmetrische kubussen geplaatst, met daarin ruimte voor de B&B kamers. Liters en liters witte verf gaan er door. Ineke doet nog een vergeefse poging het aantal liters te turven, maar dat blijkt kansloos. Eind juni 2017 volgt de vuurdoop. Een groep van 20 architecten wordt uitgenodigd om als eerste de B&B te bewonderen. Missie geslaagd lees ik: ‘Als groep architecten extra kritisch, maar des te meer onder de indruk. Respect!’

Het is 1 juli 2017 en de deuren van de B&B gaan voor iedereen open.

Perfectie tot in het kleinste detail

Wanneer ik met Leonard en Ineke in gesprek ben over ‘de grote verbouwing’ hoor ik niets dan liefde. Ze blijken een gouden kluskoppel met als resultaat perfectie tot in het kleinste detail. Alles in de kerk is even secuur afgewerkt, de mooiste materialen zijn gebruikt. Eigen ervaringen en wensen zijn gebruikt om de B&B zo compleet en comfortabel mogelijk te maken. Ik lees in het gastenboek: ‘Sfeer, smaak, perfectie. Dat zijn de woorden die blijven hangen.’

Een warm bad bij Nachtje in de Kerk

Ik kom in een warm bad terecht bij Leonard en Ineke. Na een gastvrij onthaal krijg ik mijn kamer te zien. In bijna elke bed & breakfast zie je bij binnenkomst van je kamer eerst je bed. In De Pastorie kamer is het bad een niet te missen eyecatcher. Prominent aanwezig en zo mooi dat ik tijdens het diner bij Strandrestaurant De Dam de zonsondergang niet afwacht. Ik wil in bad! Met de heerlijke badproducten van ‘Mijn Stijl’. Helemaal mijn stijl!
Ik zíe niet alleen dat het kerkje met heel veel liefde en aandacht is omgetoverd tot een B&B, tijdens het ontbijt próef ik ook die liefde. Hemels! Mooi gepresenteerd en met streekproducten samengesteld. De warme rabarber crumble maakt mijn dag. Of is het de warme croissant, het verse fruit of… Ik kan niet anders dan het eens zijn met de woorden van Ed & Marijke: ‘Bij het TV programma Bed and Breakfast hadden we gezegd ‘geen verbeterpunten’ met in de envelop een bedrag ruim boven de vraagprijs’.
Praktische informatie:

Wat? B&B Nachtje in de Kerk
Waar? Fort den Haakweg 16, Vrouwenpolder, Zeeland.
Vanaf? € 109,- per nacht. Minimaal 2 nachten boeken is wat mij betreft een must.
Voor wie? Voor levensgenieters, vrienden, koppels, geliefden, vriendinnen, rustzoekers, echtparen…

Neem snel een kijkje in het Kerkje

Overzicht