Ontdek Hof van Twente met de vele kastelen

Verrassend dichtbij
Ontdek: Hof van Twente

Ontdek Hof van Twente met de vele kastelen

‘Wanneer je bij Deventer de brug over rijdt,
verlies je alle gevoel van tijd’

Dit zijn de eerste woorden die ik hoor bij aankomst in Twente. Of eigenlijk in ‘Hof van Twente’. Na een paar uur hier in het zuidwesten van Twente krijg ik steeds meer gevoel bij deze woorden. Het lijkt inderdaad of tijd hier minder belangrijk is. Op sommige plekjes lijkt de tijd zelfs stil te staan. En dat is gelijk de grote charme van Hof van Twente. Hier geen hippe hotspots, maar authentieke adressen.
Tijdloos én gastvrij.

Over Hof van Twente

Hoewel Twente voor velen ver weg klinkt, is het echt verrassend dichtbij. Je bent Deventer maar net gepasseerd of je rijdt het Hof van Twente binnen, bestaande uit de dorpen Bentelo, Goor, Delden, Diepenheim, Hengevelde en Markelo. Met daartussen in het kenmerkende Twentse coulisselandschap, af en toe licht glooiend, met karakteristieke boerderijen en landgoederen. Het beste verken je dit stukje Twente door te gaan dwalen over smalle landweggetjes en beken te volgen. Vergeet de tijd en laat je gaan! Past dat niet helemaal bij je omdat je bang bent om iets te missen? Kies dan voor een van onderstaande routes om de mooiste plekjes van Hof van Twente te ontdekken.

Rode ansichtkaart met tekst: sorry schat, ik blijf nog even'

Landweggetje door de weilanden met aan de horizon een aantal bomen

De mooiste routes door Hof van Twente

1. Wandelroute Twentse Wallen
Wandelaars kunnen hun hart ophalen met deze route: de Twentse Wallen, startend in Markelo. Niet voor niet verkozen tot wandelroute van het jaar 2018. In 13 kilometer krijg je een goed beeld van de omgeving, die zeker in dit deel van Hof van Twente verrassende hoogtepunten kent. Letterlijk, je start met de beklimming van de Markelose berg via de Bergweg, gevolgd door de Kattenberg. De Markelose berg biedt je een fantastisch uitzicht over de omgeving. Ook buurtschap Stokkum mag er zijn, een aaneenschakeling van authentieke boerderijen.

Meer weten? Download de route de Twentse Wallen
Tussenstop: Tijdens je wandeling kom je langs de Hoestinkhof, theehuis en B&B. Maak even tijd vrij voor een smakelijke tussenstop. Thee met scones kan ik je van harte aanbevelen.
Doen: wandel na afloop nog even door het centrum van Markelo en breng een bezoek aan Nummer 15, winkel en koffieplekje in een. Koffie, thee, woonaccessoires en de allermooiste bonbons.

Aanduiding van wandelroute met wandelpad erachtrer Twee boerderijen aan een weg met naambordje StokkumBoerderij met theehuis Scones met jam, lemon curd en dotted cream Koffie, thee en kado's bij Nummer 15.

2. Fietsroute Kastelenroute rondom Diepenheim
Een begrip in de omgeving, de kastelen en landgoederen rondom Diepenheim. Een fietsroute van 30 kilometer, startend in het centrum van Diepenheim, brengt je langs de mooiste buitenplaatsen. Al fietsend wordt je al snel duidelijk waarom dit een van de favoriete fietsroutes van Twente is. Alleen al voor de omgeving wil je deze route rijden, nog los van de kastelen die je gaat zien. Maar liefst zes kastelen vind je hier op een klein oppervlakte bij elkaar. Kasteel Nijenhuis, Landgoed Weldam, Landgoed Warmelo, Huis Diepenheim, Huize Wegdam en Westerflier. Neem ook hier de tijd en stap af voor een wandeling over het landgoed. Bij sommige kastelen zijn de tuinen geopend.

Meer weten? Bekijk de zes kastelenroute
Tussenstop: Aan de Diepenheimse Molenbeek ligt watermolen Den Haller met een restaurant, waar je op een mooie zomerse dag lekker in het gras zit in de boomgaard. Kijk ook zeker even binnen, waar de tijd stil heeft gestaan.
Fiets huren? Haanepen in Diepenheim verhuurt fietsen
Doen: Bezoek de Drie Kamers in Diepenheim, de allerleukste winkel in de regio! Met brocante, cadeau-artikelen, lekkers, woonaccessoires, antiek en heel veel moois waar je hebberig van wordt! In het centrum van Diepenheim moet je ook even ‘t Geveltje bewonderen. 

Kasteel Weldam met jongetje op voorgrondBrocante winkel met accessoires, woonartikelen, oudHollands snoep Kamer met groene wand, hertengewei en brocante/antiek

3. Vijf sterren autoroute Hof van Twente
Wil je in korte tijd een goede indruk krijgen van al het moois van Hof van Twente? Rijd dan de vijf sterren autoroute die door de VVV uitgezet is. Je hebt de keuze uit drie routes van 48, 60 of 65 kilometer die ook samen te combineren zijn. Je kunt starten in Goor, Delden, Markelo, Diepenheim en Hengevelde. Ontdek wegen waar je anders niet zomaar terecht komt, rijd door landerijen afgewisseld met bossen, langs kastelen en dorpen. Verbaas je onderweg over de schoonheid en variatie! 

Meer weten? Vijf sterren autoroute
Tussenstop: In het centrum van Goor ligt Grand Café de Zon, met een zonnig terras.
Auto huren? Wil je er een bijzondere dag van maken? Rijd de route dan in een toffe Kever van Keveruitje in Delden.
Doen: In Goor vind je de woon- en lifestyle winkel L
andhuis Living met accessoires om van je huis een thuis te maken. Een tussenstop maken bij Landgoed Twickel is een must. Voor een wandeling langs het kasteel, een bezoek aan de kwekerij of de landwinkel met theehuis. Ook Delden zelf is charmant, met een bloemenwinkel waar je echt even moet kijken!
Een gele Volkswagen Kever op een landweg bij Watermolen Noordmolen op Landgoed Twickel

Bereid je goed voor!

Ga je naar Twente? Bereid je goed voor. Je gaat namelijk op bezoek bij de Tukkers, een eigenzinnig en apart slag volk. Een beetje stug en toch gastvrij, nuchter en met droge humor. En daar zijn ze trots op! Zo trots dat er een boekje is verschenen met 13 leefwijzen en wijsheden. Een Twents zelfhulpboek met tips om meer te genieten van het leven. Voor mensen buiten Twente. De Tukkers weten namelijk al heel goed hoe het moet!

Boek: Namens alle Tukkers € 9,95

Een paar dagen onthaasten en de tijd verliezen?

Lijkt het je ook zo heerlijk om een paar dagen te leven zonder horloge? Zonder tijdsdruk en op het ritme van de dag? Boek een weekendje weg naar Hof van Twente of een paar dagen doordeweeks. Eindeloos wandelen, fietsen, toeren en vooral ontspannen.

Blijven slapen? Kies voor een verblijf bij De Woeste Wieven op Erve Bonkert in Diepenheim, centraal gelegen in de regio. Een bijzonder logeeradres met zowel een groepsaccommodatie als enkele hotelkamers. De luxe kamers liggen aan de achterkant van het erf en hebben vrij zicht over de landerijen. Tot rust komen gaat hier vanzelf. Als ik je een tip mag geven, kies voor kamer Feruna. Deze kamer op de eerste verdieping heeft een enorm raam met ervoor een brede vensterbank. Met een paar kussens in je rug zit je hier met gemak een tijdje te staren. Bij zonsopgang willen er nog wel eens reeën langs lopen! Ook heeft deze kamer een schommel! Leuk! Tijdens het ontbijt proef je Twente, met o.a. Twentse krentenwegge.
Dineren? Blijf je slapen in Markelo of Diepenheim, reserveer dan een tafeltje bij restaurant Il Campanile in Markelo. Vraag iemand uit de buurt waar je moet gaan eten en dit Italiaanse restaurant wordt steevast genoemd!

Meer lezen over Twente? Je vindt meer inspiratie bij Visit Twente.

Overzicht