Uniek hotel
Trakt Forest Hotel in Zweden

‘Vanuit eenvoud kun je het beste de natuur ervaren’ is de filosofie van Trakt Forest hotel in Småland in Zweden. Hoewel Trakt allesbehalve eenvoudig is, zijn de hotelsuites zo ontworpen dat alles gericht is op de ultieme natuurbeleving. Basic chic, straks design: geen poespas in het interieur, maar een duurzaam ontwerp waarin je als gast opgaat in de natuur. Hier in het hart van het bos gaat je hart sneller kloppen van het stijlvolle ontwerp om vervolgens het ritme van het bos te volgen. Geloof mij: een plekje voor op je bucketlist!

Bij een eerdere rondreis door Småland mocht ik al even voorproeven van het unieke karakter van Trakt Forest Hotel, toen nog in aanbouw. Tijdens een rondleiding ving ik een eerste glimp op van het strakke ontwerp, waarna ik alleen maar kon wensen hier ooit eens te logeren. Dat gebeurde eerder dan ik ook maar had durven dromen. Trakt Forest Hotel is nog maar net geopend en ik mag te gast zijn. Ervaren hoe het is om vanuit in een van de luxe suites het bos te beleven, horen, zien en ruiken.

De suites van Trakt Forest Hotel

Verstopt in het bos bij Trakt (Zweeds voor erf/omgeving), ten zuiden van de ‘houten’ stad Eksjö, staan vijf bijzondere cabins, gebouwd op pilaren. Hier draait alles om het landschap, de stilte en het uitzicht. De cabins worden regelmatig vergeleken met zwevende suites, ze hangen als het ware tussen de bomen. Een doordachte keuze van de Zweedse gerenommeerde en veelgeprezen architect Gert Wingårdh. Hij ontwierp de bossuites op zo’n manier dat je én dicht bij de boomtoppen overnacht én de bouw ervan nauwelijks impact heeft op de grond eronder. Ze gaan als het ware op in de omgeving, ze liggen verstopt in het bos. Daar komt nog bij dat de suites zo gebouwd zijn, op afstand van elkaar, dat je rust en veel privacy ervaart.

De suites zijn gebouwd van duurzame materialen, zoveel mogelijk lokaal gehaald en met bomen uit eigen bos. Stap binnen en bewonder de eenvoud waar Scandinavisch design bekend om staat. Je blik wordt als vanzelf weer naar buiten getrokken, naar de levensgrote schilderijen die je door de verschillende raampartijen ziet. Zelfs boven je hoofd als je in bed ligt! Onbewust trekt toch ook het interieur je aandacht. Alles is zo mooi op elkaar afgestemd en van de beste materialen gemaakt, je moet er wel even bij stilstaan. De stoelen zijn lokaal gemaakt, ontworpen door studenten. Voor het raam staat een design bank en elke cabin heeft een houtkachel. Zelfs de kleinste details kloppen: de Latijnse namen van de suites verwijzen naar de bomen die in het bos staan, de sleutelhangers zijn gemaakt van het hout van die bomen. De kleur van de tegels in de badkamer is in elke suite anders, geïnspireerd door kleuren die je in het bos ziet zoals bijvoorbeeld van cantharellen.

Of je nu in je stoel bij het enorme raam zit, bij de haard kruipt, in de whirlpool naar de sterren staart of in bed ligt met het glazen dak boven je: de bosbeleving is overal aanwezig. In geur, kleur en gevoel.

Het restaurant van Trakt

De minimale impact van het hotel op het milieu is van groot belang voor eigenaren Sandra en Mattias. Duurzaam ondernemen staat hoog in het vaandel bij het koppel. Niet alleen in het gebruik van de materialen, ook door samen te werken met lokale leveranciers en vakmensen en door te koken met ingrediënten van het seizoen, uit het bos of van omliggende boerderijen.

Het restaurant van het hotel, Timmerhuset, ligt op loopafstand van de suites. Het houten huis, ook gemaakt van hout uit eigen bos, is een warme en sfeervolle plek waar op koudere dagen de haard gezellig brandt. Kaarsen zorgen voor een serene sfeer, het interieur is geïnspireerd op het omliggende bos. Behang met varens, groentinten, bijpassend servies: alles klopt! Schuif ‘s avonds aan voor een 3-gangen diner, waar oude familierecepten de basis vormen voor de verschillende gangen. Veel recepten worden al generaties lang op de boerderij gebruikt, ze krijgen een hedendaagse touch en worden op eigentijdse wijze geserveerd. De smaak? Ongeëvenaard door de tijd en aandacht die er aan het eten wordt besteed. Het brood wordt zelf gebakken, de jam is huisgemaakt, het vlees komt van de Hereford koeien van eigen erf en wild tijdens het seizoen. Kies voor een sap & spijs arrangement, waarbij je bij de verschillende gerechten een bijpassend sapje drinkt (uit de omgeving of van Rudenstam in Huskvarna).

Het ontbijt met een selectie van lokale producten wordt ‘s morgens in een ontbijtmand bij je suite bezorgd. Zo kun je in alle rust genieten van al het lekkers. In je suite of op een mooi plekje in het bos.

In de omgeving van Trakt Forest Hotel

Eigenlijk tip ik je het liefst om vooral niets te doen als je hier logeert. Opgaan in het bos en ‘zweven’ tussen de boomtoppen is het allermooiste cadeau dat je jezelf kunt geven. Laat het ‘moeten’ voor even achter in de auto.

Wil je toch iets ondernemen? Een paar passende tips:

  • Over het land en in de omgeving van Trakt Forest Hotel zijn twee wandelingen uitgezet van verschillende lengtes. Ze zijn gemarkeerd met geel en rood en starten vanaf je suite.
  • Wil je graag naar de sauna? Op 1km lopen ligt de sauna van Trakt, aan een klein meer. Zelf stoken is gebruikelijk en echt Zweeds.
  • Een avond in de whirlpool? Doen! Die heeft een prachtig plekje in het bos. Romantisch ‘s avonds bij kaarslicht.
  • De omgeving leent zich perfect om actief bezig te zijn: lange wandelingen, fietstochten, vissen: informeer bij Trakt naar alle mogelijkheden.
  • Op nog geen half uur rijden van Trakt Forest Hotel ligt Wallby Säteri, een landhuis uit de 14e eeuw dat met warmte, hart en liefde wordt gerund. Het hotel restaurant ligt op een landgoed naast het mooie Skirösjön meer. Ook hier is duurzaamheid een groot goed en door de mooie omgeving eigenlijk zo vanzelfsprekend. In het restaurant, een leuke lunchplek als je bij Trakt verblijft, wordt gebruik gemaakt van lokaal geproduceerde ingrediënten voor de huisgemaakte specialiteiten uit de provincie Småland. Fruit uit eigen tuin, bessen uit het bos, wild uit de natuur, vlees van de boerderij van de buren, net als kaas, eieren en groente. Leuk in combinatie met het huren van een bootje op het naastgelegen meer.

Praktische informatie voor je bezoek aan Trakt Forest hotel in Småland

Kom genieten van Trakt in het Zweedse Holsbybrunn, waar het landschap, de stilte, het bos en de eenvoud van het ontwerp complementair zijn aan elkaar. Hier logeren betekent optimaal ontspannen, meer in contact komen met je gevoel en alles loslaten. Een soort van bosbaden in optima forma.

Adres: Sällehägnad 6, 574 54 Holsbybrunn in Småland

Route: Trakt Forest Hotel ligt op 1100km afstand van Utrecht, een volle dag rijden waarbij je ook één of meerdere trajecten met de veerboot reist. Scandlines zorgt voor een onbezorgde overtocht, waarbij vooraf reserveren wenselijk is.

Boeken? Bekijk de actuele beschikbaarheid bij Trakt Forest Hotel.

Meer weten over Småland?

Overzicht