Rondreis langs het water van Småland

van Kosta naar kust naar Gränna
Zweden: De ultieme rondreis door Småland

Rondreis langs het water van Småland

Småland betekent letterlijk ‘klein land’. Gelukkig zegt dat niets over wat je van deze Zweedse regio kunt verwachten. Heb je plannen om een rondreis door Småland te maken? Zweden is goed te bereiken en te bereizen met eigen auto. Vanuit Nederland gaat de snelste route naar Zweden/Småland via de bootverbinding van Puttgarden naar Rødby (met Scandlines). Volg deze tips (route) en je rijdt van hoogtepunt naar hoogtepunt. Onze tips voor de ultieme rondreis.

1. Start in Växjö in het zuiden van Småland

De stad Växjö is een goed startpunt voor je rondreis door Småland. Goed in een dag te bereiken met de auto vanuit Nederland en eventueel ook bereikbaar per vliegtuig (1,5 uur vliegen). Na een dag rijden wacht het comfortabele PM & Vänner hotel in het centrum van dit stadje. Het hotel heeft een fantastisch restaurant en een eigen bakkerij, waar je de volgende dag voor vertrek richting Åsnen National Park je eerste kanelbullar kunt halen voor onderweg.

Utrecht – Växjö 1030 kilometer

 

2. Rijd via Åsnen naar Kosta

Op slechts een half uur rijden van Växjo ligt Åsnen National Park en de entree bij Trollberget. Na een wandeling door het park en een picknick op de oevers van het meer vervolg je je weg naar de Kingdom of Crystal. Volg een rondleiding door de Kosta Glass fabrik of neem deel aan een workshop glas blazen. Overnacht in het Kosta Boda Art Hotel.

Växjo – Åsnen 40 kilometer – Kosta 91 kilometer

-> Dit deel van de route is uitgebreid beschreven in het artikel:
Ontdek het Zuid-Zweedse Småland.

3. Van Kosta naar de kust bij Kalmar

Dwars door bossen met tal van rode huizen en blauwe meren rijd je naar de kust bij Kalmar. Voor een once-in-a-lifetime ervaring boek je voor de lunch The Edible Country bij Stufvenäs Gästgifveri. Vervolgens is het nog een half uurtje verder rijden naar de stad Kalmar, aan zee. Wandel op je gemak door de stad, langs de gezellige pleinen, koffietentjes, het kasteel en door de oude wijk. Reserveer een kamer bij Kattrumpans B&B op loopafstand van het centrum.

Kosta – Stufvenäs Gästgifveri 82 kilometer – Kalmar 40 kilometer

4. Maak eventueel een uitstapje naar Öland

Voor de kust bij Kalmar ligt een van de grootste eilanden van Zweden: Öland, een geliefde zomerbestemming van de Zweden. Je bereikt het eiland over de 6 kilometer lange brug vanuit Kalmar. Heb je alle tijd voor je rondreis door Småland, plan dan zeker een nachtje op dit eiland met als bijnaam ‘Parel in de Baltische Zee’. Langs de kust liggen lange zandstranden, verspreid over het eiland de leukste fika-adressen.

Kalmar – Öland 10 kilometer

5. Vervolg je reis noordwaarts naar Västervik

Net buiten Kalmar kun je de provinciale weg verlaten en de oude route naar Mönsterås rijden, eenvoudig te volgen door de bruine verkeersborden met een wit Margrietje. Slinger langs gehuchtjes met de mooiste huizen langs het idyllische Pataholm, waar je even kunt stoppen. Vervolg je weg naar de Summer City of Sweden: Västervik, een heerlijk stadje aan zee en de toegangspoort tot de Tjust Archipel. Boek een kamer in het (ABBA-)hotel Slottsholmen met een prachtige ligging aan het water.

Kalmar – Pataholm 35 kilometer – Västervik 112 kilometer

6. Bezoek de Tjust Archipel

Eerlijk, een dag in Västervik is te kort! Vanuit hier kun je namelijk de Tjust Archipel bezoeken; duizenden eilandjes voor de kust. Een paar grotere eilanden zijn te bezoeken per ferry en die moet je zien. Neem de ferry of een watertaxi naar Hasselö, spring op de fiets en ontdek het eiland. Je kunt er blijven slapen of aan het eind van de dag terugkeren naar Västervik voor nog een nacht in het bijzondere hotel Slottsholmen.

Västervik – Hasselö 1 uur per ferry

-> Een uitgebreide beschrijving van de route langs de kust lees je in het artikel:
‘Hoogtepunten aan de kust van Småland’.

7. Rijd via Vimmersby richting Eksjö

We verlaten de kust en rijden het land van Pippi Langkous binnen. Onderweg naar Eksjö passeer je Vimmerby, waar Astrid Lindgren woonde. Haar verhalen over Pippi spelen hier in de omgeving, je herkent vast en zeker het landschap met die karakteristieke houten huizen. Ben je op reis met kinderen, dan is het leuk om Villa Kakelbont te bezoeken in het Astrid Lindgren themapark. Anders rijd je door naar Eksjö, de ‘houten stad’. Overnacht in de dependance van het Eksjö Stadshotell, een authentiek Zweeds houten hotel met comfortabele kamers.

Västervik – Vimmerby 55 kilometer – Eksjö 60 kilometer

Tip: ben je vroeg vertrokken vanuit Västervik, stop dan bij Skurugata (niet ver van Eksjö) voor een spectaculaire kloofwandeling.

8. Eindig je reis in Gränna

Voordat je in de auto stapt, moet je de dag starten met een fika bij Lennarts Konditori. Daarna ben je klaar voor de laatste rit van je rondreis door Småland. Deze etappe brengt je naar de stad Gränna, gelegen aan Lake Vättern, een van de grootste meren van Zweden. Langzaam verandert het bosrijke landschap in een heuvelachtiger landschap met fruitbomen. Maak een tussenstop bij Rudenstams Gårdskafe, een fruitbedrijf met een mooie landwinkel en een leuk café. Plan je laatste nacht bij het Grenna Hotel met het veelbelovende restaurant. Een stijlvolle afsluiter van je rondreis door het echte Zweden.

Eksjö – Rudenstam 65 kilometer – Gränna 25 kilometer

-> Lees meer over de route door het noorden van Småland.

Wil je graag meer weten over Småland?

Neem een kijkje op de website van Visit Småland of

Lees alle tips van Bijzonder Plekje voor een vakantie naar Småland

Overzicht