Zonsopgang in de natuur

Nationaal Park
Weerribben-Wieden

Zonsopgang in de natuur
Een van de mooiste nationale parken van Nederland? Zonder twijfel Nationaal Park Weerribben-Wieden in Overijssel. Waar je kunt varen, fietsen, wandelen, suppen en intens genieten van de bijzondere vergezichten en landschappen.

Over N.P. Weerribben-Wieden

Misschien nog wel het meest bijzondere van de Weerribben is dat de natuur hier niet van nature is. Het landschap is ontstaan door turfstekers, die eeuwenlang de veengrond bewerkten totdat er een moerasgebied overbleef. Inmiddels hebben ook de rietstekers, vaarboeren en vissers een zichtbare invloed op het landschap. Je herkent het gebied duidelijk aan de smalle stroken hooi- en rietland omringd door sloten (water) en afgewisseld door meren/plassen. Wanneer je erdoor vaart, zie je het duidelijk, maar kijk ook eens op de kaart om een goed beeld te krijgen.

Wil je meer te weten komen over de Weerribben-Wieden, breng dan een bezoek aan Buitencentrum Weerribben (Hoogeweg 27, 8376 EM Ossenzijl) of Bezoekerscentrum De Wieden (Beulakerpad 1, 8326 AH Sint Jansklooster). Bij deze laatste loopt ook een prachtig vlonderpad en een Laarzenpad van 3km waarbij je een goed beeld krijgt van het karakteristieke landschap van de Weerribben-Wieden.

Wolkenluchten boven het water met een steiger

Dorpen/stadjes die de moeite waard zijn

De Weerribben-Wieden bestaan niet alleen maar uit natuur. Wissel je fiets-, vaar- of wandeltocht af met een bezoek aan een van deze dorpen/stadjes:

  • Het stadje Blokzijl was ooit een vesting aan de Zuiderzee. Inmiddels ligt de ‘Zuiderzee’ een stuk verder verwijderd van het stadje, maar de charme is gebleven. Maak een stadswandeling langs de historische gevels, de haven en strijk neer op een terrasje aan de waterkant om naar de bootjes te staren.
  • Ook Vollenhove lag ooit aan de Zuiderzee, tot de realisatie van de Noordoostpolder. Wandel er even op je gemak langs alle monumenten, de ruïne van Kasteel Toutenburg en rust even uit aan de haven.
  • Giethoorn is, zeker internationaal gezien, een van de bekendste plaatsen van ons land. Een plek waar je minstens een keer in je leven moet zijn geweest. De idyllische boerderijen aan de Dorpsgracht en de houten bruggetjes geven Giethoorn het pittoreske karakter waarom het zo bekend staat. Huur een fluisterbootje om het dorp vanaf het water te bewonderen.
  • Dwarsgracht is mijn favoriete dorp in de Weerribben-Wieden. De authentieke boerderijen waarvan veel op een eigen eilandje, alle ophaalbruggetjes over het water… Zo idyllisch!
  • Kalenberg is zeker zo pittoresk als Giethoorn, alleen minder bezocht. En dat is fijn! Wandel op je gemak door het dorp of huur een kano of fluisterbootje om een mooie vaartocht te maken.
Historische gevels in Blokzijl

Actief en sportief op pad in de Weerribben-Wieden

Voor natuurliefhebbers, wandelaars, fietsers en water(sport)aanbidders heeft Nationaal Park Weerribben-Wieden talloze mogelijkheden.

Fietsen op een paadje langs het water in Dwarsgracht

Bijzonder overnachten in de Weerribben-Wieden

Neem de tijd om het nationale park op je gemak te ontdekken. Een dagje varen vanuit Giethoorn of Kalenberg is leuk, maar nog leuker is het om meerdere dagen op pad te kunnen zodat je in alle rust de rust van de Weerribben-Wieden kunt ervaren.

Ik heb een aantal bijzondere plekjes ontdekt die je bezoek aan het nationale park nog mooier maken. Het Leeuwterveld in Moespot is een bed and breakfast met stijlvol ingerichte gastenkamers (eigentijds) en een bijzonder hartelijke gastvrouw. Welk plekje je ook kiest, geniet met volle teugen van de rust, ruimte en mooie natuur om je heen.

Meer weten?

-> Voor up to date informatie over de Weerribben-Wieden bekijk je het beste:

de website van Weerribben-Wieden.

-> Wil je je bezoek aan de Weerribben-Wieden graag combineren met andere bijzondere plekken in Overijssel?

Ontdek alle boeken van Bijzonder Plekje

Bestel onze boeken
Nationaal Park

Een van de mooiste nationale parken van ons land? N.P. Weerribben-Wieden in Overijssel, waar je kunt varen, fietsen, wandelen.