Nationaal Park Weerribben-Wieden in de Kop van Overijssel is zeldzaam mooi. Het park bestaat uit meren, sloten, veen en graslanden, met daartussen idyllische dorpen met rietgedekte boerderijen. Een gebied om bij uitstek fietsend of lopend te verkennen. Neem deze tips mee: 10x zien, doen en beleven in de Weerribben-Wieden.
Wanneer de naam Weerribben-Wieden je niet zoveel zegt, zal de naam Giethoorn zeker een belletje doen rinkelen. Dit dorp midden in Nationaal Park Weerribben-Wieden wordt door bezoekers van over de hele wereld bezocht. Niet voor niets, dit stukje Nederland is bijna on-Nederlands mooi! Een fluisterbootje huren om over de Dorpsgracht, onder tal van bruggetjes door, en over de Bovenwijde te varen is favoriet. Begrijpelijk, het is er prachtig! Het is dan ook een van de tips om de Weerribben-Wieden te verkennen, maar kijk nog even verder. Er is zoveel meer te zien en bewonderen in deze unieke omgeving, het grootste laagveenmoerasgebied van Noordwest-Europa.
Tip 1: Blijf slapen in de Weerribben-Wieden
Wanneer je een goede indruk van de schoonheid van Nationaal Park Weerribben-Wieden wilt krijgen, blijf dan slapen. Zo heb je alle tijd om op je gemak de verschillende tips te ervaren, te wandelen en te fietsen. Een gouden tip is bed and breakfast Het Leeuwterveld, een kleinschalige verblijf aan de rand van het nationale park.
Tip 2: Huur een fluisterboot
Of je nu een fluisterboot huurt in Giethoorn (-Noord!), Kalenberg, Ossenzijl of Belt-Schutsloot, je moet de Weerribben-Wieden vanaf het water bewonderd hebben om een goed beeld bij het nationaal park te krijgen. Het park bestaat uit een labyrinth van sloten, meren en vaarten. Huur een fluisterbootje en vaar een mooie route, waarbij je zowel het landschap als de idyllische rietgedekte boerderijen vanaf het water bewondert. Fluisterstil, zodat je ook nog eens kans maakt op het zien van de blauwe of zilverreiger, zwanen, aalscholvers en misschien zelfs lepelaars.
Je huurt een fluisterbootje vanaf twee uur tot een hele dag, voor 1-10 personen per bootje. Neem lekkers mee voor onderweg, meer aan op een eilandje en verwonder je onderweg.
Tip 3: Bewonder de vervenershuisjes bij Kalenberg
Je oog zal er zeker op vallen: de schattige ‘Hans & Grietje’ huisjes in de buurt van Kalenberg. Ze staan verspreid tussen de rietvelden, langs de waterkant. Het zijn de zogeheten vervenershuisjes, de voormalige arbeiderswoningen van de turfstekers die verantwoordelijk zijn voor het bijzondere landschap van de Weerribben-Wieden.
Tip 4: Wandel het laarzenpad bij Kalenberg
Wanneer je naar Kalenberg gaat voor de vervenershuisjes, loop dan ook een rondje door het dorp, langs de Kalenbergergracht. Er loopt een smal pad met tal van bruggetjes langs de authentieke huizen, erg leuk. Vanuit Kalenberg, het hart van de rietcultuur, start ook het Laarzenpad, dwars door de rietlanden, langs water en over zompige moerasgrond. Deze wandeling geeft je een goed beeld van het landschap. In het voorjaar zijn de rietsnijders hard aan het werk om de ‘oogst’ binnen te halen. De wandeling van slechts 3 kilometer start vanuit het dorp, vanaf de parkeerplaats bij de Berkenlaan. Je loopt over rietland, met bruggetjes, vlonders en halverwege de route een pontje. De naam zegt het al: trek laarzen aan!
Tip 5: Fiets een rondje om het Giethoornse meer
Een van de mooiste fietstochten in de Weerribben-Wieden is de ronde om het Giethoornse meer. Het is een ronde van ruim 50 kilometer die je ook op verschillende plekken kunt inkorten. Zorg dat je in ieder geval bij het pontje van Jonen over gaat naar Dwarsgracht, langs Moespot fietst en Blokzijl meepikt. Parkeer in Dwarsgracht even je fiets om over het smalle pad langs de Dorpsgracht te wandelen. Alsof je in een openluchtmuseum loopt…
Tip 6: Wandel het vlonderpad bij De Wieden
Bezoekerscentrum De Wieden van Natuurmonumenten ligt net buiten Sint-Jansklooster. Los van veel informatie over het gebied en de flora en fauna is het leuk om hier een bezoekje aan te brengen voor het vlonderpad. Het is een wandeling over een ‘drijvend’ pad van een kilometer. Een kleine ronde waarbij je wel een duidelijk beeld krijgt van het landschap in de Weerribben-Wieden en de Tjaskers (kleine molens) die je overal ziet. Bij een uitzichtpunt kijk je prachtig uit over het meer de (kleine) Beulakerwijde. Volg ook de aanwijzingen op het pad, zodat je even kunt springen op het trilveen.
Tip 7: Sta vroeg op voor de zonsopgang bij De Wieden
Vroeg opstaan valt niet altijd mee. Maar wanneer je weet dat het een heldere ochtend wordt, zet dan vroeg de wekker en maak een ochtendwandeling. Wanneer je logeert bij B&B Het Leeuwterveld, dan wandel of fiets je in enkele minuten naar Bezoekerscentrum de Wieden. Vanaf het uitzichtpunt aan het vlonderpad of een van de steigers aan de waterkant zie je de zon boven het meer en het riet opkomen. Magisch…
Tip 8: Maak een stadswandeling door Blokzijl
Aan de rand van de Weerribben-Wieden ligt het plaatsje Blokzijl, in de kop van Overijssel. Het plaatsje was in het verleden een bruisend handelscentrum aan de Zuiderzee, vanwaar de turf uit omliggende gebieden werd verhandeld. De voormalige koopmanshuizen aan de Havenkolk zijn stille getuigen van dit verleden. Net als het kanon op de kade. Haal voor € 1,- een stadswandeling bij het Prins Mauritshuis aan de haven en volg de route door de straatjes met historische gevels, steegjes en over de restanten van de verdedigingswal. Kijk even bij Kaatje aan de Sluis en wandel via de Wortelmarkt langs het water terug.
Tip 9: Stop bij het Prins Mauritshuis
Aan de haven van Blokzijl ligt het Prins Mauritshuis, met naar eigen zeggen ‘het mooiste terras van Nederland met het mooiste uitzicht’. Het Grand Café in het voormalige weeshuis is een gezellige plek, met een terras en serre aan het water, een huiselijke sfeer en een goede keuken voor elk moment van de dag. Of je nu neerstrijkt na je stadswandeling Blokzijl, aanmeert tijdens een boottocht door de Weerribben-Wieden of met je fiets het rondje Giethoornse meer rijdt; sla het Prins Mauritshuis niet over tijdens je bezoek aan Blokzijl.
Grand Café Prins Mauritshuis – Brouwerstraat 2, 8356 DV Blokzijl
Tip 10: Fiets een rondje door de Wieden
Nationaal Park Weerribben-Wieden bestaat uit twee natuurgebieden: de Weerribben en de Wieden. Fiets de route Hoge Land van Vollenhove gecombineerd met een lus door Belt-Schutsloot en maak kennis met De Wieden. Start je ronde bij het Bezoekerscentrum de Wieden in Sint-Jansklooster en rijdt over de landelijke Leeuwte naar Moespot en Vollenhove. Ook Vollenhove lag vroeger aan de Zuiderzee, nu kijk je vanaf de dijk aan het Vollenhoverkanaal uit over Flevoland. Stap even af om een rondwandeling door het stadje te maken en haal wat lekkers voor een lunch onderweg bij Bakkerij Schaap. Volg de dijk langs het Kadoelermeer richting het Zwarte Meer en steek via Barsbeek door naar Belt-Schutsloot. Van weidse weilanden langs het water naar de rietvelden in De Wieden en het idyllische waterdorp. Een tussenstop hier is ook verplichte kost! Zoek voor je picknicklunch een plekje op een van de steigers aan de Belterwijde voordat je via Ronduite terug fietst naar Sint-Jansklooster.
Handig om te weten voor je bezoek:
Er is nog zoveel meer te ontdekken, vandaar ook het advies om een paar nachtjes te blijven slapen. Naast tal van wandel- en fietsmogelijkheden, zijn ook de volgende tips de moeite waard:
- Ga suppen bij zonsopgang.
- Huur een kano en glijdt ‘s morgens vroeg of aan het einde van de dag over spiegelglad water langs rietkragen en watervogels. Een meerdaagse kanotocht langs B&B is ook mogelijk.
- Bezoek het Waterloopbos in Flevoland.
OM IN DE GATEN TE HOUDEN:
-> Tijdens het broedseizoen van half maart tot half juli zijn sommige wandelingen niet mogelijk. De wandelpaden worden afgesloten om de vogels in het gebied te beschermen. Aan het beginpunt van de wandeling staat duidelijk aangegeven of je er wel/niet mag wandelen of neem een kijkje op de website van Natuurmonumenten en/of Staatsbosbeheer.
-> Het pontje bij Jonen vaart niet het hele jaar door, maar meestal vanaf begin april tot eind oktober. Informeer vooraf of het pontje wel vaart, voordat je voor verrassingen komt te staan.
-> Vermijd de drukte door je bezoek zorgvuldig te plannen. Hoewel er regelmatig wordt gesproken over extreme drukte bij o.a. Giethoorn, is het er echt niet altijd zo druk. Vermijd de weekends, ga vroeg in de ochtend of na 16.00 uur in de middag en ga linksaf waar iedereen rechtsaf gaat. Het is er 365 dagen per jaar prachtig!