Koffiemomentje tijdens de wandeling

Het Zweedse geluk
Zweden: lagom, leven in balans

Koffiemomentje tijdens de wandeling

Lagom is, na het Deense hygge, de nieuwe trend om gelukkig en in balans te leven. ‘Lagom är bäst’ is een Zweeds spreekwoord en betekent zoiets als ‘de juiste hoeveelheid is het beste’. Ofwel niet te veel, niet te weinig.

Of zoals Wikipedia zegt: Lagom (uitspraak: ˈlɑ̀ːɡɔm), is een Zweeds woord met de betekenis: ‘bijna perfect’, ‘voldoende’, ‘adequaat’, ‘precies zo goed/veel als het zou moeten zijn’.

Bij het Zweedse lagom draait het allemaal om ‘precies genoeg’. Want waarom heb je meer nodig dan genoeg is of waarom doe je met minder als het ook genoeg kan zijn. Probeer dit te vertalen naar je dagelijks leven en je zult gelukkig zijn. Die kwaliteit van leven en het geluk vind je in alles. Van eten tot familie, van werk tot je interieur.

Deze manier van leven maakt je bewust van de wereld om je heen. Duurzaam leven en genieten van de natuur zijn belangrijke peilers, maar ook bijvoorbeeld opruimen, geen overtollige balast in je leven meedragen. Immers, een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimd hoofd. Eigenlijk kan het op alles van toepassing zijn, als het maar de juiste balans is. Niet te veel, niet te weinig…

Meer lezen?
Lagom, het Zweedse geheim voor een goed leven door Lola Akerstrom
* Leef Lagom, het Zweedse geheim voor een gelukkig leven door Anna Brones
* Lagom, de Zweedse kunst van een leven in balans door Linnea Dunne

Weet je wat ook precies goed is? Op vakantie naar Zweden gaan…

Overzicht