Sneeuwwandelen in Zuid-Tirol

Culinaire en culturele tips
Betoverd door de bergen van Zuid-Tirol

Sneeuwwandelen in Zuid-Tirol

De roep van een vogel in de verte, het knarsen van de sneeuw onder mijn sneeuwschoenen… verder hoor ik helemaal niets! Alleen de sporen in de sneeuw laten zien dat we niet de eersten zijn die langzaam maar gestaag deze berg bij het plaatsje La Val in Zuid-Tirol beklimmen. Zowel de stevige klim als de kou benemen me af en toe de adem. Maar dan….

Als het bergpad naar links afbuigt en de zon ons aan de andere kant van de berg stralend begroet maakt mijn hart een sprongetje. Wat een uitzicht! Een glinsterend wit kleed zover je kunt kijken. Hier en daar onderbroken door houten hutjes en dennenbomen. Zo stil en zoveel niets dat er heel veel ruimte is om alleen maar te genieten. Beleef de magie van Zuid-Tirol in het noorden van Italië met deze culinaire en culturele tips.

Betoverd door Sass dla Crusc tijdens de sneeuwschoenwandeling

Het einddoel van onze sneeuwschoenwandeling is de Santa Croce kerk en de naastgelegen herberg La Crusc. Deze plek aan de voet van de Sass dla Crusc (één van de meest imposante bergrotsen hier in de regio) is al eeuwenlang een toevluchtsoord voor wandelaars en pelgrims. Vele verhalen en legendes doen er de ronde. Welke daarvan waar zijn, kan niemand met zekerheid zeggen. Wat wel zeker is: deze plek is magisch! Pelgrimstochten en wandelroutes van verschillende niveaus maken de kerk en de herberg het hele jaar door toegankelijk. Maar er is ook een stoeltjeslift! Geen enkele reden dus om je niet te laten betoveren door deze plek.

Wil je hier niet meer weg (wat ik me heel goed voor kan stellen)? In de zomer verhuurt la Crusc een aantal eenvoudige kamers waar je voor slechts € 55,- inclusief ontbijt kunt slapen om de volgende dag gezegend en uitgerust je tocht te vervolgen.

Onze tocht vervolgen we na een heerlijke lunch van polenta met fromaggio e funghi op het kleine terras van de herberg met een fantastisch uitzicht. Tijdens de terugweg naar het dal van Badia bedenk ik me wat een bijzonder gebied dit is. Hoe ze hier op de grens van Oostenrijk en Italië de (op het eerste gezicht) tegenstrijdige culturen mengen tot een harmonieus geheel. Een wereld van knoedels en spaghetti… het eenvoudige bergleven met Italiaanse flair! Het laat zich moeilijk beschrijven maar het is een uniek gevoel!

Prikkel je zintuigen op de Kronplatz

Dat unieke gevoel krijgt woord, beeld en smaak door mijn bezoek aan het Messner Mountain Museum, het Lumen museum en restaurant Alpinn op de Kronplatz. Dit is de plek waar al je zintuigen geopend worden door de magie van de Zuid-Tiroolse bergen.

Op het 2275 meter hoge plateau (vlak bij Bruneck) kun je je letterlijk terugtrekken IN de bergen. Het Messner Mountain Museum is namelijk op een indrukwekkende manier door architecte Zaha Hadid verstopt in de bergen. Op de panorama punten na zie je er aan de buitenkant niets van. Binnenin hoor je de berggeheimen door de quotes en teksten op de muur van Reihold Messner himself en andere filosofen en pioniers. De bergliefde wordt je door hen ingefluisterd en zorgt ervoor dat je bij buitenkomst met nog meer verwondering naar de bergen kijkt.

Het Lumen Museum voegt op creatieve wijze beelden toe aan deze woorden. Dit moderne museum herbergt niet alleen prachtige bergfotografie door de eeuwen heen maar ook verrassingen als de spiegelzaal waar je de bergen beleeft als nooit te voren en een enorme lens met uitzicht op de Zuid-Tiroolse bergen en dalen. Alsof je een foto maakt van het echte leven. Precies zoals het is, in al zijn schoonheid!

Bij het naastgelegen Restaurant Alpinn van sterrenchef Norbert Niederkofler zijn je smaakpapillen aan de beurt. In dit glazen restaurant kijk je uit op het gebied waar deze chef zijn producten vandaan haalt. Met veel passie en creativiteit wordt hier gekookt met wat de bergen te bieden hebben en niets anders! Zelfs geen olijfolie dus… “Want heb jij wel eens olijven gezien in de bergen?” zegt Norbert als hij even binnen komt stappen op zijn skischoenen en langs de druk bezette tafels gaat voor een praatje.

Bergleven met Italiaanse flair in Bruneck

Aan het einde van de dag, terug uit de bergen, slenter ik door de straatjes van het charmante Bruneck (Brunico). Ook dit stadje met de gekleurde huizen, prachtige winkels en terrassen, waar mensen uitgebreid genieten van een glas lokale wijn, betovert me een beetje. De tijd lijkt er stil te staan en tegelijkertijd te dansen. Restaurant B.Local benadrukt deze unieke levensstijl. Het warme interieur vol Italiaans design en de liefde voor dit gebied die je bij iedere hap proeft, zorgen ervoor dat hier al het mooie van Zuid-Tirol samenkomt. Op deze plek kun je, als je er de tijd voor neemt, de kunst van een eenvoudige leven met flair afkijken en een klein beetje van die magie mee naar huis nemen! 

Leuk en handig om te weten

Zuid-Tirol ligt in het noorden van Italië en is een bijzonder stukje Italië. Het andere Italië. Hier in UNESCO-werelderfgoed de Dolomieten proef je de (authentieke) sfeer van de bergen in combinatie met een snufje Méditerranée. Niet alleen qua uiterlijk, denk aan kleurrijke huizen met daarboven steile bergwanden, maar ook culinair gezien. De keuken van Zuid-Tirol combineert het beste van twee werelden: alpiene invloeden verfijnd met Italiaanse gastronomie.

Ik was hier aan het einde van de winter / het vroege voorjaar. Er is niet heel veel verbeeldingskracht voor nodig om te weten dat bovenstaande tips in ieder seizoen betoverend mooi zijn!

De omgeving rondom Badia en La Val is volgens de locals nog net een beetje mooier dan de rest. Slapen in deze bergen is een ervaring om nooit te vergeten. Naast de oorverdovende stilte en de oogverblindende sterrenhemel hebben de rotswanden hier een speciale samenstelling die rood/roze oplicht tijdens de zonsondergang. Naast la Crusc werden deze hutten getipt om live aanwezig te zijn bij dit spektakel.

Meer lezen over Zuid-Tirol?

Overzicht