Rotskusten in Noord-Ierland

Ierland op je bucketlist
Ierland: 10 redenen om er op vakantie te gaan

Rotskusten in Noord-Ierland

Ben je op zoek naar een bijzondere vakantiebestemming? Ierland heeft alles in huis om je van de eerste tot de laatste minuut intens te laten genieten! Voor iedereen: rustzoekers, culinaire lekkerbekken, stadsmensen, outdoor fanaten, (avontuurlijke) gezinnen, buitenmensen, roadtrippers… Ontdek deze 10 redenen waarom een vakantie naar Ierland een goed idee is en zet Ierland op je bucketlist. Voor als het weer mag en kan!

1. Overweldigende natuur

Van al die adembenemend mooie natuur in Ierland gaat je hart sneller kloppen. Het begint al wanneer je vanuit het vliegtuig die laatste minuten van de vlucht naar beneden kijkt. Het landschap ligt als een lappendeken onder je en ontvouwt zich in alle tinten groen. Vervolgens word je bij elke bocht die je neemt de adem ontnomen. Iedere keer weer wacht een verrassend nieuw uitzicht. Van de woeste kustlijn met grillige rotsen waar de oceaan tegenaan beukt tot het lieflijke zacht glooiende landschap in het binnenland. Grote meren, zompige moerassen, mysterieuze bossen, witte stranden, een helderblauwe zee… Ierland blijft je boeien, tot die laatste blik vanuit het vliegtuig terug.

2. Liever een stedentrip? Op naar Ierland

Gaat jouw hart eerder sneller kloppen van een stedentrip? Zet ook dan Ierland op je bucketlist en kies voor een stedentrip naar Belfast in Noord-Ierland of Cork. Belfast is een stad met een rauw randje. Ondanks alle nieuwe hippe hotspots blijf je hier het heftige verleden zien en voelen. De street art op bijna elke hoek van de straat vertelt de verhalen uit de geschiedenis. Ze worden afgewisseld door creatieve nieuwe ideeën, goede restaurants en traditionele pubs. Heel anders is het gemoedelijke Cork, vaak het startpunt voor een trip door het zuiden van het land, maar zeker ook leuk als stedentrip. Proef het echte Ierland door een foodtour te boeken!

3. Culinair genieten in Ierland

Een van de dingen die me het meest verrast heeft tijdens mijn eerste bezoek aan Ierland, is de Ierse keuken. In gedachten zag ik vooral fish ‘n chips voor me, net als bij buurland Engeland. Niets bleek minder waar. De Ieren weten als geen ander culinaire hoogstandjes op tafel te zetten. Ontdek tijdens je vakantie in Ierland hoe verrassend veelzijdig en goed de Ierse keuken is.

©Diageo

4. Ook voor een lang weekend

Ierland is dichterbij dan je denkt. Na een vlucht van slechts 1,5 uur van Amsterdam land je in bijvoorbeeld Belfast of Cork. Dit maakt dat Ierland zich ook perfect leent om een lang weekend naar toe te gaan. Boek een vroege ochtendvlucht heen en een late avondvlucht terug en je haalt alles uit je verblijf. Stap voor een paar dagen in een andere wereld en keer opgeladen en vol energie weer naar huis.

Bloemenzee in Noord-Ierland

5. Een ruime keuze aan roadtrips

Ik kan je van harte aanbevelen om tijdens je vakantie in Ierland een auto te huren en te gaan roadtrippen. Ierland heeft een aantal bijzondere autoroutes, die je eigenlijk eens in je leven gereden moet hebben. In Noord-Ierland volg je vanuit Belfast de Causeway Coast Way, een autoroute van bijna 250 kilometer langs de afwisselende noordkust. Heb je alle tijd van de wereld, rijd dan de Wild Atlantic Way, ruim 2500 kilometer langs de grillige (wilde) westkust. In het zuiden van Ierland ligt de populaire Ring of Kerry, met 137 kilometer langs kust, over bergpassen en tal van schapen een van de mooiste routes van het land. Minder bekend maar niet minder mooi zijn de Ring of Beara, de Wicklow Mountains en … en… Ga het zelf ontdekken!Route door de Ierse heuvels langs zee

6. Zoveel ruimte voor iedereen

In Ierland vind je nog echt rust en ruimte. Met zoveel natuur en zo weinig bevolking kun je je hier nog alleen op de wereld voelen. Helemaal als je de tijd neemt om buiten de gebaande paden te reizen. Ga eens spontaan links of rechts en ontdek hoe verlaten, stil en leeg Ierland kan zijn. Magisch!

©Patrick Lennon for Tourism Ireland Ring of Kerry

7. Hup, hup, naar de pub!

Waar je ook gaat, je komt altijd een gezellige en traditionele pub tegen. Zo’n ‘bruin café‘ waar de pullen en grote glazen bier rijkelijk vloeien. Waar naarmate de avond vordert, de sfeer steeds losser wordt en het volume stijgt. Totdat het volume uitgroeit tot Ierse zang en je tranen in je ogen krijgt van zoveel gezelligheid, saamhorigheid en levenslust. Wedden dat je de smaak te pakken krijgt!

8. Wandelen over de mooiste routes

Met zoveel natuur is het vanzelfsprekend dat je in Ierland ook eindeloos kunt wandelen. Van korte wandelingen over steile kliffen tot lange afstandswandelingen van meerdere dagen; in Ierland raak je nooit uitgewandeld. Een wandeling die zeker op je bucketlist moet is het Gobbins cliff path, in Noord-Ierland. In 2,5 uur wandel je langs langs steile rotswanden, door grotten, over hangbruggen en uit de rotsen gehouwen trappetjes vlak boven de golven van de Ierse zee. Spectaculair!

9. Ontmoet de Ierse bevolking

Al net zo verrassend als de Ierse keuken is de Ierse bevolking. Wat een heerlijke mensen! Enthousiast, vriendelijk, grappig, gastvrij en oprecht geïnteresseerd, hier voel je je direct thuis. De Ieren zijn open en gaan graag met je in gesprek. Gezellig in die pub, maar ook tijdens korte ontmoetingen op straat.

©Tourism Ireland

10. Bijzonder overnachten in Ierland

Wil je Ierland echt leren kennen, kies dan voor een typisch Ierse accommodatie. Zo’n romantische cottage in een weiland, met een stenen muurtje om de tuin. Een karakteristieke bed and breakfast met bloemetjes behang, een weelderige bloementuin en bacon & beans bij het ontbijt of een klein hotel op het platteland gerund door een familie. Voor wie liever iets anders wil, er is keuze genoeg. Unieke glamping adressen met tipi’s, tiny houses en woonwagens, design hotels of een bijzondere overnachting in een dome. Kies bewust en maak van je vakantie in Ierland een ervaring om nooit te vergeten!

Uniek, slapen in een bubble!

Wil je graag meer lezen/weten over een vakantie naar Ierland?

Bezoek de uitgebreide website van Ierland Toerisme

Overzicht