Wandelen door de Sallandse Heuvelrug

Veelzijdige regio in Overijssel
Ontdek Salland en de Sallandse Heuvelrug

Wandelen door de Sallandse Heuvelrug
Salland en de Sallandse Heuvelrug liggen in Overijssel, tussen Twente (de rivier de Regge vormt de natuurlijke grens) en tussen Zwolle en Deventer. De regio kenmerkt zich door landbouw, bossen en heidevelden en is een geliefde bestemming voor fietsers en wandelaars. De Holterberg en de Sprengenberg zijn slechts twee van de 26 heuvels in dit gebied! Ga op ontdekking!

Over Salland en de Sallandse Heuvelrug

Zodra je vanuit het westen naar het oosten van Nederland rijdt en je passeert de IJssel, dan rijd je Salland binnen. Een streek met veel natuur: bossen, heuvels, heidevelden (het grootste aaneengesloten droge heidegebied van Noordwest-Europa)… afgewisseld met akkers, weilanden, leuke en idyllische dorpen en landhuizen. Eindeloos mooi!

Een groot deel wordt in beslag genomen door Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug, grofweg tussen Hellendoorn en Holten te vinden. Je vindt hier maar liefst 26 heuvels, waaronder de bekende Holterberg, de Haarlerberg, de Noetselerberg, de Sprengenberg en de Koningsbelten. Ga jij heuvel hoppen hier in Salland?

Overnachten midden in de natuur van de Sallandse Heuvelrug

De paden op, de lanen in

Vul jij graag jouw weekendje weg of vakantie in met activiteiten, dan zit je in Salland meer dan goed. In de regio vind je een uitgebreid netwerk aan wandel- en fietspaden. Een van de bekendste wandel- en fietsgebieden ligt op de Sallandse Heuvelrug: de Holterberg. Boven op de ‘berg’ liggen enkele restaurants en starten veel wandelingen.

Kijk ook eens wat verder: ga wandelen of fietsen met de Sprengenberg en Herberg de Pas als vertrekpunt. De oranje paaltjes wandeling (6 kilometer) voert je door het bos, de heuvel op, langs het kasteel en over de heide. Neem wat lekkers mee voor onderweg, zoek een mooi plekje met uitzicht en geniet van de mooie natuur.

Ga je liever niet fietsen of wandelen, maar wil je wel graag wat van de omgeving zien? Huur een elektrische Toek Toek en rijd een van de uitgestippelde routes. Je komt gegarandeerd langs de mooiste plekjes.

Bossen en duinen in de Sallandse Heuvelrug

Een dagje naar de stad in Salland?

Wanneer je een weekendje weg gaat naar Salland en/of de Sallandse Heuvelrug, dan hoef je echt niet alleen maar te wandelen en te fietsen. Een dagje naar de stad hoort ook zeker tot de mogelijkheden! De Hanzesteden Deventer en Zwolle liggen aan de grens van Salland. Beide steden zijn meer dan de moeite waard. Ze liggen aan de IJssel, hebben een historisch stadshart en leuke adressen voor een kop koffie, de lunch of een borrel aan het einde van de dag. Maak een stadswandeling, ga lekker winkelen, bezoek een museum (zoals de Fundatie in Zwolle) of ga picknicken in het park. Een leuke afwisseling met al het groen in Salland.

Skyline van Deventer
Skyline van Deventer

Culinair genieten in Salland

Het is niet alleen maar natuur wat Salland ademt. Grote boerderijen met uitgestrekte akkers en weilanden wisselen elkaar af. Je vindt hier de lekkerste streekproducten die met liefde in de restaurants in de omgeving worden klaargemaakt. Wat dacht je van asperges vers van het land? Boerenkaas van de boerderij, verse zuivelproducten of 100% biologisch vlees van de Kloostermansweide?

Maak kennis met al het lekkers uit de streek tijdens de Smaakfietsroute Salland Sallandse Heuvelrug.

Smakelijk 3 gangen diner bij je vakantiehuis in Nederland
Herberg De Pas

Bijzonder overnachten in Salland

Salland is een heerlijke en afwisselende vakantiebestemming in Nederland. Combineer je dagelijkse ontdekkingen met een verblijf bij een Bijzonder Plekje en je hebt een vakantie om nooit te vergeten!

Waar je ook logeert, ik weet zeker dat je verslingerd raakt aan Salland!

Ontdek alle boeken van Bijzonder Plekje

Bestel onze boeken