Een aantal vogels vliegen over een wandelpad op een bewolkte dag

6 tips!
Tip: Kom mee naar Goeree Overflakkee

Een aantal vogels vliegen over een wandelpad op een bewolkte dag

Ga je mee naar Goeree Overflakkee? Genieten van de weidsheid en ruimte, van verse vis en vergezichten, vroege vogels en vissershaventjes? Neem deze tips mee naar Goeree!

Een week lang speelt vis de hoofdrol op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee. Voorafgaand aan de zogenaamde “Week van de Goereese vis” mag ik vast een kijkje nemen bij een aantal bijzondere locaties. De aftrap is bij de visafslag, ‘s morgens voor dag en dauw, wanneer de vissersboten net terug zijn van een wilde week op zee.

Aangezien ik niet naast de deur woon, vraag ik mij af of ik niet beter op het eiland kan overnachten. Ik heb nog nooit zo’n goede beslissing genomen. Ik slaap op een wel heel Bijzonder Plekje: BB&B, Bed, Boat en Breakfast op een in ere herstelde werf in het plaatsje Middelharnis. Een fijne uitvalsbasis voor mijn ontdekkingstocht over Goeree:

1. Kris kras kruisen over Goeree Overflakkee

Vanuit het oosten van ons land rijd ik richting Zuid-Holland. Eenmaal in Rotterdam rijd ik in minder dan een half uur binnendoor naar Goeree-Overflakkee. Op het eiland wordt mijn aandacht getrokken door een bord met de naam: Stad aan ‘t Haringvliet. Ik besluit een kijkje te nemen en ontdek een dorpje met iets meer dan duizend inwoners, geliefd bij watersporters. Buiten de jachthaven staan op een dijk drie jongens te vissen. Andreas, Fabian en Kevin vertellen mij dat ze net voor mijn komst grote vissen hebben gevangen. Nu is er teveel wind. Ik doe net of ik ze geloof en vervolg mijn ontdekkingstocht over het eiland.

Tip: check met de app ‘Visplanner.nl’ waar op het eiland je, met visakte, terecht kunt voor een paar uurtjes visplezier.

De weidsheid van het eiland geeft mij onmiddellijk een gevoel van vrijheid. Ik geniet van de kilometerslange Flakkeese akkerranden vol bloemen, aangelegd als voedsel voor bijen, hommels en vlinders. Ik pluk een boeket bij Pluktuin Bloemenliefde, een vrolijk gekleurde bos voor op tafel bij mijn slaapadres. Ik passeer Oude Tonge met een knus haventje waar het hartelijke personeel van Hotel Restaurant Lely mij zoveel leuke tips geeft dat ik aan een week op het eiland nog te kort heb. Ik bezoek Battenoord waar tijdens de watersnoodramp van 1953 negentig mensen verdronken. Verroeste ijzeren informatieborden langs de Battenoordse Dijken vertellen het verhaal van die vreselijke dag.

Tip: vriend Dirk Jan, van de charmante serveerster Chayenne, heeft een oude skûtsje te huur voor allerhande uitjes. Zeiltochtjes inclusief BBQ, voor anker gaan en buitengaats zwemmen, vissen. Stel zelf je favoriete trip samen. Informatie via Hotel Restaurant Lely

2. Temidden van meeuwen eten bij de Zeemeeuw

Voor het diner verwelkomt Kees Bok mij bij Restaurant de Zeemeeuw. Een toepasselijke naam voor het restaurant gezien de grote hoeveelheid meeuwen die rond de netten van de vissersboten scheren. Met onder mij de visafslag van Stellendam kan het niet anders dan dat de vis hier vers is. Kees verkoopt hooguit twee tournedos per maand. Hier eten louter visliefhebbers. Ik leer al snel dat de lievelingsvis van menig Goereese eilandbewoner een in de olie knisperend gebakken, goed gekruid scholletje scharretje of tongetje is. Kees tovert voor mij drie prachtige exemplaren uit de keuken. Hij leert mij hoe ik garnalen moet pellen, ik bak er vervolgens niks van. Tenslotte, na een prachtige zonsondergang, die ik door het gezellige gesprek volledig vergeet te fotograferen, rijd ik richting mijn slaapadres in Stellendam.

Restaurant de Zeemeeuw – Meester Snijderweg 5, Stellendam
Tip: bezoek ook Tij, een nabij gelegen vogelobservatorium in de vorm van een ei.

3. BB&B de Menheerse Werf

Aangekomen op de volledig gerestaureerde Menheerse Werf maakt mijn hart een sprongetje. In het oude pekelpakhuis sieren verweerd hout, roestig ijzer, antieke meubelen en oude houten kasten één van de smaakvolst ingerichte ruimtes die ik ken. Kinderbedden op een vide zijn bereikbaar via een houten ladder. Een badkamer met een oude deur waar ik keer op keer mijn hoofd zachtjes stoot omdat ik vergeet te bukken voor de lage balken. Een door de emaille bekers ouderwets ogend keukentje. Een bank waar ik luxe languit op kan liggen en… een pakje ‘Kruukplaetjes’. De lekkerste dikmakers die ik ooit geproefd heb. Zonder op de verpakking te letten neem ik er drie. Drie bomvol met boter en suiker zo leer ik later. Om niet te bederven op de soms maandenlange tochten op zee.

Tip: boek de BB&B, Bed & Breakfast inclusief ‘Boat’ in de late herfst of in de winter en maak de mooiste foto’s van de fotogenieke authentieke Goereese dorpjes omgeven door mist in de winterzon.

Menheerse Werf – Spuistraat 3, Middelharnis

4. Rondje vis over de visafslag

Op een nagenoeg nuchtere maag krijg ik de volgende morgen een rondleiding over de visafslag. Omringd door enorme scharren, schollen, herkenbaar aan hun rode stipjes, kabeljauw, rode poon en een enkele giftige Pieterman, val ik van de ene verbazing in de andere. Honderden kilo’s vis worden per opbod afgeslagen. Bakken vol afgeslagen vis wachten onder het ijs op hun eigenaar. Eén van de orders staat klaar voor een Rotterdamse marktkoopman. Bij zijn vijftien meter lange kraam vliegt de vis door de handen van wel twintig dames de volgende morgen zijn kraam uit. We sluiten af met een demonstratie garnalen pellen. Annie en Mina, die beiden eerder konden pellen dan lopen, halen stug door pellend wel een kilo per uur.

Tip: Breng op vrijdag een bezoek aan de visafslag inclusief heerlijk broodje verste verse vis ever. Tickets boek je via de VVV Goeree Overflakkee.

5. Per boot naar natuureiland Bliek

Niet ver buiten de haven van de Menheerse Werf ligt natuureiland Bliek, één van de mogelijke dagtochten die je vanaf de B&B met bijbehorende boot kunt maken. Bliek blijkt perfect voor het nuttigen van een zelf meegebracht borrelhapje. In de houten uitkijkhut snacken wij wat warm- en koud gerookte haring en dito ganzenborst. In combinatie met een koel lokaal biertje wordt vogels spotten wel heel verleidelijk.

6. Niet missen in Middelharnis

Bij terugkomst aan wal schuiven we aan een kleurrijk gedekte tafel bij Brasserie ’t Vingerling, één van de gerestaureerde monumentale panden aan de jachthaven van Middelharnis. De vele Gault&Millau, Michelin en The Fork stickers op het raam duiden op een Goereese topper. Op het menu de verse vangst die vanmorgen bij de visafslag is afgeslagen. Gerookte zalm, Stellendamse garnaaltjes, scholfilet en kabeljauw in combinatie met boontjes en aardappelen vers van het omliggende land. Aanrader: het steeds wisselende drie-gangen maandmenu.

Brasserie Vingerling – Vingerling 23, Jachthaven Middelharnis

Mijn bezoek was veel te kort, er is nog zoveel te ontdekken op het Zuid-Hollandse Goeree Overflakkee. Mijn antwoord op de vraag: ‘Kom je mee naar Goeree-Overflakkee?’ is een volmondig ja! En ik kom zeker nog eens terug.

Meer lezen over Goeree?

Overzicht