Zeilbootjes in de haven van Middelharnis

Ontdek het verrassende Zuid-Hollandse eiland
Eropuit: Goeree-Overflakkee per e-bike

Zeilbootjes in de haven van Middelharnis

Ontdek het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee. Groen, ruim en met een gevarieerd aanbod voor jong en oud. Ga je mee, fietsen op Goeree? Vergeet niet te stoppen bij deze tips.

Ben je dol op water, dan zit je op Goeree-Overflakkee goed. Het eiland wordt omsloten door de Noordzee, het Haringvliet, het Volkerak-randmeer, de Krammer en het Grevelingenmeer. Zwemmen, kiten, surfen, vissen en zeilen zijn populaire watersporten. Het eiland is niet groot. Als je vanuit Ouddorp naar Ooltgensplaat fietst, ben je zo’n 40 kilometer onderweg. Een prima afstand om met een e-bike te overbruggen.

En dat is precies wat wij hebben gedaan. Naast tal van wateractiviteiten is Goeree-Overflakkee ook een paradijs voor fietsers en wandelaars. Het landschap is gevarieerd en verrassend, om elke hoek kom je weer iets bijzonders tegen. Wij gingen voor je op zoek naar de bijzondere plekjes met onze e-bikes die we huurden via De Bever in Ouddorp.

Rondje Goeree-Overflakkee

Zet je e-bike af en toe neer en ontdek de omgeving te voet. Het is heerlijk wandelen op Goeree-Overflakkee. Wat veel mensen niet weten is dat het eiland in het voorjaar prachtig kleurt door tulpen. Hiervoor wordt zo’n 450 hectare akkergrond gebruikt. De tulpen zijn voor de telers niet interessant vanwege de bloem, maar vanwege de bol. Deze gaan naar kassen in Rijnsburg en West-Friesland waar ze tot bloei worden gebracht. Vlak voor kerst komen ze dan als tulp op de markt.

Ben je een wandelaar én hou je van tulpen? Doe dan mee met de Tulpenwandeltocht. Deze tocht wordt sinds 2012 jaarlijks in april georganiseerd. Je kunt kiezen uit verschillende afstanden en elke route leidt je langs de mooiste velden.  Wil je toch liever fietsen? Dan doe je gewoon mee aan de tulpenfietstocht!

De kop van Goeree-Overflakkee

De Kop van Goeree-Overflakkee is het gebied rondom Ouddorp. Er zijn stranden, duinen, een bos, gorzen, slikken en graslanden. Talloze wandel- en fietsroutes zijn er uitgestippeld en je geniet er van de rust die er heerst. De zilte zeelucht komt je al snel tegemoet als je richting de kust fietst. Je gaat vanzelf wat harder trappen!

De stranden staan bekend om de uitgestrektheid. Daardoor lijkt het zelfs in het hoogseizoen nooit druk. Er zijn legio strandtenten, die allemaal op palen zijn gebouwd. Ze blijven het hele seizoen staan. Kom je in het najaar of de winter? Dan is een kop warme chocolademelk bij de houtkachel ook heerlijk! Strandpaviljoen Paal10 is een fijne locatie voor een borrel of een hapje na een dag genieten op het strand. Er staan verrassend veel vegetarische gerechten op de kaart en de witte wijn …..  ach, die moet je zelf maar gaan proeven!

Varen vanaf Stellendam

Als je het eiland bezoekt, is een tochtje met een boot eigenlijk wel verplichte kost. Wij gingen dit keer met een Zalmschouw van de Groene Vaart. Een zalmschouw is een platbodem die in vroeger tijden werd gebruikt voor het vissen op zalm, witvis en paling. Vanaf de oude haven van Stellendam, bij Molen de Korenlust, vertrek je voor een mooi tochtje. Je mag zelf varen, maar wil je liever dat een schipper meegaat, is dat ook mogelijk.

Historische stad Goedereede

Er is maar een stad op het eiland en dat is Goedereede. In de kleine straten staan talloze prachtige pandjes, een kerk met een mooi verhaal en er is een dorpsplein met wat horecagelegenheden. Als je er heen gaat, boek dan zeker een stadswandeling met een gids. Zo leer je nog veel meer over de enige stad die Goeree-Overflakkee rijk is.

Middelharnis/Sommelsdijk

Middelharnis, oftewel Menheerse, is het grootste dorp op het eiland. Er is een winkelgebied, een gezellige haven met eetcafés en restaurants en in het naastgelegen Sommelsdijk staat het Streekmuseum. Hier wordt de eilandgeschiedenis verteld in vaste en tijdelijke exposities. Het museum is gevestigd in een rijtje van oude huisjes uit de zeventiende eeuw.

Blijf je een nachtje slapen? Dan is het Kadehuisje een bijzondere ervaring. Het pand uit 1615 ligt prachtig aan de haven. Een heleboel authentieke details zijn tijdens de verbouwing behouden. Als je voor het huisje ontbijt is het genieten van de bedrijvigheid van een nieuwe dag. Motoren worden gestart, zeilen worden gehesen en de boten varen de haven uit. Het Kadehuisje wordt verhuurd als vakantiehuis, maar je kunt ook altijd even op de website kijken naar beschikbaarheid. Soms heb je geluk en kun je er ook een of twee nachten verblijven.

Brasserie ‘t Vingerling in Middelharnis

Op een mooie lentedag is het heerlijk om aan de haven te borrelen en te eten. Het geroezemoes van mensen om je heen, de bootjes die terugkomen van een dag op het water en de gezellige reuring die een haventje nu eenmaal met zich meebrengt, creëert een fijne sfeer.

Brasserie ’t Vingerling beschikt over een ruim terras pal aan de haven. Het menu wisselt elke maand en de gerechten zijn om bij te watertanden. Probeer zeker de Stellendamse garnalen, deze worden om de hoek gevangen en staan regelmatig op de kaart. De bediening is vriendelijk en de prijs-kwaliteit is misschien wel de beste van het eiland. Is het weer wat minder? Dan eet je gewoon binnen in het prachtige monumentale pand aan ‘t Vingerling.

Leuk om te weten!

  • Op Goeree-Overflakkee staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Het eiland staat in de top 100 van duurzame vakantiebestemmingen
  • Goeree-Overflakkee is in 2020 volledig energieneutraal
  • In de winter overwinteren bij Battenoord flamingo’s. Je hoeft dus niet naar Curaçao om deze roze vogels te spotten! De wilde flamingo’s vliegen meestal rond oktober vanuit Duitsland naar het Grevelingenmeer, waar ze blijven tot april
Overzicht