Zeilbootjes in het haventje

Wandelschoenen aan en gaan!
De paden op met koffiestop: Battenoord en Herkingen

Zeilbootjes in het haventje

Het Zuid-Hollandse Goeree-Overflakkee: een eiland om verliefd op te worden. De mensen zijn vriendelijk, er is nog écht ruimte en de natuur is prachtig. Ontdek het zelf tijdens deze wandeling.

Wandelen over de dijk bij Battenoord

Als het een mooie heldere dag is, ga ik gedurende het hele jaar graag wandelen. Ik kies dan vaak voor de dijk bij Battenoord. Volgens Wikipedia is Battenoord een gehucht en daar kan ik ze geen ongelijk in geven. Het is een piepklein dorp, gelegen aan het Grevelingenmeer. En dat is het mooie. Het meer is het grootste zoutwatermeer van West-Europa en wordt veel gebruikt door watersporters. Maar het is ook een paradijs voor talloze vogels en eenden, zoals de kuifeend, de pijlstaart en zelfs ook rotganzen. Die zijn op het zoute water helemaal in hun element. Sinds 2016 overwinteren op het meer zelfs ook drie soorten flamingo’s! Zij komen vanuit Duitsland en zijn van oktober tot april te zien.

Als ik uit mijn auto stap, voel ik direct de energie stromen, ik vind het zo heerlijk om hier te zijn! De dijk is één rechte lange lijn, maar verveelt niet. Integendeel, juist door de eenvoud is het fijn lopen en geeft rust. Aan je linkerhand zie je het Grevelingenmeer en rechts staan grote windmolens die zoeven in de wind. In de lente en het voorjaar ruik je het zout van het meer, hoor je het gekwetter van de vogels en zie je in de verte het zeil van een boot. Storm, kou en regen zorgen in het najaar en de winter voor een fris hoofd zonder zorgen of negatieve gedachten. Deze waaien als vanzelf mee met de wind! Tijdens de wandeling word je door middel van informatieborden ook geïnformeerd over de invloed die de Watersnoodramp van 1953 heeft gehad op Battenoord en het gebied eromheen. Voor je het weet kom je aan in Herkingen, het dorpje naast Battenoord. En dan is het wel tijd voor koffie!

QmF0dGVub29yZCAtIEhlcmtpbmdlbiAtIDg=

Theetuin de Bongerd

Een pareltje, ik kan het niet anders noemen. Theetuin de Bongerd ligt een beetje verstopt in het plaatsje Herkingen. Binnen is er plek voor zo’n 30 personen, maar het gaat natuurlijk om het buiten zijn. Je bent tenslotte in een theetuin! Het is heerlijk om op een zomerse dag in de schaduw van de appelbomen te genieten van een pot thee met homemade gebak. In de tuin staan tal van beelden en als je geluk hebt scharrelen de kippetjes rond je voeten. Als je er met een vriendin heen gaat, garandeer ik je dat je er de eerste uren niet wegkomt. De theetuin is het hele jaar geopend op vrijdag, zaterdag en zondag van 10 uur ‘s morgens tot zonsondergang.

Loop na je bezoek aan de theetuin ook nog even door naar Molen de Dankbaarheid. Het is maar een paar minuutjes verderop. Deze bijzonder mooie molen stamt uit 1841 en is elke zaterdag tussen 10 en 4 geopend voor publiek.

QmF0dGVub29yZCAtIEhlcmtpbmdlbiAtIDM=QmF0dGVub29yZCAtIEhlcmtpbmdlbiAtIDc=

Praktische informatie:

Wat?  Wandelen bij Battenoord en Herkingen
Waar? Parkeren kan bij Camping de Grevelingen
Koffiestop: Theetuin de Bongerd – Molendijk 65, Herkingen
Lieve fietsen? Ontdek Goeree per e-bike

Ontdek meer van Goeree-Overflakkee 

Overzicht