Een laptop op tafel met twee handen erbij die een potlood vasthouden.

Even echt er tussenuit? Ga offline!
Digitale detox (vakantie)

Een laptop op tafel met twee handen erbij die een potlood vasthouden.
Je komt pas echt tot rust en hebt pas echt vakantie wanneer je ook alle online prikkels afsluit. Ga offline om echt te kunnen genieten! Kies voor een digitale detox vakantie.

Digitale detox: hét recept voor een ontspannende vakantie

Heb je het al gehoord? Een ‘digitale detox’ is de nieuwe ultieme luxe. Het is hét recept om echt te ontspannen tijdens je vakantie of minibreak – en dus ook om goed uitgerust terug te komen. Heb jij het al eens geprobeerd?

Wat is een digitale detox?

Een digitale detox wil zeggen dat je jezelf tijdens je vakantie losrukt van al die schermpjes. Niet de hele tijd Facebook checken, apps en mails beantwoorden of wezenloos naar Netflix staren, maar weg die telefoon, dicht die laptop en uit die televisie.

De voordelen van offline zijn

Twijfel je nog of een paar dagen offline gaan wel echt iets voor jou is? Ontdek alle voordelen:

  • Als je offline gaat, heb je opeens tijd over
  • Alle tijd om echt te genieten van de omgeving en elkaar
  • Tijd voor goede gesprekken of een goed boek
  • Tijd voor knus naar het haardvuur kijken, of romantisch naar de branding luisteren
  • Je krijgt weer ruimte in je hoofd voor andere dingen, creativiteit en ideeën
  • Je zult zien dat je, als je al die digitale prikkels wegneemt, veel makkelijker kunt ontspannen en genieten

Precies daarom is een digitale detox vakantie ook zo fijn.

Een luxe trekkershut in de ochtendzon, met dauw in het gras.

De beste plekken voor een digitale detox

Klinkt goed toch? Er is alleen één probleempje: onze schermpjes werken behoorlijk verslavend. Je kunt je wel voornemen dat je niet op je telefoon zult kijken, maar de verleiding om het toch ‘even’ te doen is oh zo groot.

Daarom kun je jezelf het beste een handje helpen door een ideale bestemming uit te kiezen voor je digitale detox vakantie. De fijnste plekjes om offline te zijn, liggen meestal nogal afgelegen. Want als je geen bereik hebt, laat je je telefoon toch een stuk makkelijker liggen. Bovendien heb je op zulke landelijke ‘hideaways’ ook veel minder last van andere prikkels, zoals langsrazend verkeer, lichtvervuiling en (als je daar gevoelig voor bent) straling van zendmasten.

Maar een centrale ligging en gratis WiFi zijn toch de eerste dingen waarnaar we kijken als we een bestemming zoeken? Dat klopt vaak wel. Maar het zou dus wel eens een heel goed idee kunnen zijn om dat eens te veranderen en juist het tegenovergestelde te zoeken. Als je eenmaal een ‘digital detox’ hebt geprobeerd, kies je in de toekomst vast nog vaker voor deze ultieme vorm van ontspanning. Wij hebben alvast een paar geschikte plekjes voor je gevonden.

Ontdek alle boeken van Bijzonder Plekje

Bestel onze boeken