Verlichte vuurtoren op Schiermonnikoog

4 tips voor Schier
Schiermonnikoog: een miljoen-sterren-eiland

Verlichte vuurtoren op Schiermonnikoog

Eén van de weinige plekken in Nederland waar je de sterrenhemel op zijn allermooist kunt zien, is op Schiermonnikoog. Dit kleine maar fijne Waddeneiland is namelijk één van de donkerste plekken van ons land. Hier is donker nog echt donker en als je met helder weer omhoog kijkt, zie je meer sterren dan ooit. De herfst- en wintermaanden zijn de beste tijd om de duisternis te ontdekken op Schiermonnikoog. Extra fijn: op het eiland is het tijdens de donkere maanden heerlijk rustig! Vier tips voor Schier:

1. Schiermonnikoog op de fiets

Schiermonnikoog is klein en auto’s zijn dan ook niet toegestaan op het eiland. Ik laat mijn auto met een gerust hart achter in Lauwersoog. Het openbaar vervoer per bus is op Schier namelijk prima geregeld en het eiland verkennen per fiets is een aanrader vanwege de korte afstanden. Ook in het donker! Het schemert als we vanuit het enige dorp op het eiland door de duinen en het bos naar strandpaviljoen de Marlijn fietsen. In de zomer is dit the place to be maar ook in de winter kun je hier heerlijk eten.

2. De duinen by night

De combinatie van de zilte lucht, het buiten zijn en het lekkere eten met een wijntje erbij maakt rozig. Maar het is nog lang geen tijd om te gaan slapen! Na ons diner bij de Marlijn gaan we namelijk de duisternis in voor een uniek nachtelijk avontuur in de duinen. Startpunt is het bunkermuseum in Schlei. Een lokale gids neemt ons vanuit hier mee de duinen in langs verborgen bunkers en oude loopgraven. Het terrein is ruw, de paden smal, het is pikdonker en we komen op plekken waar je normaal niet mag komen. De grootste bunker van het eiland is de Wasserman en vanaf hier heb je een prachtig weids uitzicht op de sterrenhemel. Het regelmatige schijnsel van de vuurtoren in de verte is ons enige baken in deze donkere nacht. Er bestaan hele handige apps waarmee je op eigen houtje de sterrenhemel kunt ontdekken maar wij krijgen gezelschap van een echte sterrenkundige en dat is natuurlijk veel leuker!

(foto’s Schiermonnikoog in het donker: Ronald Rozema)

3. Zwerven door de duinen op Schiermonnikoog

De nacht is prachtig maar nu is het tijd om het eiland ook bij daglicht te verkennen! De volgende dag neemt strandjutter Thijs de Boer ons mee op een flinke wandeling door de duinen. Thijs is geboren en getogen op Schiermonnikoog en hij weet alles over de flora en fauna van het eiland. Bij iedere bocht is het duinlandschap weer anders en het enige wat we horen zijn vogelgeluiden en het kalme ruizen van de zee. Onderweg vertelt hij over de bijzondere planten en dieren(sporen) die we tegen komen. Wist je dat je de besjes van de duindoorn kunt opeten en dat twee van deze besjes net zoveel vitamine C bevatten als één sinaasappel? Thijs is ook eigenaar van het schelpenmuseum op Schier, zijn schelpencollectie bestaat uit maar liefst 1500 verschillende soorten!

4. Eindeloze stranden op Schier

Sprakeloos. Indrukwekkend. De rust, ruimte en ongereptheid van de eindeloze zandvlakte is ontroerend mooi en maakt indruk. Wat een fijne plek is dit! De stranden van Schiermonnikoog zijn heel breed. Op sommige plekken zelfs meer dan een kilometer. Langs de waterlijn is van alles te vinden. Thijs heeft ons verteld dat de winter de beste tijd is om schelpen te zoeken. Door de harde wind en stormen wordt de zeebodem omgewoeld en spoelt er meer aan dan in de zomer. We boffen met het weer en het is dan ook heerlijk op het strand. De buitenlucht maakt hongerig en met rode wangen van de kou schuiven we aan voor een lekkere lunch bij Restaurant Norderstraun. Dan is het alweer tijd om terug te gaan naar het vasteland. Maar één ding weet ik zeker, hier kom ik terug! Mijn bijzondere bezoek aan Schiermonnikoog heeft maar weer bewezen dat je voor een paradijs echt niet altijd ver weg hoeft te gaan.

(foto: Ronald Rozema)

Wil je ook de duisternis ontdekken op Schiermonnikoog?

Je kunt natuurlijk zelf op pad gaan op Schiermonnikoog maar het is nóg leuker om dat met een local te doen. Natuurmonumenten organiseert regelmatig sterrenkijk-avonden en avondwandelingen waarbij je op pad gaat met een gids. Tip: zorg voor stevige wandelschoenen.

Meer tips over Schiermonnikoog:

Overnachten op Schiermonnikoog:

  •  123 Schiermonnikoog verhuurt prachtige vakantiehuizen op het mooie waddeneiland Schiermonnikoog, voor 4 tot 12 personen. Sfeervol ingericht, een warme uitstraling, comfortabel: echte bijzondere plekjes.
  • Strandresort Schier ligt aan de rand van de duinen, op 400 meter van zee en biedt moderne appartementen voor 2-8 personen.
Overzicht