Dalarna is misschien wel een van de kleurrijkste regio’s van Zweden. Wil je alle elementen op je gemak ontdekken, dan is een rondreis een goed idee. Onderweg zijn er genoeg sfeervolle B&B’s, vakantiehuisjes en hotels die bij kunnen dragen aan je Dalarna-experience. We kozen een paar bijzondere plekjes voor je uit: 5x bijzonder overnachten in Dalarna.
Tip 1: Klosters Herrgard, Kloster
De weg naar Klosters Herrgard is onverhard en voert kilometerslang door naaldbossen, langs uitgestrekte weides en kabbelende beekjes. Elk moment verwacht je oog in oog te staan met een hert, wild zwijn of eland. Geluksvogels kunnen hier zelfs bruine beren en wolven spotten. Al heeft eigenaar Johan Backlin liever dat deze Zweedse ‘big 2’ een blokje omgaan; er lopen prachtige kuddes koeien en schapen op zijn landgoed. Johan’s B&B is gevestigd in een bijgebouw van een oud klooster. De vier 2-persoonskamers zijn comfortabel gemoderniseerd, maar ademen nog wel de romantische 1900 sfeer. In de gemeenschappelijk eetzaal serveert Johan in de ochtend een ontbijtje met lekkers van eigen land. Vorig jaar opende hij in de prachtig gerestaureerde vleugel van het klooster ook een café. Hier geniet je binnen én buiten van fika aan de ruisende rivier. Tip: bij Klosters Herrgard kun je een tafel boeken volgens het concept ‘The Edible Country’ (zoals ook in Småland). Bij de picknicktafel aan de rivier stel je zelf een diner samen van biologische ingrediënten; vlees van eigen kudde, groenten uit de permacultuurtuin en ingrediënten uit het bos. Maar je kunt ook een chef-kok boeken die voor jou het diner bereidt.
Klosters Herrgård – Kloster 123, Garpenberg
Tip 2: Polhem B&B, Falun
Het rood van de Zweedse huizen is geboren in het stadje Falun, waar zich de grootste kopermijn van het land bevindt. Letterlijk aan de rand van dit industriële erfgoed staat Polhem B&B. Vanuit je kamer in dit 18de eeuwse verblijf kijk je recht in de groeve. Vooral tijdens zonsondergang geeft dit een spectaculair uitzicht! De spiksplinternieuwe kamers zijn vernoemd naar beroemde mijningenieurs die hier woonden. De vijf 2-persoonskamers én twee familiekamers zijn licht en sfeervol ingericht en voorzien van historisch patronenbehang. Ze hebben een gedeelde douche en toilet. ’s Ochtends staat het ontbijt voor je klaar in de koelkast in de gemeenschappelijk keuken. Geen bijzondere luxe, maar wel een warme aanrader vanwege de schilderachtige ligging. Na het ontbijt wandel je namelijk zo het culturele hart van de Grote Koperberg binnen. Hier vind je behalve een leuk interactief museum onder meer ook de verffabriek die de rode kleurstof uit koper verwerkt: faluröd. Wie wil, kan ook afdalen in de oude mijn. Bij restaurant Geschwornergarden komt het koper terug in de bar, een echte blikvanger. Hier geniet je in stijl van een ‘lunch van de dag’. Voor een fika moet je naar Gjuthuset, waar je met je koffie en taartjes een plekje kunt zoeken in een van de knusse koffiekamertjes. Tijd voor een diner in Falun? The place to be is Banken. Nordic cuisine in een voormalig bankgebouw.
Polhem B&B – Krongårdsvägen 15, Falun
Tip 3: Näsets Marcusgård, Furudal
Nederlanders Mireille en Willem startten in het groene Furudal een duurzaam logeerconcept: Näsets Marcusgård. Op het voormalige boerenerf van Marcus Eriksson richtten ze verschillende accommodaties in. Zo kun je hoog tussen de bomen slapen in de Supermaan, een rode ronde tent. Binnen wacht je een comfortabel 2-persoonsbed bij het houtkacheltje. Verderop staat Oddis Öga, een bijzondere boshut met een stalen schil. Hier kun je met vier personen slapen. Het grote ronde raam heeft geen gordijnen, zodat je de romantische zonsopkomst tussen de pijnbomen kunt bewonderen. Liever wat meer ruimte? Dichtbij de boerderij vind je twee houten bijgebouwen waarin een appartement is ingericht. Zo is het Fahüs (8 personen) helemaal opgetrokken in Zweedse retrostijl. Het huis heeft bovendien een fijne, klassieke Zweedse veranda. Appartement Hölada (6-persoons) ernaast heeft nog een traditioneel houtgestookt fornuis.
Hier, midden in het bos, nemen Mireille en Willem je graag mee voor een ultieme seizoensbeleving. Zo kun je in de winter schaatsen over een ijsbaan in het bos. Ook kan de saunatent dan voor de gelegenheid in het bos worden opgestookt. In de zomer kun je onder leiding van een gids wildpluk wandelen. Of beproef je geluk op het meer met de beste visser uit de regio. Onder de kapschuur staat een lange tafel klaar voor een verwenontbijtje of een gezellige table d‘hôtes.
Tip: Binnenkort is er een nieuwe accommodatie klaar: een logeerboot op het meer.
Näsets Marcusgård – Naset Timmervägen 28, Furudal
Tip 4: Smidgården, Fryksås
In de heuvelachtige bossen van Dalarna liggen tal van ‘fäbodar’ verscholen. De meeste van deze karakteristieke houten schuren staan inmiddels leeg. Maar generaties lang werden ze door boeren als ‘zomerboerderij’ gebruikt op een afgelegen stuk land. Koeien en geiten werden er gemolken, kaas en boter werd ter plekke bereid en verkocht. Ook in bergdorpje Fryksås, een populair skioord in de winter, vind je nog verschillende van deze mooie schuren. Zo verbouwde Per Länsmans dit erfgoed van zijn grootouders tot restaurant met rondom verschillende gastenverblijven. Bij dit Smidgården, dat hij samen runt met zijn vrouw Liselott, kun je in alle seizoenen logeren. Er zijn twee appartementen in het hoofdgebouw, maar ook zeven houten cottages op de berg. Per timmerde er alles op maat met gebruik van oude bouwmaterialen. Zo zijn er knusse bedstedes met gordijnen van vintage stofjes. Het bijbehorende café/restaurant staat bekend om zijn verse wafels. In de winter staat er stevige wintersportkost op het menu. In de zomermaanden kun je culinair genieten bij de buren. Bij Fryksås Hotel serveren ze verse vis en wild uit de regio. Het uitzicht is hier net zo voortreffelijk als het eten. Tip: boek een ‘fäbodrelax’ als je hier logeert. Je hebt de sauna en het zwembad dan helemaal voor jezelf.
Smidgården – Fryksås 248, Orsa
Tip 5: Wålstedts, Dala-Floda
De opa van Per Wålstedt kocht in de vijftiger jaren een leegstaande fäbod, een eeuwenoude houten zomerboerderijtje. Hij demonteerde het, verhuisde het en bouwde het weer op in een afgelegen stukje bos bij Dala-Floda. Vrienden en familie konden hier een nachtje komen logeren. Of, als er rook uit de schoorsteen kringelde, genieten van een ‘fika’ na een stevige wandeling. Per en zijn vrouw Meta herstelden deze traditie in ere. Als verlengstuk van hun biologische akkerbouwbedrijf verhuren ze de fäbod tussen half mei en half september. Inclusief een gevulde ‘koelkast’ vol eigen oogst. Maar eerst moet er gewandeld worden. Zo’n 5 kilometer, dwars door de bosbesbossen. Het huisje is liefdevol ingericht met oude spulletjes uit de familie. Er staat een stapelbed waarin, boven en onder, twee volwassenen naast elkaar kunnen slapen. In de vensterbank staan geraniums en in de grote kast vind je alles wat je nodig hebt voor een gezellige avond. Behalve dan elektra en stromend water. Gelukkig ligt er voldoende brandhout om een maaltijd te koken op het vuur. En om de nacht warm door te komen. Meta geeft vers brood en kanelbullar mee voor het ontbijt. Boven het vuur kun je als je wilt nog worstjes en eieren bereiden. Zo, met een bordje op schoot op de veranda, voel je je écht de koning te rijk in de natuur van Dalarna.
Wålstedts Gård – Hagen 13, Dala-Floda
Op vakantie naar Dalarna?
Lees ook deze tips voor een vakantie in Dalarna: