Mensen genieten in de zon van lekkers

Stappen en happen
Tips: de paden op met koffiestop

Mensen genieten in de zon van lekkers

Hou je van wandelen en vind je het extra leuk als je onderweg een bijzonder plekje tegenkomt voor een koffietje, terrasje of lunch? Ontdek deze tips: de paden op met koffiestop.

1. WOODZ op de Veluwe

WOODZ is de leukste plek voor een tussenstop tijdens een wandeling over de Veluwe. Gelegen aan de rand van de Posbank ligt dit stoere restaurant. Het aantal zitplaatsen binnen is beperkt, maar ook in de winter is het terras van WOODZ een geliefde plek. Kachels van Weltevree branden, er liggen dekentjes voor je klaar en de stoelen en banken zijn bedekt met schapenvachten. ’s Zomers vind je een plekje in het gras, op de picknickbanken van Weltevree of in de schaduw onder het deels overdekte terras. Neem je kinderen met een gerust hart mee. Jij met een wijntje in je hand, zij spelend met de kabelbaan, op de glijbaan of in het zand. 

Langs WOODZ lopen verschillende wandelroutes: de blauwe route Beekhuizen Keienberg Veluwezoom van 4 kilometer en de bruine route Heuven Beekhuizen Veluwezoom van 9 kilometer (aanrader!).

Restaurant in het bos op de Veluwe, WOODZ

2. Boshuis Venkraai in Oisterwijk

Het idyllische rietgedekte Boshuis Venkraai ligt tussen bos, heide en vennen. Temidden van een uitgebreid netwerk van fiets- en wandelpaden. Heel handig, alle wegen leiden naar het authentieke boscafé, gevestigd in een voormalige boswachterswoning. De ouderwetse inrichting met tapijtjes op tafel en het grote terras met speelgelegenheid voor de kleintjes staan garant voor een paar uurtjes Brabantse gezelligheid! 

In natuurgebied de Oisterwijkse Bossen en Vennen vind je tal van vennen. Tijdens een wandeling van bijna 10 kilometer wandel je langs maar liefst 14 mooie bosmeertjes. Op een windstille dag is de spiegeling in het water prachtig. Start bij het bezoekerscentrum in Oisterwijk en volg de route langs statige lanen, heide, vennen en dennen.

(Foto: Visit Brabant)

3. Grand Café Groeneveld

Aan de rand van Baarn ligt het indrukwekkende Kasteel Groeneveld, met in het koetshuis Grand Café Groeneveld. Een gezellige plek, zowel binnen als buiten, voor een kopje koffie met taart, een lunch of een high tea met vriendinnen. Met zicht op het kasteel geniet je hier van lekkers in een historisch decor.

Over het Landgoed Groeneveld lopen wandelingen van diverse afstanden. Wandel de route van 7,35 km over Kasteel Groeneveld en Boswachterij de Vuursche en je komt door bos, over landgoederen met af en toe een klimmetje (Utrechtse Heuvelrug). De route vind je bij Route.nl.

Het terras van Grand Café Groeneveld in Baarn

4. Sparjebird bij Beetsterzwaag

Wanneer je je afvraagt waarom Zuidoost Friesland ook wel het Andere Friesland wordt genoemd, dan moet je gaan wandelen bij Beetsterzwaag. Daar vind je vanzelf het antwoord in de eeuwenoude bossen en bij de statige landgoederen. Aan welke kant je Beetsterzwaag ook verlaat, je bevindt je direct in het bos. Wandel de Trage Tocht Beetsterzwaag van 13 kilometer door het Wallebos met het vlonderpad en volg het beekdal van het Koningsdiep langs Landgoed Lauswolt en over Landgoed Olterterp.

Ten zuiden van Beetsterzwaag ligt Speelbos Sparjebird met het gelijknamige boscafé. Een toffe blokhut waar je kinderen spelen en jij geniet op het terras of binnen in de stoere en gezellig hut, met een zithoek rond een houtkachel. De kinderen kunnen eindeloos buiten spelen: kliederen met water bij de waterpomp, hink-stap-sprong over boomstammen, verschillende touwbruggen, een echte klimboom en er loopt een dierenpad door het pad. Rooster marshmallows boven het kampvuur, geniet van huisgemaakt gebak of een borrel in het bos.

5. buiten in de kuil in Lage Vuursche

De Utrechtse Heuvelrug, die dwars door Nederland loopt, bestaat uit een aaneenschakeling van bossen en heuvels, eindeloze wandelpaden, landgoederen, mooie dorpen… Een van die dorpen is de Lage Vuursche, startpunt voor een wandeling bij Landgoed Drakensteyn. Vanuit daar loop je in enkele minuten naar het beginpunt van de wandeling Stulp en kasteeltuin van 6 kilometer. De wetenschap dat buiten in de kuil op je wacht, maakt de wandeling nog leuker. 

Buiten in de kuil is een pleisterplaats in elk seizoen. ’s Winters warm bij de kachel, in de zomer op het grote terras. Of je nu komt aanwaaien met vieze wandelschoenen of onder de modder zit van het mountainbiken, bij buiten ben je altijd welkom. Het beste plan je je bezoek rond lunchtijd zodat je hier geniet van rijkelijk belegde stoere boterhammen, boerenburgers, soepen en salades en buitengewone tosti’s. Lekker van zichzelf (door veel verse producten) en extra lekker door de frisse buitenlucht waar je trek van krijgt.

6. Villa Heidetuin in Bergen op Zoom

Direct nadat je de stad verlaat, rijd je Landgoed Lievensberg op, een park met statige lanen, bos, heide en rododendrons. Daar ligt Villa Heidetuin, een statig pand met een vleugje Franse charme en Brabantse gastvrijheid. In de grote tuin voor het huis vind je allemaal verschillende zitjes, van hangstoelen tot loungebanken, beach chairs en lange aanschuiftafels. Een heerlijk ‘hier-hoef-je-niet-meer-weg’ adres.

Vanaf de voordeur loop je direct het park in, over groene lanen en door eeuwenoude bossen. Maak een stevige wandeling en vervolg je dag op het terras van Villa Heidetuin.

7. De Wolfsberg in Groesbeek

Op een prachtige locatie in Groesbeek, aan de rand van het bos en met uitzicht over de heuvels, ligt Hotel De Wolfsberg. Met het grote en zonnige terras is dit een plekje om urenlang te vertoeven. Plan vooraf je wandeling door de aangrenzende bossen, eenmaal een plekje op het terras bemachtigd weet ik niet of je nog wel opstaat.

Rondom De Wolfsberg lopen talloze wandelingen. Over heuvels en door dalen, langs historie en wijngaarden. Kies voor de wijnwandeling van 16 km (start Biologische Wijnhoeve de Colonjes) en stop onderweg bij een van de terrassen in de wijngaarden.

Wit hotel in het groen, met groot terras met parasols

8. De Duivelsberg in Berg en Dal

In de heuvels van Berg en Dal, op de grens met Duitsland, ligt pannenkoekenrestaurant de Duivelsberg. Een pleisterplaats voor jong en oud. Maak een rondwandeling door de bossen, langs akkers en weilanden. Smalle paadjes lopen langs beekjes en bronnen. Na het wandelen door diepe dalen en over de heuvels smaakt je drankje (en/of pannenkoek) op het terras des te beter. Een fijne beloning na je inspanning!

Bij De Duivelsberg starten routes van verschillende lengtes. Ga je naar Duitsland of kies je voor de 4-heuvelen wandeling?

9. Het Aardhuis op de Veluwe

Wandelen, wild spotten en na afloop een bitterbal bij de borrel? Dat kan bij Het Aardhuis in Apeldoorn, een modern ingericht jachtchalet op de honderd meter hoge Aardmansberg. Het Aardhuis is naast restaurant ook bezoekerscentrum; een stijlvol entree van Kroondomein Het Loo. Hier begin je je wandeling met informatie verzamelen en sluit je in stijl af met een stamppot of stoofpotje.

Vanaf het bezoekerscentrum bij het Aardhuis starten wandelingen van verschillende lengtes, variërend van 2,5 tot 14 kilometer.

Houten jachtchalet op een heuvel

10. Dintelse Gorzen

Natuurgebied Dintelse Gorzen, onderdeel van de Brabantse Wal, is een echt wandelwalhalla. Je gaat dwars door voormalige schorren en slikken, ziet wilgen, vlier en duinriet en loopt – soms op maar een paar meter afstand – langs grote, grazende Schotse hooglanders. Wat een krachtpatsers zijn dat! Via bruggetjes, over kleine slootjes en boomstammen (leve je waterdichte winterlaarzen!), een beetje kruipdoor en sluipdoor kom je uiteindelijk ook bij de vogelhut. Met je verrekijker spot je hier de spierwitte zilverreiger, een blauwe kiekendief, de buizerd…

Met je frisse neus ben je in no-time opgewarmd bij restaurant & huiskamercafé Beneden Sas. Je komt er (afhankelijk vanuit welke richting je komt) heel leuk via het monumentale sluizencomplex waar je als je geluk hebt meteen het oude bruggetje over kunt

N.B. Probeer je wandeling op een doordeweekse dag te plannen. In de weekends is het erg druk in veel natuurgebieden. Mocht je niet anders kunnen dan op zaterdag of zondag, ga vroeg! Check van tevoren ook even de mogelijkheden en de openingstijden bij de horeca.

Een weekendje weg of op vakantie naar het bos?

Ontdek deze bijzondere plekjes in het bos

Overzicht