Vlonderpad in het Renkums Beekdal

Rondje Beekdal
De paden op met koffiestop: Renkums Beekdal

Vlonderpad in het Renkums Beekdal

Tussen Wageningen, Renkum en Bennekom ligt het Renkums Beekdal, een natuurgebied bestaande uit bossen, draslanden, weilanden en landgoed de Keijenberg. Trek je wandelschoenen aan om dit stukje Gelderland te verkennen, leuk in combinatie met een (koffie-)stop bij Boscafé de Beken.

Over het Renkums Beekdal

Het Renkums Beekdal vormt de verbinding tussen de Veluwe en de uiterwaarden langs Rijn. Het gebied is nog niet lang geleden ‘terug gegeven’ aan de natuur. De beek kan er weer vrij stromen en het wild kan vanaf de Veluwe weer de Rijn bereiken. Midden in het beekdal stroomt de beek, met aan weerszijden ‘drasland’, natte grond (moerasachtig) die niet toegankelijk is voor wandelaars. Om toch een mooie rondwandeling te kunnen maken, is een vlonderpad aangelegd, die de aangrenzende bossen met elkaar verbindt.

Wandelmogelijkheden vanuit het informatiecentrum

In het natuurgebied zijn verschillende wandelingen uitgezet:

  • Met kinderen is het Kabouterpad van 1000 stapjes heel erg leuk om te doen. Een rondje door het bos waarbij je tal van kabouters en leuke tafereeltjes spot.
  • Rondje Beekdal is een rondwandeling van 4,3 kilometer, aangegeven met blauwe pijltjes/paaltjes. Wandel langs landgoed de Keijenberg, over het vlonderpad, langs beken, door het bos. Een mooi en afwisselend rondje.
  • Het informatiecentrum heeft ook een rondwandeling Rondje Paradijs te koop van 7 kilometer, waarbij je richting Landgoed Quadenoord wandelt.
  • Er lopen ook twee klompenpaden; het Hartensepad van 14 kilometer en het Molenbeeksepad van 9 kilometer. Wandel langs beken, sprengen, over landgoederen, langs grafheuvels, door de uiterwaarden en over heide.

Een (koffie-)stop bij Boscafé de Beken

Naast het informatiecentrum van het Beekdal zit in een voormalige boerderij Boscafé de Beken. Het achterhuis, de deel, is omgebouwd tot café waar op koude dagen de haard brandt, met een gezellige zithoek met oma’s fauteuils. Op zonnige dagen is het terras favoriet. Terwijl je kinderen zich vermaken met de tractortjes, de waterplaats en de miniatuurboerderij, zit jij lekker op het terras.

Geniet van koffie met appeltaart en slagroom of een lunch van de eenvoudige lunchkaart, met verse kruiden en groenten uit eigen moestuin. In het bijbehorende Bakhuis wordt het heerlijke Bekenbrood gebakken, vers desembrood met biologisch meel van windkorenmolen De Vlijt uit Wageningen. Gebruikt bij de lunch en te koop om mee te nemen naar huis. Ook je lekkere koekje bij de koffie komt uit het Bakhuis.

Handig om te weten voor je wandeling in het Renkums Beekdal:

Wat: Rondwandeling vanuit informatiecentrum Renkums Beekdal
Waar: Nieuwe Keijenbergseweg 170 6871 VZ Renkum
Parkeren: gratis bij het informatiecentrum
Bezoekerscentrum geopend: van woensdag t/m zondag
Wandeling: Blauwe paaltjesroute van 4,3 kilometer
Met kinderen: 1000 stapjes kabouterwandeling

Tip: nog een bijzonder plekje in de buurt bezoeken? Ga koffie drinken of lunchen bij Eindeloos Koffie & Thee in Bennekom en vergeet niet een bezoek te brengen aan de Ommuurde Tuin!

Meer tips voor ‘De paden op met koffiestop’ vind je hier. 

Overzicht