Zonsondergang aan zee

Thuiskomen bij Bert aan Zee
Zeeland: Zeeuws genieten in Zoutelande

Zonsondergang aan zee

Een paar dagen naar Zeeland is altijd een goed idee. Ga logeren bij Bert aan Zee in Zoutelande en neem deze tips mee om herinneringen te maken waar je nog lang van geniet en graag zuinig op bent.

Zodra Vlissingen op de borden staat, verandert het uitzicht. De laatste 80 kilometer doorkruisen we een opvallend vlak landschap waar de wind vrij spel heeft over akkers met aardappelen en graan, af en toe een boerderij en een enkele molen. Ik zet mijn autoraam op een kier en ruik zelfs op deze afstand de zee.

En dan ineens… aan de horizon, hoge duinen om dit prachtige vlakke land te beschermen! Ik denk aan het gezegde “ons Zeeuwen bin zuunig” dat door dit uitzicht een andere betekenis krijgt. Want ja, de Zeeuwen hebben inderdaad veel om zuinig op te zijn!

Thuiskomen Bij Bert aan Zee

Boven op de hoge duintoppen staat wuivend helmgras. Het wijst ons de weg naar Zoutelande waar we dit weekend thuiskomen bij Bert aan Zee.

“Bij Bert aan Zee” bestaat uit twee vakantiehuisjes op het park Zee, Bos en Duin. Voor de familie Van Kruistum liggen aan dit stukje Zeeuwse kust net zo veel herinneringen als schelpen want inmiddels bakt de derde generatie hier zandtaartjes. De plaatselijke bakker legt bij binnenkomst de vaste bestelling voor ze klaar en het favoriete eetadres van de familie (op een prachtige plek in de duinen) heeft altijd wel een tafeltje voor hen vrij. Dit plekje in Zoutelande is voor hen al jaren een thuis!

Ze aarzelden dan ook geen moment toen ze vorig jaar twee huisjes konden kopen. Maanden van plannen, slopen, dromen en verbouwen volgden maar het resultaat mag er wezen: een 4- en een 6-persoonshuisje in de kleuren van de kust met de leukste Zeeuwse details. Vanaf deze zomer delen ze de huisjes en hun met liefde verzamelde Zeeland-tips graag ook met anderen.

Laat maar waaien

Hoewel Zoutelande bekend staat om het grootste aantal zonuren kan het natuurlijk een keer zo zijn dat de regen tegen het raam aan klettert en de zeewind om het huisje blaast. Ook dan zit je hier goed! Plof met z’n allen op de grote bank vol kussens of in één van de heerlijke bedden en laat al je plannen maar waaien! Ook binnen is er genoeg te doen! Bakken, lezen of knutselen; alle benodigdheden zijn aanwezig. 

Het zonnetje in huis

Maar als ’s morgens de zon door de grote ramen schijnt en de eerste stralen je naar buiten lokken dan kan je geluk hier niet op! Met vijf minuten lopen sta je op het brede strand met de voor Zeeland zo bekende palen. De duinen zijn hoog, het uitzicht magisch en de trappen…. steil! Een goede tip is dus om een strandhuisje te huren waar je tijdens je vakantie alle strandbenodigdheden in kunt laten staan. Zo’n strandkotje in de kenmerkende kleuren geel en blauw huur je bij verhuurbedrijf Riemens. Het woord ‘kotje’ doet zijn naam eer aan want hier zit de charme juist in de onvolkomenheden. Dus ja er kan een beetje verf of een haakje voor je luifel missen maar zo’n huisje mag volgens de familie Van Kruistum eigenlijk niet ontbreken…

Het Zeeuwse land doorkruisen op de fiets

Ik kan het me bijna niet voorstellen; maar heb je even genoeg van het strand, ga dan het Zeeuwse land doorkruisen. Op de fiets is dat natuurlijk het allerleukst. Overal in Zoutelande kun je (elektrische) fietsen huren en Bij Bert aan Zee is er genoeg mogelijkheid om ze te stallen en op te laden. In de zomer is er altijd wel een folklore markt in één van de omliggende dorpen. Ook hier komt de Zeeuwse zuinigheid goed van pas. Op de markten vind je vaak niet alleen kramen vol hebbedingen maar ook garages en kofferbakken van locals vol kringloopgeluk.

Een schuur vol moois die je zeker niet mag missen is die van Kato Wonen in Grijpskerke.

Zalig Zeeuws – proef Zeeland

Geen fan van brocante maar meer een foodie dan kun je op Walcheren je hart ophalen. Fiets bijvoorbeeld langs Brasser’s Korenmolen in Biggekerke en haal ambachtelijk Zeeuws meel voor koekjes van eigen deeg.

Pluk bramen, kersen, peren en appels bij pluktuin Hof Hazenberg in Aagtekerke (ook een mooie pluktuin met bloemen) en haal een ijsje bij ijsboerderij de Koehoorn in Mariekerke. Een fijne tussenstop voor een welverdiend (homemade) taartje is Theetuin de Koektrommel in Aagtekerke.

Stuk voor stuk adresjes om voor om te fietsen. Maar vergeet ook de boeren niet die met zelfgemaakte houten borden aan de weg duidelijk maken wat er te koop is op hun erf.

Na een fijne (fiets)tocht kom je thuis met manden vol lekkers. Thuis bij Bert aan Zee waar je de geplukte bloemen in de vaas zet, de BBQ vast aansteekt en de tafel dekt met mooi servies en tafellinnen. Voor culinaire inspiratie check je even Zeker Zeeuws om daarna je telefoon weer gauw weg te leggen en te genieten. Om herinneringen te maken waar je graag zuinig op bent. Misschien wel net zo zuunig als de Zeeuwen…

Een weekendje weg of op vakantie naar Zoutelande?

Overnachten: Bij Bert aan Zee
Kinderen en huisdieren welkom!

Lees alle tips voor een vakantie in Zeeland

Overzicht