Drie kinderen in het gras tijdens een vakantie in Oostenrijk

De paden op, de bergen in
Oostenrijk: gezinsvakantie in Grossarltal

Drie kinderen in het gras tijdens een vakantie in Oostenrijk

Het is niet zonder reden dat Oostenrijk in de zomer steeds populairder aan het worden is. Zoals Fraulein Maria jaren geleden al zong: ‘the hills are alive’. Zo voelt het ook als je er wandelt. Omgeven door prachtig groene bergen en met volop leuke activiteiten voor het hele gezin is een zomervakantie in Oostenrijk van harte aan te raden.

Hoewel velen van ons de bergen van Oostenrijk al wandelend willen ontdekken, zijn het vaak de kinderen die er voor zorgen dat er toch voor een andere bestemming gekozen wordt. ‘Die van ons kunnen helemaal niet zo lang wandelen’ of ‘dat wordt alleen maar zeuren’ zijn veel gehoorde uitspraken. Ook ik hield mijn hart vast: een week lang alleen met de kinderen wandelen, in het Grossarltal, zou dat wel goed gaan?

Vakantie in Grossarltal

Goed ging het zeker. Beter dan dat zelfs; er is zoveel te zien en doen dat we nog wel langer hadden willen blijven. Onze reis ging naar Grossarl, een piepklein dorp in de vallei van het nationale park Hohe Tauern.

Mijn eerste tip: splits je wandelvakantie in twee delen. Kies voor een aantal overnachtingen in de vallei en een aantal bovenop de berg. Zo kun je vanuit de vallei wandelingen maken en heb je ook wat meer opties voor activiteiten mocht het een dagje minder mooi weer zijn. Bovenop de berg slapen is een ervaring die je niet snel meer zult vergeten. En dan hoef je echt niet op een grote slaapzaal met lakens die maar 1x per seizoen gewassen worden!

Overnachten in het dal van Grossarltal

Een uitstekende uitvalsbasis voor je gezin in de vallei van Grossarltal is Pension Kendlbacher. Dit appartementencomplex ligt centraal en heeft een uitgebreid ontbijtbuffet. Met recht een fijne plek om ‘thuis te komen’ na een actieve vakantie dag. Maar ook oh-zo-fijn om hier een dagje te ontspannen in de spa of te genieten van het uitzicht op het terras terwijl de kinderen spelen op de trampoline of in de kinderspeelzaal.

Tafelvoetballen met boeren en boerinnen

Een bezoek aan het ‘Erlebnisreich’ in Mallnitz, of te wel het bezoekerscentrum van het nationale park, is een leuke start van de week. Hier maken kinderen mee hoe het is om zo groot te zijn als een mier tussen grassprieten en ervaren ook het uitzicht van vogels met berghutten in miniformaat. Ook kun je hier interactief memory spelen en tafelvoetballen met een boeren- en boerinnenteam. Ernaast is een restaurant voor de lunch (met veel gezelschapsspelletjes) en vanuit hier maak je ook een eerste korte wandeling naar een kraakhelder meer (perfect om scheersteentjes in te gooien) en imposante waterval. Zo proef je vast van wat je te wachten staat de komende dagen.

In de vallei is het erg goed eten bij Berg-Leben. Dit is zo’n plek die je op de eerste avond ontdekt en waar je dan vervolgens elke avond gaat eten. Als je niet in je appartement wilt koken, want die faciliteiten zijn er ook in Pension Kendlbacher. En twee supermarkten op loopafstand. Maar toch, wij vielen telkens voor de charmes en het eten van Berg-Leben. Een moderne kaart in een traditioneel Oostenrijks bergdorp. Daar houdt deze stadse dame wel van. Hier drink je na een intensieve wandeldag een koud biertje onder de roze kleurende hemel met op de achtergrond het geluid van een bergbeekje.

Berg-Leben – Marktplatz 13, Großarl

Regenachtige dag?

Mocht het tijdens je vakantie in het Grossarltal een dag wat minder weer zijn: niet getreurd. Geniet van een ontspannen ochtend in het pension en ga rond een uur of een naar Hotel Edelweiss, iets verderop. Hier hebben ze het grootste indoor glijbanen park dat ik ooit zag. Het gaat twee keer per middag open voor 1,5 uur en daarnaast kunnen de kinderen nog zwemmen in het ‘gewone’ zwembad. Voor de ouders zijn er zalige grote ligbanken waarop het goed toeven is met een boekje.

Hotel Edelweiss – Unterberg 65, Großarl

Prikkel de zintuigen

Vanaf je appartement wandel je in twee minuten naar de gondellift. Eenmaal boven wandel je in een half uur naar de Sinnesweg: een kort parcours dat gebouwd is op basis van de vijf elementen hout, vuur, aarde, metaal en water. Voor elk element is een kleine huisje geplaatst met een activiteit om je zintuigen te prikkelen. Zo kun je raden wat je ruikt, dammen bouwen en muziek maken. Vlak naast de Sinnesweg vind je de Geowolfalm. Dit is een berghut met uitgebreide lunchkaart en een even uitgebreid arsenaal aan skelters in de speeltuin. Op deze plekken vermaak je je met gemak de hele dag. Loop na afloop 5 minuten naar het Mittelstation om naar beneden te gaan, of wandel in 1,5 uur terug naar je appartement.

Plezier op wielen

Vlak bij het Mittelstation vind je het e-trail parcours met elektrische motoren in verschillende kindermaten. Hoewel de kinderen maar heel kort op het parcours mogen (10 minuten per keer) was dit voor hen het hoogtepunt van de week. Zo’n stoere motor waarmee je op een veilige manier over allerlei obstakels heen kon; een absolute aanrader! Voor de ouders is er een berghut om een drankje te halen en te genieten van het plezier van de kinderen.

Ook een leuk plezier op wielen is mountainkarten. Op een speciaal ontworpen kart de berg af racen. Vanaf 125 cm mogen de kinderen in een eigen kart, anders bij de ouders op schoot. Helm op en gaan! De rit duurt ongeveer 20 minuten en kan – als je dat wilt – ook best hard gaan!

Slapen op de berg

Het is zo leuk om ook een of twee dagen bovenop de berg te slapen. Bijvoorbeeld bij de Loosbühealm, een plek met een bijzondere locatie. Ideaal omdat je er met de auto kunt komen, het tegelijkertijd ook afgelegen ligt en een magisch uitzicht heeft. Het lichtelijk norse personeel moet je even links laten liggen en vooral genieten van het uitzicht en de zonsondergang. Er is een sauna die ze aanzetten op verzoek, een grote speeltuin voor de kinderen en konijntjes om mee te knuffelen en te voeren. Vraag om kamer 5; ideaal voor met het gezin en met een eigen wc en douche op de kamer.

Loosbühealm – Ellmau 74, 5611, Oostenrijk

Dagwandeling vanuit de Loosbühealm

Vanuit de berghut kun je een flinke wandeling maken die uitdagend begint maar heel goed te doen is met kinderen. Zorg dat je genoeg laagjes kleren meeneemt – de wind kan ineens koud de hoek om zetten. Wandel naar Grundegg, even klimmen en dan loop je langzaam richting Ellmaualm voor een heerlijke lunch (de noodlesoep is een aanrader). Ook hier zijn een speeltuin en knuffelkonijntjes dus de kinderen zijn wel even zoet. Heerlijk na zo’n dag van inspanning nog even vanaf het terras over de bergen te staren om vervolgens allemaal, door de gezonde en frisse berglucht, te slapen als een roos.

Een weekje wandelen in de bergen? Dat betekent ‘loskomen, opkikkeren en fris worden’, aldus mijn kinders. Ben jij ook klaar voor zo’n week?

Handig om te weten voor je trip naar het Grossarltal

Waar: Grossarl op ongeveer 1,5 uur van Salzburg.
Overnachten: Pension Kendlbacher & Loosbühealm
Wist je dat? Er ook erg veel wandelroutes zijn die je met kinderwagen kunt lopen?

Actieve familie? In het Grossarltal kun je ook een meerdaagse trekking maken van hut naar hut

Lees ook onze andere artikelen over Oostenrijk

Overzicht