Ontdek de paden in de Alde Feanen.

De mooiste natuurgebieden
Beleef de nationale parken in Nederland

Ontdek de paden in de Alde Feanen.
Nederland heeft 21 nationale parken, in het leven geroepen om de natuur en het landschap te beschermen. Beetje bij beetje verkennen wij deze bijzondere natuurplekken in Nederland.

N.P. Hoge Veluwe: het bekendste nationale park

Vraag een willekeurig iemand om de nationale parken van Nederland op te noemen en de Veluwe wordt gegarandeerd vermeld. Dit park is het bekendste nationale park van ons land. En dat niet alleen, de Veluwe is ook een van de mooiste natuurgebieden van ons land (volgens het Nederlandse publiek).

De combinatie van uitgestrekte bossen, heidevelden, zandverstuivingen en de mogelijkheid om de big five (wild zwijn, damhert, ree, edelhert en moeflon) te spotten, maakt de Veluwe een aantrekkelijke bestemming. Samen met alle mogelijkheden om te fietsen, wandelen, mountainbiken, steppen…

Onze tips voor een vakantie op de Veluwe

Groot hert met enorm gewei tegen de bosrand

Nieuw Land: het jongste nationale park

Het bijzondere aan nationaal park Nieuw Land is dat het park ontstaan is door mensenhanden. Geen rijke geschiedenis die terug gaat tot in de ijstijd, maar ontstaan door de inpoldering van de Zuiderzee. Een uniek en karakteristiek stukje natuur in Nederland. Nieuw Land bestaat uit de Oostvaardersplassen, de Lepelaarsplassen, het Markermeer en de Marker Wadden (alleen per boot bereikbaar).

Ben je op zoek naar rust, ruimte en weidsheid, bezoek dan de Marker Wadden, op ongeveer acht kilometer van Lelystad. Een stukje natuur bestaande uit strand, zandvlaktes, modderpoelen en ontelbaar veel vogels. Op het eiland zijn wandelpaden gemaakt, een uitkijktoren geeft je een goed beeld van het landschap en de archipel van 5 eilanden. Nieuw zijn een viertal duurzame vakantiehuisjes en een eenvoudig paviljoen voor een kop koffie.

Duinlandschap op de Marker Wadden

De Oosterschelde: het grootste nationaal park

Met ruim 350 m2 is de Oosterschelde het grootste nationaal park van ons land, voor een groot deel bestaande uit water. Het is de unieke onderwaterwereld, veroorzaakt door de getijden, die dit park uniek maakt. Verken dit park vanaf het water, vanaf de waterkant en onder water.

Met de historische stad Goes als uitvalsbasis zit je goed. Ga varen over de Oosterschelde, oesters rapen en direct proeven en zeehonden spotten.

Zeehonden op een zandbank in de Oosterschelde

Lauwersmeer N.P.: het meest donkere park

Echt donkere gebieden en nachten zijn zeldzaam. Wereldwijd bestaan er meer dan 30 Dark Sky Parken, gebieden waar het ‘s nachts nog echt donker wordt, waar geen lichtvervuiling is en waar je welkom bent om de nacht te beleven. In Nederland liggen twee van die Dark Sky Parken, waarvan Nationaal Park Lauwersmeer op de grens van Friesland en Groningen er eentje is. Ga mee op wildernis safari met de boswachter, ga ‘s nachts op pad om de Melkweg te bewonderen of vogels spotten.

Een roze lucht boven een veld

Alde Feanen N.P.: waterrijk park in Friesland

Tussen Leeuwarden en Heerenveen ligt het Nationaal Park Alde Feanen, een van de jongste parken van ons land. Het park bestaat uit moerasbossen, een wirwar van sloten en meren, weilanden en rietland. Het beste verken je dit park vanaf het water. Huur een boot vanuit Earnewâld (bij voorkeur elektrisch zodat je fluisterstil over het water gaat), neem een picknick mee en ga op zoek naar de Big Five van Alde Feanen: otter, ooievaar, aalscholver, roerdomp (soort reiger) en ree.

Lees onze tips voor de Alde Feanen

Nationaal Park Weerribben-Wieden

Nationaal Park Weerribben-Wieden is uniek, het is het grootste laagveengebied in West-Europa, gevormd door mensenhanden. Wanneer je langs hooi-, rietlanden en over meren vaart, fietst langs moerassen en tal van sloten en wandelt over het veen, lijkt het net alsof je in een doolhof bent beland. Kijk echt even op een kaart van het nationale park om goed te begrijpen hoe het doolhof van waterwegen en eilanden in elkaar steekt.

De meren, sloten, moerassen, hooi-, riet en weilanden zijn het leefgebied van tal van bijzondere planten- en dierensoorten. Wil je hier meer over te weten komen, bezoek dan zeker het Bezoekerscentrum De Wieden bij St. Jansklooster. Naast de bijzondere landschappen en natuur vind je hier dorpjes die qua charme niet onder doen voor Giethoorn, maar nog niet ontdekt zijn door het grote publiek.

Fietsveer van Natuurmonumenten varend door de Weerribben

Nationaal Park Duinen van Texel

De hele westkust van Texel hoort bij het Nationaal Park Duinen van Texel, van de Hors in het uiterste zuiden tot aan de vuurtoren in het noorden. Dwars door de duinen lopen tal van wandel- en fietspaden. Ook het bekende Ecomare met informatie over het Texelse landschap, de Wadden en zeehonden ligt in het nationale park. Ga je op pad met een gids of lekker zelf ontdekken? Vogels bewonderen bij een van de uitkijkpunten, eindeloos wandelen over het strand of struinen door de duinen?

Overige nationale parken in Nederland

 • N.P. Schiermonnikoog
 • Drents Friese Wold
 • Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa
 • Dwingelderveld
 • Zuid-Kennemerland
 • De Sallandse Heuvelrug
 • Veluwezoom
 • Utrechtse Heuvelrug
 • De Biesbosch
 • De Loonse en Drunense Duinen
 • De Maasduinen
 • De Groote Peel
 • De Meinweg
 • Grenspark De Zoom – Kalmthoutse Heide

Ontdek alle boeken van Bijzonder Plekje

Bestel onze boeken