Authentieke pandjes op Marken in Laag Holland

Plekjes in eigen land
Op vakantie in eigen land

Authentieke pandjes op Marken in Laag Holland
Je wilt graag op vakantie in eigen land, maar je hebt geen idee waar je naartoe moet gaan? Laat je verrassen door de schoonheid en diversiteit in ons kleine land. Elke provincie heeft haar eigen charme, waar ik je graag kort iets over vertel. Aan de hand van de tips en hoogtepunten die ik noem, kun je vast en zeker makkelijker een keuze maken waar je op vakantie gaat in eigen land. 12 provincies, 12 unieke bestemmingen voor een heerlijke vakantie dicht bij huis!

We hebben in Nederland de mooiste stranden, heerlijke steden, Friese meren en Twentse rust. En dat is nog maar een kleine greep uit het Hollandse aanbod. Ons land is verrassend veelzijdig en perfect voor een vakantie dicht bij huis.

Wat maakt een vakantie in Nederland nou zo bijzonder? Languit in het gras van mijn tuin kwam het antwoord: omdat we ons gelijk thuis voelen natuurlijk! Niks bijkomen van een lange reis, acclimatiseren en ander soort vakantiestress. A la minute een vakantie gevoel, hoe heerlijk! En je hond kan ook makkelijk mee op vakantie.

Doen dus, die vakantie dicht bij huis! Ik help je graag kiezen:

1. Favoriet Friesland

Wanneer je de provincie Friesland binnen rijdt, voel je dat je vakantie hier heerlijk gaat zijn. De drukte van het dagelijks leven maakt plaats voor rust en ruimte. Of je nu kiest voor een vakantie op of aan de Friese Meren, het ontdekken van de Friese elf steden, een stedentrip Leeuwarden maakt, een paar dagen uitwaaien op de Waddeneilanden of op zoek gaat naar de Friese Wouden, de charme van zuidwest Friesland… of… Actief, sportief, culinair of cultureel; Friesland heeft voor elk type vakantie wat! Wordt deze provincie na een vakantie ook jouw favoriet?

2. Er gaat niets boven Groningen

Het is toch beschamend dat ik deze kreet niet kan beamen… Niet omdat ik het er niet mee eens ben, maar omdat ik nog te weinig in Groningen ben geweest. De stad Groningen, de kust langs de Waddenzee, Nationaal Park Lauwersmeer, de ommelanden met de wierdendorpen, vestingstadje Bourtange, het Westerkwartier… Als er één provincie is die meer te bieden heeft dan je verwacht, dan is het Groningen! Laten we het samen ontdekken!

3. Oerprovincie Drenthe

Drenthe, de provincie voor fietsers en wandelaars. Voor natuurliefhebbers en rustzoekers. Met iconen als de hunebedden en de Koloniën van Weldadigheid. Met bossen en heidevelden, de nationale parken Dwingelderveld en Drents-Friese Wold. Deze provincie wordt ook wel gezien als oerprovincie en biedt ook voor kinderen veel te doen, het is één grote speeltuin. Dus wil je actief genieten of opladen in alle rust: ga op vakantie naar Drenthe!

Grote Friese boerderij aan het water met bootjes in de vaart

4. Verrassend Overijssel

Overijssel is een provincie van verrassingen. Misschien als provincie wel de minst bekende en met de minst aansprekende naam, maar Overijssel heeft je zoveel te bieden. Wanneer ik het heb over het Vechtdal met de rivier de Vecht, landgoederen, bos en zandverstuivingen, Salland met de Sallandse Heuvelrug, Twente met authentieke boerderijen, rust en ruimte, het waterrijke Nationaal Park Weerribben-Wieden en historische Hanzesteden langs de IJssel gaat er vast en zeker een belletje rinkelen. Waar je ook op vakantie gaat in Overijssel, de verrassing is groot!

Een dijkje slingert langs de dijk van de Vecht

5. Groen Gelderland

Een van de provincies in de top 3 waar de meeste toeristen in ons land naar toe gaan, is Gelderland. De grootste aantrekkingskracht van deze provincie is de groene schatkamer van Nederland: de Veluwe. De natuur trekt jaarlijks veel bezoekers, maar Gelderland heeft veel meer te bieden. De landelijke Achterhoek, Rivierenland met o.a. de Betuwe en het Land van Maas en Waal, steden als Arnhem en Nijmegen; geen moment om je te vervelen tijdens je vakantie in Gelderland.

Zandvlakte met dennenbomen

6. Veelzijdig Utrecht

De centrale ligging van Utrecht is fijn. Waar je ook woont in Nederland, je hoeft nooit lang te reizen voor een vakantie in Utrecht. Met de prachtige Domstad als stralend middelpunt biedt deze provincie een combinatie van stad en natuur. Voor een gezellige stedentrip ga je naar Utrecht en Amersfoort. Wil je de natuur intrekken, ontdek de Utrechtse Heuvelrug met landgoederen en met plaatsen als Soest, Baarn, Doorn en Zeist. Het water op? Ga varen op de Vechtstreek of volg de Waterlinie langs forten en kastelen. Vergeet ook zeker het Groene Hart niet, met steden als heksenstad Oudewater, kaasstad Woerden en historisch Montfoort.

Een meisje met blonde krullen in een wit hemdje in een rode kano tussen de waterlelies. Een bonte koe kijkt toe.

7. Hollands Noord-Holland

Hoe Hollands wil je het hebben tijdens je vakantie in eigen land? Hollandser dan Noord-Holland ga je het niet krijgen. In Laag-Holland, ten noorden van Amsterdam, vind je een uniek polderlandschap, de Beemster (werelderfgoed van Unesco). Tussen Alkmaar, Hoorn, Volendam en Amsterdam liggen tal van idyllische Hollandse dorpen. Stap eens op de fiets en rijdt langs Durgerdam, over Marken, richting Monnikendam en via Broek in Waterland weer terug. Bruggetjes, water, groene houten huizen… oer-Hollands!

Daarnaast heeft Noord-Holland een groot aanbod aan mooie steden: bezoek niet alleen trekpleister nr. 1 Amsterdam, maar wijk uit naar Alkmaar, Enkhuizen, Hoorn of Haarlem. Combineer je stedentrip met een bezoek aan het strand. Des te noordelijker je gaat, des te leger wordt het. En ga je noordelijk, neem de boot naar Texel! Altijd fijn om te zijn.

Oerhollands landschap met een weiland vol koeien en een wolkenlucht

8. Stad, strand en groen binnenland in Zuid-Holland

Met twee van de grootste trekpleisters van ons land, de bollenvelden (bij de Keukenhof) en de molens op Kinderdijk heeft Zuid-Holland aan toeristen geen gebrek. Eigenlijk is Zuid-Holland een beetje Nederland in het klein. Met Den Haag, Rotterdam, Delft, Gouda, Leiden en Dordrecht is er op historisch en cultureel gebied een ruim aanbod. Hoewel het af en toe lijkt alsof deze provincie alleen maar uit bebouwing bestaat, vind je ook hier in de Randstad nog bijzondere natuurgebieden. Neem alleen al de kustlijn met badplaatsen als Noordwijk en Scheveningen. Zuid-Holland heeft eindeloos lange zandstranden en prachtige duingebieden. In het Groene Hart tref je juist weer het oer-Hollandse polderlandschap met water en weilanden. Huur een bootje om de Nieuwkoopse Plassen te ontdekken, ga mee op beversafari in de Biesbosch of ga wandelen of fietsen in het groen tussen Rotterdam en Den Haag: Midden-Delfland.

9. Zonnig Zeeland

Zeg Zeeland en je denkt direct aan de kust, de Zeeuwse kust. Eindeloos lange, schone en brede zandstranden wachten op je. Er zijn hier nog plekken aan zee te vinden, waar je op een mooie zomerse dag nog bijna alleen bent. Daarnaast vind je hier op het strand de mooiste strandhuisjes, voor een droomvakantie. Ga fietsen of wandelen langs zee, maar vergeet zeker ook niet de mooie dorpen en steden in het binnenland als Goes, Zierikzee, Veere, Middelburg en Vlissingen.

Daarnaast ligt in Zeeland het grootste nationale park van Nederland: National Park Oosterschelde. Ontdek de Deltawerken, ga varen, zeilen of suppen en vergeet niet om mosselen en oesters te proeven in Yerseke.

Fijn voordeel, de kust van Zeeland heeft vaak meer zonne-uren dan de rest van ons land.

Ontdek alle bijzondere plekjes in Zeeland

Grote schaal met diverse soorten vis in Yerseke

10. Brabant, genieten met een zachte G

Het zal je direct opvallen tijdens je vakantie in Brabant, het is hier genieten met een zachte G. Het gemoedelijke en gastvrije karakter van de inwoners speelt daarin een grote rol. En je weet, Brabantse nachten zijn lang. Ontdek dat maar in de gezellige steden Breda, Tilburg en Den Bosch. Vergeet ook de designstad Eindhoven niet. Daarnaast heeft de provincie mooie natuurgebieden als de Groote Peel, de Oisterwijkse bossen, de Loonse en Drunense Duinen (bekend als de Sahara van het noorden) en de Biesbosch. Cultuurliefhebbers halen hun hart op in de vestingsteden, in de voetsporen van van Gogh en in de historische stadscentra.

Terrasjes in het centrum van Breda

11. Lekker Limburg

Van alle provincies is Limburg misschien wel de meest bourgondische provincie van ons land. Het leven lijkt hier in een lagere versnelling te gaan. In welk jaargetijde je ook naar het zuiden van ons land afreist, je vindt er altijd genietende mensen op de terrassen. Logisch, het leven is hier heerlijk. Het Limburgse Heuvelland lijkt af en toe zelfs op een stukje Toscane. Ontdek de smaak van Limburg in de wijngaarden, tijdens een route langs het witte goud (asperges) of een lokaal biertje. Bezoek steden als Maastricht, Valkenburg en Roermond, fiets langs idyllische dorpen, ga wandelen door de Peel of varen op de Maasplassen. Wat je ook gaat doen, een vakantie in Limburg smaakt naar meer!

Limburgs heuvellandschap

12. Last but not least Flevoland

Hoewel je in eerste instantie misschien alleen maar vlakke en enigszins saaie polderlandschappen verwacht, ligt er meer op je te wachten in Flevoland dan je denkt. Vanuit de lucht zie je pas echt hoe uitgestrekt deze grootste polder van de wereld is. Zwevend tussen de wolken zie je natuurgebied de Oostvaardersplassen (ja, die van de natuurfilm De Nieuwe Wildernis), kleurrijke tulpenvelden, het historische vissersdorpje Urk, werelderfgoed UNESCO Schokland…

Welke provincie je ook kiest voor je vakantie in eigen land, we hebben er vast en zeker een passend Bijzonder Plekje. Geniet van Nederland!

Ontdek alle boeken van Bijzonder Plekje

Bestel onze boeken
Plekjes in eigen land

Je wilt graag op vakantie in eigen land, maar je hebt geen idee waar naartoe? Ontdek de charme van elke provincie met deze tips.

Zeilboot op het Lauwersmeer met vakantiehuizen op de oever

Baayvilla’s

Lauwersoog, Groningen

Woonkamer met roze fauteuils, een hangbank en groene muren

Kasteelboerderij d’Ouffenhoff

Baarlo, Limburg

Suite-Suite Slapen aan Zee

Zandvoort, Noord-Holland

Erve Broam

Agelo, Overijssel

Bijzondere Busjes

Westervoort, Gelderland

Slaapkamer tijdens een weekend weg in Den Ham

Herberg Swaen aan de Brink

Den Ham, Overijssel

Zandpaviljoen Pier 7

Vlissingen, Vlissingen

In de tuin van de B&B met hangmat

Bed en Broodje Ouddorp

Ouddorp, Zuid-Holland

Bootjes bij het terras bij Marenland in het Groningse Winsum

Marenland

Winsum, Groningen

BuitenBeleven

Corle, Gelderland

Darthuizer Lodge

Leersum, Utrecht

Oersterck

Burgerbrug, Noord-Holland

Zee van Tijd

Holwert, Friesland

Hoeve BuytenHout

Delfgauw, Zuid-Holland

Moderne suites en appartementen op Texel

Just Texel Suites & Apartments

Den Burg, Noord-Holland

Tralaluna Tiny Houses

Mantinge, Midden-Drenthe

Dok 20

Lemmer, Friesland

Bed & Beautyhuis Halle

Halle, Gelderland

Terra Wolde

Zeewolde, Flevoland

Ruime B&B kamer met aparte zithoek

B&B De Vluchtweg

Baaiduinen, Terschelling

Wit hotel in het groen, met groot terras met parasols

De Wolfsberg

Groesbeek, Groesbeek

HUISJE OP ‘T ERF

Westendorp, Gelderland

Bijzonder overnachten in Noordwijk

Nortich House

Noordwijk, Noordwijk

GreenFloat

Boskoop, Zuid-Holland

Randmaere

Biddinghuizen, Flevoland

De Oude Zondagschool is een vakantiehuis in de Achterhoek

De Oude Zondagschool

Aalten, Gelderland

Wellness met bubbelende whirlpool

‘t Wechtertje

Wijhe, Olst-Wijhe

Huis Aan Zee Cadzand

Cadzand, Zeeland

Vakantiewoning in een vakwerkhuis

tHUIS aan de BEEK

Epen, Gulpen-Wittem

Woodview

Halle, Gelderland

Lichte en natureltinten in de B&B in de Bollenstreek

De Groene Bollenschuur

Hillegom, Zuid-Holland

Bijzonder hotel in de bossen op de Veluwe

Boutique Hotel Beekhuizen

Velp, Gelderland

B&B in de vorm van een vakantiehuisje

B&B Aan de Tocht

Nederhorst Den Berg, Noord-Holland

Verdieping met comfortabel bed, plant en zithoek

B&B bij de Waegh

Dokkum, Friesland

Boerderij met tiny house en hot tub

Bij Tante Hanneke

Maasbommel, Gelderland

Suite met groen en roze bij boutique hotel de Stadsherberg

Boutique hotel Stadsherberg

Alphen aan den Rijn, Zuid-Holland

Vakantiehuis in Scandinavische stijl met veel natureltinten

Maison Crêpe

Winsum, Groningen

De Carolinahoeve

De Steeg, Gelderland

Design huis aan het water op het park

Suitelodges Gooilanden

Loosdrecht, Noord-Holland

Huisje aan het Veld

Wijchen, Gelderland

Bijzonder overnachten bij de Weerribben Wieden

B&B Het Leeuwterveld

Sint Jansklooster, Overijssel

Hotel aan het water

Hotel Mooirivier

Dalfsen, Overijssel

Chalet de Scherpenweide

Leur, Gelderland

Luxe appartementen in Bergen

Boschlust Bergen

Bergen, Noord-Holland

In de Heuvelrug

Hellendoorn, Overijssel

Slaapkamer met groene achtergrond

Water en Weide

Bodegraven, Zuid-Holland